Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.9.14

Boulard Les Rachais Rosé Extra Brut 2005

Francis Boulard Les Rachais Rosé Extra Brut 2005
  • Valmistaja: Francis Boulard & Fille
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Montagne de Reims
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 90,00e (Elokuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Viimeinen tämänkertaisesta Francis Boulard -arviosarjasta on talon lippulaivarosée, puhtaasti Pinot Noirista valmistettu Les Rachais.

Viini on valmistettu kahden Montagne de Reimsissä sijaitsevan, biodynaamisesti viljellyn (Hurtebise ja Les Rachais) tarhan rypäleistä. Rypäleiden kuorten on annettu maseroitua viinin kanssa n. 12 tuntia, minkä jälkeen sen on annettu käydä alueen omilla luonnonhiivoilla. Vanhoissa, pienissä tammitynnyreissä tapahtuneen sakan päällä kypsyttelyn jälkeen viini on pullotettu suodattamattomana ja kirkastamattomana jälkikäymistä varten. Noin seitsemän vuoden pullokypsyttelyn jälkeen (sakanpoisto on tapahtunut 30.4.2014) viini on saanut 2 g/l dosagen ja laskettu lyhyen varastoinnin jälkeen markkinoille. Vuosikertaa 2005 on valmistettu yhteensä 1954 pulloa, joten kyseessä on jälleen kerran mikroskooppisen saatavuuden tuotteesta.

Väriltään viini on merkittävästi syvempi ja intensiivisempi kuin Boulardin hailakan oranssinpunainen perusrosée. Les Rachais Rosé on väriltään syvän persikanoranssi, jopa muistuttaen sävyltään hieman hennosti rusehtavaan taittuvaa Provencen roséeviiniä.

Runsaan paahteinen tuoksu on hurja; se tarjoilee pitkän sakkakypsytyksen tuoman paahteisuuden rinnalle hyvin reilulla kädellä luonnonhiivojen villejä, persoonallisia vivahteita – maustekurkkua, Camparimaista chinotto-appelsiinia, kevyttä yrttisilppua, hentoa nahkaa. Seassa on myös kevyesti Pinot Noirille tyypillistä mausteisuutta ja hennosti poltettua sokeria ja viehkeää kirsikkaleivoksellisuutta.

Maultaan viini on hyvin kuiva, intensiivinen ja rakenteikas – kuten kaikki Boulardin viinit tuntuvat olevan – mutta selkeästi aiempia viinejä lempeämpi ja rauhallisempi. Makumaailmaa hallitsevat melko runsas, pähkinäinen paahteisuus, melko intensiivisenä tuntuva liituinen mineraalisuus, varsin runsaaksikin äityvä, maamainen mausteisuus ja kuivankirpakka puolukkaisuus, mutta taustalla häilyy myös kevyesti kypsempää vadelmaa ja hieman villimpää menoa aavistuksen appelsiinimaisessa ja jännittävän yrttisessä muodossa. Hapokkuus on runsasta ja suutasupistavaa, mutta viinin mousse on iän myötä keventynyt pehmeäksi ja hienostuneeksi – suussa tuntuu melko runsaasti hyvin pieniä ja kevyitä, mutta kestäviä kuplia, jotka antavat viinille mukavan runsaan tekstuurin.

Äärimmäisen freesissä jälkimaussa tuntuu varsin runsaasti mineraalia, kirpeää, sitruunavetoista sitrushedelmäisyyttä, savuisuutta, kevyttä pähkinäisyyttä ja villihiivojen tuomaa hammaslääkärin fluoritahnaa. Suuhun jää todella maukas, kompleksinen, pitkäkestoinen ja suutasupistava, jopa tiukahko jälkivaikutelma.

Jos Boulardin perus-Rosé on erinomainen tyylilajissaan, Les Rachais Rosé tykittää saman heti seuraavaan potenssiin! Tämä viini on ällistyttävän kompleksinen, ihastuttavan rakenteikas ja aromeiltaan todella jännittävä – viinin terroir ilmenee upeasti niin kivisen mineraalisena raikkautena kuin Boulardin minimalistisen viininvalmistuksen esiinnostamana uniikkina, moniulotteisena aromikkuutena.

Les Rachais Rosé sopii helposti niin malja- kuin seurusteluviiniksi, sillä vaikka viinissä on särmää ja intensiteettiä, on se erinomaisesti balanssissa, eikä se varsinaisesti kerjää ruokaa pehmittämään kulmiaan. Toki viinin voi sen kummemmin miettimättä pistää hyvinkin erilaisiin ruokapöytiin, sillä voimaa ja potkua siitä kuitenkin tarvittaessa löytyy – itse suosittelisin kuitenkin nauttimaan viinin aivan sellaisenaan, jotta sen kompleksiseen, jatkuvasti kehittyvään tuoksu- ja makumaailmaan pääsee uppoutumaan ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. Lienee myös sanomattakin selvää, että näin runsas viini olisi ehdottoman tärkeää nauttia suurimaljaisista viinilaseista, joissa sen aromimaailma pääsee parhaiten esiin – älä siis kaada viiniä tuoksua mykistäviin, korkeisiin ja kapeisiin kuohuviinilaseihin!

Lyhyesti: Todella runsas, luonteikas ja moniulotteinen roséekuohuva vailla vertaa – tässä yhdistyvät upea rakenne, luonnonhiivojen tuoma luonteikas ja villi meininki, ihastuttava paahteisuus ja parhaimpien shamppisten suutapuhdistava mineraalisuus. Potentiaalia löytyy myös vähintään muutamien vuosien kellarointiin.

Arvio: Täydellinen – juu, ei tästä oikein taida mitään puuttua. Kaikki palaset ovat kohdallaan ja homma toimii kuin kellokoneisto. Kaikin puolin upea roséekuohuva.

Hinnan (90,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti