Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.9.14

Emmanuel Brochet Le Mont Benoit Extra Brut

Emmanuel Brochet Le Mont Benoit Extra Brut
  • Valmistaja: Emmanuel Brochet
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Montagne de Reims, Villers-aux-Nœuds
  • Rypäleet: Pinot Meunier (50%), Chardonnay (25%), Pinot Noir (25%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 65,00e (Elokuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


No niin, takaisin mainioiden pientuottajashamppisten pariin! Tiedossa siis infoa Edward Cuvéen uusimmista löydöistä, joita meille maistatettiin pienellä porukalla muutama viikko sitten.

Viinin tuottanut Emmanuel Brochet on aloittanut vuonna 1997 kun hän sai perheensä vuokraviljellyt 2,5 köynnöshehtaaria takaisin omistukseensa. Nämä viljelykset sijaitsevat Le Mont Benoit -tarhalla, Villers-aux-Nœudsin kylän kyljessä löytyvän mäen rinteessä, erillään muista alueen viinitarhoista. Brochet aloitti muuttamaan tarhojensa viljelyksiä luonnonmukaisempaan suuntaan heti vuonna 1997 ja vuonna 2005 talo siirtyi kokonaan luonnonmukaiseen viljelyyn. Vuoteen 2003 asti Brochet myi rypäleensä paikallisille toimijoille; tästä eteenpäin hän on tuottanut viininsä itse omalla nimellään. Nykyisin Brochet'n tarhat ovat sertifioidusti luomua.

Viini on valmistettu kypsyttämällä pohjaviiniä 11 kuukautta sakkojen päällä tammitynnyreissä. Käyminen on tapahtunut viljellyllä Quartz-hiivalla, jonka on kehittänyt Etelä-Champagnen biodynaaminen kulttituottaja, Jean-Pierre Fleury. Kypsyttelyn jälkeen loppusekoitus, joka koostuu 80% 2010 ja 20% vuosikerrasta 2009, on viettänyt pulloissa kypsyen 3 vuotta ennen sakanpoistoa ja uudelleenkorkitusta. Viinin dosage on 4 g/l ja 7,000 pullon vuosituotannollaan se muodostaa leijonanosan Brochet'n alle 10,000 pullon vuosituotannosta.

Väriltään viini on astetta syvemmän kellertävä.

Moniin aromeiltaan sitrushedelmiin ja omenaisiin taipuviin shamppanjoihin verrattuna Le Mont Benoit on tuoksultaan selkeästi muhkeampi ja mehevämpi; vaikkei tammi varsinaisesti hallitse tuoksua tai ole mitenkään huomattava elementti kokonaisuudessaan, erottuu se hienovaraisesti yleisilmeestä. Nokkaan leijailee kypsää persikkaisuutta ja makeaa punaomenaisuutta, kevyesti usean vuoden kypsyttelyn luomaa hiivaleipäisyyttä ja hentoa makeaa puumaisuutta. Kokonaisuus on runsas ja makean aromaattinen, mutta tyylillisesti selkeästi hienostunut ja vivahteikas, ei ylitehty ja kosiskeleva.

Runsas ja makea tuoksu antaa odottaa samanhenkistä makumaailmaa, mutta Le Mont Benoit onkin varsin kuiva ja kirpakka. Kevyesti kehittynyttä pähkinäisyyttä tarjoilevassa makumaailmassa kypsempi, persikka-ananasvetoinen keltainen hedelmäisyys ja hapokas, raa'ahko viheromenaisuus lyövät mainiosti ylävitosia molempien antaessa toisilleen hyvin tilaa jättäytymättä mitenkään sivuun. Mineraalisuus, mainiot hapot sekä hyvin runsas ja kuohkea, jopa muhkea mousse pitävät kokonaisuuden erittäin rapsakkana ja kepeänä. Taustalla häilyy ihastuttavasti syvyyttä tuovaa hentoa maamaisuutta ja tammista mausteisuutta, joka taittaa hedelmäisyyttä hennosti rutikuivana tuntuvaan vaaleaan siirappisuuteen.

Jälkimakua kohden viimeisetkin makeat vivahteet siirtyvät syrjään ja kirpeää jälkivaikutelmaa hallitsevat merellisen kivinen mineraalisuus, sitruunainen hedelmä ja hennon hunajainen kukkaisuus. Tammi häivähtelee aika ajoin kuivakkana puisevuutena.

Brochet'n perusshamppis on todella hurmaava ja hienostunut, upeaa tasapainoa huokuva käsityöläiskuohuva, jossa hennosti erottuva tammisuus toimii ihastuttavasti kokonaisuuden ehdoilla – se ei tunnu peittävän yhtään mitään, mutta sen sijaan monin paikoin tammi tuntuu tuovan viinin moniin vivahteisiin miellyttävällä tavalla uusia ulottuvuuksia. Kokonaisuus on erittäin rakenteikas, ihastuttavan moniulotteinen ja hurjan kovalla siemailukertoimella varustettu.

Sellaisenaan nautittavaksi viini sopii ensisijaisesti runsaiden kuplien ja happohyökkäysten ystäville, mutta oikeanlaisten ruokien kanssa viinin pitäisi upota keneen tahansa kuplien ystävään. Voin helposti kuvitella viinin nostavan esimerkiksi merenelävistä tai kermalla/juustolla varustetut kasvisruoat aivan uusiin sfääreihin. Kellarointia harrastaville voin vakuuttaa viinin reippaan rakenteen antavan hyvää vastinetta rahalle keskipitkää (ainakin 5-10 vuotta) hilloamista ajatellen.

Lyhyesti: Runsas, rutikuiva ja vaikuttavan rakenteikas pientuottajashamppanja, josta löytyy niin kehittynyttä pähkinäisyyttä, kypsempää keltaista hedelmää, kirpakkaa viheromenaisuutta ja kevyttä, aromaattista tammisuutta upeassa balanssissa.

Arvio: Erinomainen – äärimmäisen hurmaava uusi tuttavuus; jos viini on näin moniulotteinen jo tässä iässä, olisi äärimmäisen mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan viini tulee esimerkiksi kymmenen vuoden varastoinnilla kehittymään!

Hinnan (65,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti