Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.9.14

Boulard Blanc de Blancs Vieilles Vignes Extra Brut 2011

Francis Boulard Blanc de Blancs Les Vieilles Vignes Extra Brut 2011
  • Valmistaja: Champagne Francis Boulard & Fille
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Montagne de Reims
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 65,00e (Elokuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Hyvin kepeän, puhdaspiirteisen ja hillittyä eleganssia esitelleen Boulard Blanc de Blancsin jälkeen Cuvéen Edward pisti meille maistettavaksi saman tuottajan Les Vieilles Vignes -version.

Talon perus-Blanc de Blancsiin erona tämä kyseinen viini on valmistettu vain yhden, n. 35-40-vuotiaan "Le Murtet" -tarhan rypäleistä; muuten viini on valmistusteknisesti varsin identtinen. Viini pohjautuu kokonaan vuosikertaan 2011, mutta koska viini on viettänyt pullossa vain Champagnen minimiajan, 15 kuukautta (toukokuu 2012 – syyskuu 2013), ei pulloa voi merkitä vuosikerralliseksi millésimé-shamppikseksi. Dosage on Boulardille totuttuun tyyliin hyvin maltillinen 5 g/l.

Viinin väri on nuorekkaan intensiivisen kellanvihreä.

Tuoksua hallitsee ensisijaisesti merituulisen suolainen mineraalisuus, jota komppaavat hento savuisuus ja aavistus kukkaisuutta. Seassa on myös kohtalaisesti villihiivojen tuomaa epämääräistä, jännää meininkiä, joka tuo tuoksuun mukavalla tavalla luonteikkaan twistin.

Vanhempien köynnösten tuoma intensiteetti on viinissä selkeästi pinnassa: kepeään ja hienostuneeseen Blanc de Blancsiin verrattuna tämä viini on rutikuiva, tiukka, eloisa ja suorastaan kireä – siitä huolimatta, että tästä viinistä sentään löytyy jäännössokeria! Nuorta, äärettömän freesiä ja rakenteikasta makumaailmaa hallitsevat teräksiset ja kalkkisen mineraaliset aromit, kevyt viheromenaisuus ja aavistus greippisyyttä. Todella intensiivisen mineraali-happotykityksen ansiosta viini on äärimmäisen kepeä suussa, mitä pieni ja pehmeä, mutta kestävänpuoleinen mousse vain korostaa.

Viinin freesissä jälkimaussa tuntuu raa'ahkoa sitruunaa ja viheromenaisuutta, liituista mineraalia ja hentoa yrttiä. Suuhun jää kirpeä, poskipäitä viiltävä ja teräksinen jälkivaikutelma.

Boulardin Blanc de Blancsin Vieilles Vignes -versio on ylettömän intensiivinen, tiukka ja hyvin kirpakka shamppis – siis kupliva ruokaviini vailla vertaa! Sellaisenaan viini on niin vimmainen esitys, että kokonaisuudesta tulee suoraan väkivaltainen fiilis, mutta viini vaikuttaakin lähinnä etsivän riittävän runsasta ja rasvaista ruokaa johon pureutua. Viinin ideana ei selvästikään ole olla massakas, vaikuttava ja superaromikas show-off-shamppanja, vaan hurmaavan rakenteikas, gastronominen kupliva.

Jos siis löydät jossain vaiheessa itseltäsi tätä kyseistä viiniä, korkkaa se sellaisen runsaan tai raskaammanpuoleisen ruoan kumppanina, joka edellyttää juomaltaan kestävää rakennetta ja keventävää, raikkautta tuovaa olemusta – liian kepeät ruoat näin intensiivinen kupliva voi helposti jyrätä happojensa alle. Happojen hillitsemiseksi voin suositella runsaan, tukevan ruoan lisäksi hieman kepeitä kuohuvia lämpimämpänä (n. 12 °C) tarjoilemista tai parin kolmen vuoden vartomista ennen korkkaamista.

Lyhyesti: Erittäin intensiivinen, biodynaamisesti valmistettu gastronomia-shamppanja täynnä terästä, mineraalia ja rakennetta.

Arvio: Tyylikäs – tämä viini on äärimmäisen freesi, raikas, rakenteikas ja puhdaspiirteinen, mutta sen viiltävän hapokkuuden ja intensiivisyyden vuoksi se edustaa tyyliä, jota voi olla vaikea arvostaa ilman ruokaa. Tämän viinin idea ei ole olla lempeä, miellyttävä seurustelushamppis, vaan rakenteikas ruoan kumppani, joka keventää raskautta ja puhdistaa suuta. Sellaisessa roolissa tämä viini on vailla vertaansa.

Hinnan (65,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti