Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.9.14

Boulard Blanc de Blancs Brut Nature

Francis Boulard Blanc de Blancs Brut Nature
  • Valmistaja: Champagne Francis Boulard & Fille
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 60,00e (Elokuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Muistuuko mieleen Francis Boulardin ja hänen tyttärensä pyörittämä mainio pikku shamppistalo? Blogissani oli siis hiljattain arvio Boulardin ylettömän hurmaavasta perustason kuplivasta, Les Murgiersistä (jonka yhteydessä on myös lyhyt esittely viinitalosta, jos pieni muistinvirkistys tuntuisi olevan paikallaan). Noh, seuraavaksi on vuorossa muutama Boulardin astetta paremman tason esitys, joista ensimmäisenä on vuorossa puhtaasti Chardonnaysta valmistettu Blanc de Blancs.

Viini on tehty talon perinteistä viininvalmistustekniikkaa ja biodynaamisia periaatteita yhdistellen: viini on käytetty rypäleiden omilla villihiivoilla ja niin alkoholi- ja malolaktinen käyminen kuin kypsyttely ovat tapahtuneet vanhoissa tammitynnyreissä (228- ja 600-litraisissa) ja -sammioissa (2000-litraisissa). Viini on pullotettu suodattamattomana biodynaamisen kalenterin mukaisina hedelmäpäivinä ja sen on annettu kypsyä reilut kaksi vuotta (maaliskuusta 2012 toukokuuhun 2014) pulloissa hiivasakan kanssa. Viinin pohjana on vuosikerta 2011 (75%), jota on täydennetty vuosikertojen 2009 ja 2010 reserve-viineillä (25%).

Väriltään viini on hento ja herkkä, vain kevyesti limetinvihertävä.

Tuoksu on oppikirjaesimerkki biodyny-Blanc de Blancsista: pinnassa on Chardonnayn viheromenaa, sitruunaa, terästä ja kypsänmakeaa omenahilloa, taustalla kevyttä ruutisuutta ja naturaalimpien viinien hentoa, chinotto-appelsiinista camparisuutta. Auetessaan viini alkaa tarjoilemaan myös hentoa, pähkinäistä paahteisuutta; freesi hedelmäisyys ja teräksinen mineraalisuus kuitenkin pysyy pääosassa.

Täysin kuiva maku on yhtä napakka, kepeä ja fokusoitunut, mitä tuoksu antaa odottaa: sitrusta, hennosti kypsempää omenaa, teräksistä mineraalia ja aavistuksen verran rutikuivana erottuvaa aprikoosista hedelmää. Kepeää makumaailmaa pitävät tasainen, rapsakka hapokkuus ja hyvin pieni ja kevyt, mutta varsin kestävä mousse hienosti paketissa. Valmistuksessa käytetty tammi ei erotu tuoksusta tai mausta lainkaan.

Keskipitkässä jälkimaussa kielelle jää piskipäitä viiltävää viheromenaisuutta, voimakasta mineraalisuutta, jäännössokerin puutteesta huolimatta hennon makeana tuntuvaa sitruksisuutta ja aavistut vihertävänä tuntuvaa yrttisyttä.

Boulardin Blanc de Blancs on ihastuttavan tyylipuhdas, fokukseltaan laserintarkka ja suorastaan ylettömällä raikkaudella varustettu biodyny-shamppis, jonka ainoa vihje melko epäinterventionistisesta valmistusprosessista löytyy tuoksun hennosta, monille natural-viineille tyypillisestä, villin camparimaisesta juonteesta. Muuten viini on äärimmäisen puhdaspiirteinen, eikä sitä erota tavanomaisesta shamppiksesta muu, kuin ihastuttava hedelmän puhdaspiirteisyys ja rakenne – samanlaiseen fokukseen harvoin näin nuori Blanc de Blancs yltää, ja harvoin viini kantaa täydellistä jäännössokerin puutetta yhtä vaivattomasti. Viiniä olisi sokkona suoraan sanottuna vaikeaa arvioida nolladosageksi.

Mutta viini tosiaan on hyvin nuori: hapot ovat erittäin selvästi pinnassa (jäännössokerin happoja maskeeraava vaikutus ei pääse tällä kertaa auttamaan) ja hedelmäisyys on vielä hyvin primääristä. Jos tykkäät hieman kompleksisemmista ja kehittyneemmistä kuohuvista (kuten meikäläinen), kannattaa viini jättää vielä muutamaksi vuodeksi hautumaan ennen korkkaamista – esimerkiksi monet nettilähteet vinkkaavat tämän 2011-pohjaisen viinin olevan parhaimmillaan välillä 2015-2020. Viini on toki jo nyt nautittavissa, mutta viinin ykkösrooli kepeänä jäähdyttelydrinkkinä on kadonnut näin kesäkuumien hälvettyä. Sen sijaan rapukausi on tässä käynnissä, joten pullon voi aivan huoletta pistää keskelle järvien antimia pursuavaa pöytää. Kasvissyöjien pöydässä viini toimii mainiosti öljyisten ja/tai ruokaisten, sitruuna- tai limettimehulla maustettujen vihersalaattien kumppanina.

Lyhyesti: Todella kepeä, freesi, tuntuvan mineraalinen, puhdaspiirteinen ja äärimmäisen fokusoitunut Blanc de Blancs, joka todennäköisesti rupeaa tarjoilemaan parastaan vasta muutaman vuoden kellaroinnin jälkeen.

Arvio: Tyylikäs – klassinen esimerkki siitä, miksi Blanc de Blancseja usein pidetään Champagnen kuohuviineistä tyylikkäimpinä ja eleganteimpina.

Hinnan (60,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti