Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.3.16

Rodenbach Grand Cru

http://www.alko.fi/tuotteet/937804/
Rodenbach Grand Cru
  • Valmistaja: Rodenbach
  • Tyyppi: Olut, Sour ale, Flemish Red
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Länsi-Flanderi, Roeselare
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,89e (Lokakuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 3,89e (Maaliskuu 2016, Alko, tilausvalikoima)


No nyt ollaan meikäläisen sydäntä lähellä! Nimittäin Belgian flaaminkielisellä puolella, eli Flanderissa, sijaitseva Rodenbach on helposti yksi lempipanimoistani. Tästä syystä olin enemmän kuin innoissani kun tilausvalikoimaan saapui viime vuoden jälkipuoliskolla kaksi klassista Rodenbachia: tämä nyt arvioitava Grand Cru ja jyhkeään 0,75-kokoiseen pulloon pakattu panimon lippulaivaolut, Vintage (joka on myös aikaisemmin arvioitu blogin puolella). Koska Vintagen tuotanto on varsin rajallista, on tämä fantastinen olut myös jo ehtinyt poistua valikoimista, mutta panimon vakiotuotantoon kuuluva Grand Cru onneksi löytyy edelleen Alkon tilausvalikoimasta (ja parhaimminvarusteltujen Alkojen hyllyiltä).

Neljän Rodenbachin veljeksen perustama panimo perustettiin Flanderiin jo vuonna 1821 ja se tuli nopeasti tunnetuksi perinteisistä, pitkään tammitynnyreissä kypsytetyistä oluistaan. Alun perin panimon tuotantoon kuului Original-nimellä tunnettu olut, joka on lähinnä nuorta, kypsyttämätöntä olutta, johon lisätään pieni määrä tynnyrikypsytettyä olutta tuomaan vivahteikkuutta ja happamuutta, sekä Foederbier, joka on pelkästään tammitynnyrikypsytettyä olutta. Lisäksi joka vuosi valittiin tynnyri, joka vaikutti tuottaneen poikkeuksellisen hyvää olutta – tässä tynnyrissä olevaa olutta kypsyteltiin normaalia pidempään ja se lopulta pullotettiin ja myytiin panimon lippulaivaoluena, nimellä Grand Cru. Myöhemmin tämä pelkästään yhdestä tynnyristä valmistettu olut nimettiin uudelleen Vintageksi ja valikoimiin kehitettiin uusi olut, joka oli välimuoto Originalista ja Foederbieristä; tämä Grand Cru:ksi nimetty olut valmistetaan sekoittamalla 2/3 tynnyrikypsytettyä, hapanta olutta ja 1/3 nuorta, kypsyttämätöntä olutta.

Tämä puteli lähti mukaani Espan Alkon tilausvalikoimasta viime lokakuussa ja sen parasta ennen -päiväys lienee 18-24 kk päässä pullotuksesta, koska pullossa seisoo päiväyksenä 23/04/2017. Alkoholia oluessa on maltilliset 6%.

Oluella on kohtalaisen läpinäkyvä ja kevyesti punertava, kauniin siirapinruskea väri. Vaahtolakki on keskirunsas ja kohtalaisen kestävä.

Makeassa tuoksussa tuntuu omenahilloa, siirappista karamellimallasta, kevyttä soijakastiketta, ylikypsää marjaisuutta, hentoa pölyistä puuta, häivähdys makeaa leipää ja Rodenbachin pitkään tynnyrissä kypsyneille oluille tyypillinen ujo aavistus pistävää etikkaisuutta.

Suutuntumaltaan keskitäyteläisen oluen kiehtova ja kompleksinen maku on yhtä aikaa kuiva ja makea, sekä tyylille ominaisesti hieman kirpeän hapan. Makumaailmasta erottuu vadelmaista marjaisuutta, kevyen siirappista karamellimaltaisuutta, aavistuksen verran kehittynyttä kompleksisuutta, ujoa pölyistö puisevuutta ja hentoa maamaista mausteisuutta. Hiilihapposuus on pehmeää ja keskirunsasta ja perinteisten hapanoluiden henkeen olut ei ole käytännössä lainkaan katkeroinen (8 EBU).

Keskipitkä jälkimaku on miellyttävän hapokas ja hillitysti kirpeä, jopa ujosti etikkainen, mutta samalla kevyesti kypsän omenainen, makean marjainen ja hennon karamellinen.

Rodenbachin keskikastin olut Grand Cru on makeudestaan ja kehittyneisyydestään huolimatta mukavan kevyt ja raikas, kiitos freesin hapokkuuden. Tämä on kyllä erittäin maukasta ja ennen kaikkea ainutlaatuista kamaa, jollaista on lähes mahdotonta löytää Belgian ulkopuolelta. Vajaan neljän euron hintaan oluen hinnan laadun suhde on mieletön: vastaavanlaisia oluita ei yksinkertaisesti voi vastaavasta hintaluokasta löytää!

Rodenbachin Grand Cru on myös omalla laillaan luotettava porttiolut: hapanoluet eivät varmasti ole kovinkaan monen makuun poskiperiin pureutuvilla hapoillaan ja maalaismaisen rustiikkisilla aromeillaan, mutta olen kuullut monen hapanoluen paatuneen vihollisen toteavan tästä oluesta, että tämähän on varsin maukasta tavaraa – "kuin juotavaa lambicia!" Tämä johtunee oluen varsin maltillisesta hapokkuudesta sekä niin marjaisuuteen kuin siirappisuuteen taittuvasta makeudesta, joka tyylikkäästi leikkaa happojen terävintä särmää kuitenkaan piilottamatta tätä oluttyylille olennaisinta piirrettä. Tästä syystä suosittelen Rodenbachin Grand Cruta kaikille, myös hapanoluita karttaville: tämä ainutlaatuinen olut ei muistuta juuri mitään perinteistä olutta, mutta ei kyllä useimpia hapanoluitakaan – lisäksi se voi toimia joillekin sellaisena oluena, joka saa vihdoin silmät aukenemaan sille, miten joidenkin mielestä hapanoluet voivat olla se oluttyyleistä kaikkein fantastisin!

Lyhyesti: Ihastuttava, happamankirpeätä meininkiä ja kehittynyttä kompleksisuutta raikkauteen ja helppoon juotavuuteen yhdistelevä punainen olut Belgiasta.

Arvio: Erinomainen – aivan Rodenbach Vintagen veroinen tapaus tämä ei ole. Se ei kuitenkaan haittaa, koska olut on silti niin maukasta tavaraa. Vahvat suositukseni.

Hinnan (3,89e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti