Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.9.14

Val de Vid Rueda Verdejo 2013

Val de Vid Rueda Verdejo 2013
  • Valmistaja: Val de Vid
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Rueda
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Rueda
  • Rypäleet: Verdejo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 7,90e (Elokuu 2014, Silja Serenade)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Espanjan lämpimällä ja kuivalla Castilla y Leónin alueella sijaitsevasta Ruedasta on tullut pikku hiljaa varsin muodikas alue viinipiireissä – siinä missä lähes koko Castilla y León on tunnettu runsaista, rotevista punaviineistään (mm. Ribera del Duero, Toro, Cigales), on Rueda poikkeuksellisesti keskittynyt 1970-luvulta raikkaisiin Verdejo-valkoviineihin. Tätä nykyä Ruedat Verdejot lienevät Espanjan kuuluisimpia ja arvostetuimpia valkoviinejä Rías Baixasin Albariñojen ohella.

Viinin tuottanut Val de Vid on Espanjan mittakaavassa nuorehko, vasta vuonna 1996 perustettu ja vuonna 2005 nykyaikaistettu viinitila, joka viljelee 20 hehtaaria Verdejoa Valladolidin kylän tuntumassa. Val de Vidin perustason Rueda on Silja Linesin laivan viininä (tai ainakin oli kesällä 2014) ja se kulkeutui meikäläisen hyppysiin parin muun viinin kanssa laivatuliaisina rakkaalta äidiltäni.

Viinin kevyen vaaleanvihreä ei tarjoa yllätyksiä. Eikä mehevä tuoksukaan liioin, sillä se on melko yksiulotteiselta yleisilmeeltään lähinnä kypsän päärynäinen, hillityn kukkea ja hennon ruohoinen. Tuoksu ei kehity juuri mihinkään koko pullon aukioloaikana.

Suussa viini on täyteläinen ja päärynäisen hedelmäinen. Simppelistä makumaailmasta löytyy myös melko runsasta hedelmäkarkkisuutta, ylikypsää omenaa, hentoa yrttisyyttä ja kevyttä mineraalista raikkautta. Happoja on semikohtalaisesti, mutta viinistä tuntuu hieman puuttuvan fokusta ja rakennetta.

Keskipitkä jälkimaku on keveän mineraalinen ja siinä tuntuu enemmän Verdejolle tyypillistä yrttisyyttä ja aavistuksen verran omenankuorista karvautta.

Kokonaisuutena Val de Vidin Verdejo 2013 on kyllä kaikin puolin erittäin simppeliä kamaa, mikä on hieman sääli, sillä lukemani arviot viinin 2012-vuosikerrasta (mm. cellartracker, Viini-lehti) ovat olleet selkeästi positiivisempaa kuvia maalailevia. Näissä arvosteluissa ovat korostuneet selkeästi raikkaus ja Verdejon ominaispiirteet, kun taas tämä viini oli lähinnä täyteläistä päärynämehua.

Toki voi olla, että myös vuosikerta 2012 on ollut samanlaista eikä sofistikoitunut makuaistini vain ymmärrä tästä viinistä tuon taivaallista, mutta itse veikkaisin viinitalolla viinin kysynnän räjähtäneen melkoisesti, jolloin 2012 on tehty vielä perinteisesti, laatua vaalien, mutta uutta 2013-vuosikertaa varten on ollut pakko tuottaa huomattavasti enemmän viiniä, jolloin laadusta on vähät välitetty, kunhan vain saadaan ostajien toivoma määrä viinejä kasaan. Ainakin meikäläisen suuhun tämä viini maistuu lähinnä geneeriseltä, päärynävetoiselta massaviiniltä, eikä mitenkään tyypilliseltä, freesiltä mutta runsaalta Verdejolta.

Viini on kyllä täysin virheetön, eli kyllähän se uppoaa simppelinä seurusteluviininä, mutta ei siitä hirveästi Ruedan Verdejoa saa irti, jos sellaista kaipaa. Jos Siljalla satut matkustamaan, suosittelen panostamaan pari euroa enemmän laatuun ja jättämään tämän "Laivan viinin" hyllyyn.

Lyhyesti: Simppeli ja runsaan päärynäinen Ruedan Verdejo, joka kärsii vähäisten happojen tuomasta raikkauden puutteesta ja joka ei kyllä juurikaan onnistu tuomaan esiin lajiketyypillisiä aromeja.

Arvio: Kehno – todella tylsä ja yllätyksetön perusvalkoviini. Hämmentävää, että vain 20 hehtaaria viljelevä pientuottaja voi tehdä näin geneerisestä massaviinistä menevää valkoviiniä.

Hinnan (7,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti