Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.3.16

Gelin Beaujolais Nouveau Sans Soufre 2015

Gelin Beaujolais Nouveau Sans Soufre 2015
  • Valmistaja: Gilles Gelin
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Beaujolais Nouveau
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Beaujolais
  • Rypäleet: Gamay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,20e (Marraskuu 2015, Vinatis)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Asiaan perehtyneet viininörtit ovat jo hyvin perillä, että Beaujolais on perkeleen kovaa aluetta kun puhutaan laadukkaista, mutta kohtuullisen hintaisista punaviineistä. Sen sijaan suuremmille massoille nimi "Beaujolais" yhdistyy ainoastaan yksiulotteiseen, matalalaatuiseen ja perustellusti halvahkoon Beaujolais Nouveauhun, mistä onkin tullut alueen kirous ja riippakivi. Tästä syystä moni laatutuottaja on halunnut pitää tiukan pesäeron kaikesta Nouveausta, eikä ole valmistanut mitään viiniä sinne päinkaan.

Viime aikoina on kuitenkin uudet tuulet alkaneet puhaltaa: moni laatuorientoitunut tuottaja, jopa aivan sieltä naturaaleimmasta päästä, on ryhtynyt tekemään omaa näkemystään Beaujolais Nouveausta – kuin osoittaakseen, että tästä kepeästä ja simppelistä tyylistä on mahdollista tehdä myös varsin korkealaatuista tavaraa, kun vain panostaa siihen riittävästi laatua. Näiden tuottajien tavoitteena on palauttaa ihmisten uskoa myös Beaujolais Nouveauhun, ja tietenkin samalla nostaa koko Beaujolais'n alueen profiilia.

Gilles Gelin on viinintuottaja 4. sukupolvessa ja tätä nykyä myös nokkamies suvun viinitalo Domaine des Nugues'lla. Vuonna 2015 – joka tunnettiin ympäri viiniä viljelevää Eurooppaa poikkeuksellisen lämpimänä – Gelin päätti tuottaa omalla nimellään Beaujolais Nouveauta, joka valmistettiin alusta loppuun hyvin non-interventionistin menetelmin. Koska Nouveau on viinityyli, joka on tarkoitettu juotavaksi mahdollisimman nopeasti sen markkinoillelaskun jälkeen, ei tässä viinissä käytetty lainkaan edes säilöntäaineiksi tarkoitettuja sulfiitteja.

Viinin syvä, tumman kirsikanpunainen väri on jonkin verran läpinäkyvä. Viinin nuoresta iästä kielii kohtalaisen voimakkaasti purppuran sinervään taittuva sävy.

Erittäin nuorekkaassa tuoksussa tuntuu tuoreen, hiilidioksidikäymisellä valmistetun viinin banaanisia ja tumman marjamurskaisia esteriaromeja (ei kuitenkaan niitä 71B-hiivakannan vehnäolutmaisen banaanikarkkisia piirteitä); näiden ohelta löytyy myös kypsämakeaa kirsikkaa, tumma-aromista hedelmäsalaattia ja freesiä boysenmarjaa.

Lämmin vuosi näkyy viinin täyteläisenpuoleisessa suutuntumassa, mutta muuten viini on olemukseltaan hyvin hapokas ja eloisa – suorastaan crunchy – maultaan intensiivinen ja jopa kevyesti tanniininen. Makumaailmasta löytyy tummaa kirsikkaa, boysenmarjaa, hieman vadelmaa, kevyttä pippurisuutta, hiilidioksidikäymisen tuomaa hillittyä banaaniesterisyyttä ja tummaa, makeaa marjamurskaa sekä hentoa karhunvatukkaa. Särmää, runsautta ja konsentraatiota ilmaiseva habitus on hyvin uskottava yhdistelmä Nouveaun helpostijuotavaa hupsuutta ja runsaan, raamikkaan Gamayn vakavuutta.

Jälkimaussa maistuu tuoretta kirsikkaa, hapankirsikkaa, boysenmarjaa, hillittyä graniittista mineraalisuutta, kevyttä karpaloa, hentoa puolukkaa ja aavistus banaanisuutta. Kielelle jäävä jälkivaikutelma on kuiva, mausteinen, hapokkaan napakka ja hennosti suun limakalvoja kuivattava.

Tämä Gelinin tuore Bojo on selkeästi klassista Nouveauta: viinissä on ujosti hiilidioksidikäymisen tuomia banaanisia piirteitä ja se on selkeästi nuorekas ja primäärihedelmävetoinen esitys. Samalla se on kuitenkin kaukana niistä kepeistä, höttöisistä ja yksiulotteisista Nouveauista, joita Alkoon yleensä marraskuussa päätyy: tässä on aromeissa syvyyttä ja moniulotteisuutta, minkä lisäksi viinillä on ihan rehellistä rakennetta – hapot antavat viinille mainion selkärangan ja tanniinisuus hampaat. Kyllä tämä viini menee viilennettynä ihan sellaisenaan särpimiseen, mutta rakenteensa puolesta tämä on myös varsin passeli ruokaviini siinä missä moni muu, "vakavampi" Beaujolais. Yummy, etten paremmin sanoisi.

Tulihan tuo viinin ruokakelpoisuus myös testattua! Idealla "mutkatonta ruokaa mutkattomalle viinille" lähdettiin liikkeelle ja nopeasti putelin kumppaniksi ideoitui niinkin rehellinen ruoka kuin pyttipannu. Keitetyt perunat kuutioiksi, sipulit silpuksi, vegaaninen chorizo palasiksi ja kaikki pannulle. Ja toimii!

Lyhyesti: Varsin uskottava, täysin sulfiititon Beaujolais Nouveau, joka yhdistelee Nouveaun mutkattomuutta ja laatu-Bojon rakenteikasta vakavuutta.

Arvio: Erittäin hyvä – erittäin mallikas esitys, joka valaa myös uskoa siihen, että normaalisti täysin yhdentekevästä Beaujolais Nouveau -tyylistäkin voi löytää korkealaatuista tavaraa.

Hinnan (8,20e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti