Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.3.16

Põhjala Virmalised GF IPA

Põhjala Virmalised GF Grapefruit IPA
  • Valmistaja: Põhjala
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Viro
  • Alue: Tallinna
  • Maltaat: Cara-, Crystal 150, pale-
  • Humala: Amarillo, Centennial, Citra, Magnum
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,20e (Marraskuu 2015, Õllepood Koht, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vaikka tallinnalaisella Põhjalalla ei ole ikää kuin kolme vuotta, ei sivustaseuraaja voi kuin ihmetellä monttu auki kuinka monta erilaista olutta panimo on ehtinyt ulos tuutata! Vaikka näitä kaikkia oluita saisikin vapaasti kotomaastamme, olisi niiden kaikkien testaaminen muille paitsi asialleen täysin omistautuneille jo melkoinen uroteko – ja koska täkäläisillä markkinoilla on näkynyt vain muutama hassu Põhjala, jää valtaosa panimon kuriositeeteista pelkästään internetissä ihmeteltäviksi.

Onneksi aina silloin tällöin näitä erikoisempia oluita kuitenkin tulee vastaan! Useimmiten Virossa, kylläkin. Viime reissullani mukaani tarttui Tallinnan vanhankaupungin pienestä Koht-olutmyymälästä pari Põhjalan erikoisempaa olutta, joista tällä kertaa testissä on Virmalised GF, eli panimon paljon kehuja saaneen Virmalised ("revontuli") -IPA:n greipillä tuunattu versio. Onhan tuo sinänsä ihan loogista, sillä kyseisen IPA:n valmistuksessa käytetyt amerikkalaiset humalalajikkeet yleensä tuovat greippisen sitruksisia aromeja jo ihan luonnostaan, jolloin mausteeksi halutaan ymmärrettävästi käyttää elementtiä, joka aromimaailmallaan tukisi näitä piirteitä. Tårta på tårta, voisi jokin kettu sanoa pihlajanmarjoista, tosin.

Voltteja ja IBU:ja oluella on saman verran kuin perus Virmalisedillä, eli 6,5% ja 50. Tämän (jo marraskuussa testatun) pullon parasta ennen -päiväys on 23.03.2016, joten ihan tuoreimmillaan olut ei enää ole.

Utuinen oranssinruskea väri. Hyvin runsas, kuohkea, kestävä ja väriltään vitivalkoinen vaahto.

Jännittävässä ja melko runsaassa tuoksussa naitetaan yhteen makeaa hedelmäisyyttä, marjamarmeladisuutta ja karamellimaltaisuutta. Niiden päälle levittyy lavein vedoin makeaa greippisyyttä, kirsikkaa, makeaa karamellimallasta, kevyttä hunajaa ja hentoa kukkaisuutta. Tuntuu kuitenkin siltä, että kaikista aromaattisimmat aromihumalien piirteet ovat jo päässeet osin haihtumaan tuoksusta.

Suuta tervehtii kuiva ja voimakkaan katkeroinen, mutta samalla kielen kärjessä makeahkona tuntuva maku. Makumaailmasta erottuu rouheaa sitruksisuutta, makeaa mutta samalla karvasta greippisyyttä, maamaista mausteisuutta, kevyttä karamellismallasta ja hentoa kirsikkamarmeladivetoista marjaisuutta; greipin ja katkeron yhdistelmä tuo paikoin mieleen jopa tonic-veden. Hiilihappo on hyvin pientä ja melko hentoa.

Jälkimaussa jatketaan keskimaun linjoilla, eli kielelle jää niin makeaa kuin karvastakin greippisyyttä, ruohoisuutta, kevyttä havuisuutta, hillittyä hunajaa, hennosti saippuaisena tuntuvaa katkeroa ja aavistus maamaisuutta. Kestoltaan jälkimaku on melko pitkä ja erityisesti voimakkaan katkeroinen jälkivaikutelma kantaa todella pitkään.

Põhjalan Revontulien greipillä tuunattu versio on kokonaisuutena kivalla (ja yllättävän monipuolisella) tavalla greippinen, helpostijuotava ja tuntuvan, mutta mukavan tasapainoisen bitterinen IPA. Tuntuikin, että on vain ajan kysymys, ennen kuin joku panimo lähtee boostaamaan greippisiä jenkkihumalia aidolla greipillä. Oli myös mukava huomata, että tämmöinenkin tempaus toimii kivasti. Vielä kun pääsisi maistamaan oluen tuoreempaa versiota, jotta pääsisi ihmettelemään tarkemmin miten greippi toimii tuoreiden humala-aromien kanssa!

Lyhyesti: Tuntuvasti katkeroinen, sitrusvetoinen IPA, jossa humalien greippisyyttä on korostettu oluen niin makeita kuin karvaita puolia korostavalla greipillä.

Arvio: Erittäin hyvä – yleisten havaintojen perusteella maustetut IPA:t harvemmin toimivat, eli kyseinen oluttyyli tuntuu olevan parhaimmillaan omana itsenään. Tämä olut on kuitenkin mukava poikkeus tuosta linjasta!

Hinnan (3,20e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti