Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.9.14

Fuller's Past Masters Old Burton Extra

Fuller's Past Masters Old Burton Extra
  • Valmistaja: Fuller's
  • Tyyppi: Olut, Ale
  • Maa: Englanti
  • Alue: Lontoo
  • Koko: 0,5
  • Maltaat: Kristalli-, Pale-; maissi
  • Humala: Fuggles, Goldings
  • Hinta ostohetkellä: 5,08e (Lokakuu 2013, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Sen lisäksi, että lontoolainen klassikkopanimo Fuller's tuottaa vakiintuneita perustuotteitaan ja aika ajoin kokeilee myös jotain uutta, puskee se markkinoille silloin tällöin myös vanhoja, historiallista tenhoa tarjoilevia oluita. Fuller'silla on nimittäin kirjattu kaikkien panimossa valmistettujen oluiden spesifit reseptit talteen, jokainen päivättynä päiväntarkasti. Näitä vanhoja reseptejä selailemalla Fuller's voi hakea sekä klassista inspiraatiota uusiin oluihinsa että tuoda uudelleen markkinoille vanhoja, kauan aikaa sitten poistuneita hittejä.

Old Burton on vanhoja oluita henkiinherättelevän Past Masters -sarjan kolmas olut ja sen alkuperäisresepti on vuodelta 1931. Fuller's on pyrkinyt valmistamaan tämän perinteisen alen mahdollisimman pitkälti alkuperäistä olutta jäljitellen.

Tuopissa oluella on syvä, mutta läpinäkyvän kirkas, tumman kuparisen punaruskea väri. Hyvin vaalea vaahtokukka on paksu, mutta se laskeutuu varsin nopeasti matalaksi, tiiviiksi hatuksi.

Runsas ja avoin tuoksu tuo reiluin ottein kinuskisia, mandariinisen sitruksia, makean omenaisia ja makean siirappisia aromeja. Kun tuoksuun paneutuu tarkemmin, rupeaa sieltä löytymään myös appelsiininkukkaa, kuivattua taatelia, keksimäisyyttä, yrttistä humalaa, hentoa hapettunutta omenaa ja häivähdys savuisuutta.

Oluen melko täyteläisen pehmeä maku henkii klassista brittiläisyyttä: makean omenaista hedelmäisyyttä, toffeisen karamellista mallasta ja siirappisuutta, puisevaa ja kevyen yrttistä humalaisuutta, hillityn pippurista mausteisuutta ja aavistus suklaisuutta. Taustalla häilyy ruskeaa omenaa, kuivattuja hedelmiä ja häivähdys sitruksisuutta. Humalan karvautta on jonkin verran, mutta hiilihappoisuus on varsin lempeää ja maltillista. Alkoholi (7,3%) puskee aavistuksen makumaailmaan.

Lopuksi oluesta jää kuivahko, mausteinen, yrttisen humalainen, maltaisuudeltaan hieman kinuskinen ja kevyesti kuivan siirappinen jälkimaku. Keskipitkässä jälkivaikutelmassa korostuu kohtalaisen karvas katkerohumalointi, hento alkoholin lämpö ja hieman paahtoleipää muistuttava aromikkuus.

Kokonaisuutena Old Burton Extra on mehevän runsas ja makean maltainen klassikkobritti. Tämä on kaikin puolin tasapainoinen ja maukas esitys, jossa humala tuo hyvin grippiä ja samalla keventää runsasta suutuntumaa, jotta kokonaisuus ei onnistu tuntumaan raskaalta, turhan paksulta tai liian makealta. Brittityyliin makean kinuskinen mallasvetoisuus on kuitenkin pääosassa, elegantin yrttisen ja kevyesti puisevan aromihumaloinnin pitäessä lähinnä taustakomppia.

Kun nykyään kuivat, kepeänraikkaat ja räyhäkkäästi niin aromi- kuin katkerohumaloidut oluet ovat vallanneet olutmarkkinat (no ei oikeasti, kyllä ne vetiset massalagerit edelleen markkinoita oikeasti hallitsevat), on virkistävää maistella tällaista vanhanaikaista, Aitoa ja Rehellistä brittiolutta. Vanhasta Burtonista ei tunnu löytyvän oikeastaan tippaakaan sellaista, mikä on nykyisin muotia ja kuuminta hottia olutpuolella, mutta sen sijaan siitä löytyy varsin runsaasti kaikkea muuta – oluesta paljastui ihastuttavan paljon erilaisia, hienostuneita vivahteita ja kokonaisuus tuntui elävän jatkuvasti koko tuopillisen ajan.

Lyhyesti: Rehti ja tuhti olut, josta löytyy kaikki perinteisen brittialen tunnusmerkit, mutta myös suorastaan hämmentävä kirjo hienostuneita, moniulotteisia vivahteita. Oikein nautinnollinen, perinteistä brittien olutosaamista huokuva siemailu-ale.

Arvio: Tyylikäs – uusia, jännittäviä elämyksiä etsivälle Old Burton Extra voi pintapuolisesti olla melko yllätyksetön, perinteinen brittiale, mutta pienellä tutkimisella se paljastuu mitä ihastuttavimmaksi, tasapainoisimmaksi ja moniulotteisimmaksi sellaiseksi!

Hinnan (5,08e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti