Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.9.14

Boulard Rosé Extra Brut 2010

Francis Boulard Rosé Extra Brut 2010
  • Valmistaja: Champagne Francis Boulard & Fille
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, La Vallée de la Marne
  • Rypäleet: Pinot Noir (60%), Chardonnay (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 60,00e (Syyskuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Boulard-putki jatkuu! Tällä kertaa vuorossa on Francis Boulardin ja hänen tyttärensä pyörittämän kuohuviinitalon perusrosée, joka ei tule Montagne de Reimsistä, josta valtaosa talon muusta tuotannosta tulee, vaan hieman eteläisemmästä Marnen laaksosta, jossa sijaitsevien Boulardin tarhojen köynnösten keski-ikä on n. 40 vuotta.

Viini on valmistettu Boulardin talon hengessä biodynaamisten periaatteiden mukaan. Villihiivoilla tapahtunut käyminen ja sakan päällä kypsyminen ovat tapahtuneet pienissä tammitynnyreissä; pullokäyminen ja -kypsyminen ovat kestäneet 26 kuukautta (kesäkuun lopulta 2011 syyskuun alkuun 2013). Viini pohjautuu täysin vuosikertaan 2010, mutta tätä ei ole merkitty etuetikettiin, koska viini ei ole kypsynyt vuosikertashamppiksille pakollista 36 kuukauden aikaa. Dosage on melko maltillinen (joskin Boulardin standardeilla jo melko korkea) 6 g/l.

Viinin kepeähkö väri on varsin hento, hailakan persikanpunertava – ennakoitavissa on todennäköisemmin hienostunutta, kepeää roséeta kuin muhevaa marjapommia.

Ensivaikutelmaltaan viini on varsin luonteikas ja hyvin villimpiä luonteenpiirteitään alleviivaava: maamaista mausteisuutta, kevyttä hapankirsikkaa, vaikeasti luonnehdittavaa villihiivaisuutta (tämä nyt ei tarkoita yleisesti shamppanjoissa tavattavaa hiivaisuutta) ja hentoa puisevuutta. Taustalla tuntuu värjöttelevän kevyt, mausteisen tamminen komponentti. Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan rupeaa viinin tuoksuun nousemaan myös hieman perinteisempi, tuoreen vadelmainen vivahde.

Boulardin vahvasti rakenteeseen nojaavaan tyyliille uskollisena viini on kuiva, kirpeä ja erittäin ryhdikäs. Makumaailmassa suurimmassa osassa ovat hyvin freesi ja napakka punaherukkaisuus, intensiivinen sitruksisuus sekä yhdistelmä kuivaa puisevuutta ja hentoa multaisuutta. Kivinen mineraalisuus ei syöksy samalla tavoin etulinjamaan, mutta tuntuu hyvin vahvasti kokonaisuudessa, taittaen yleisilmettä voimakkaasti marjoista pois kohti voimakkaan merellistä, jopa hennosti meripihkahappoista suolaisuutta (semmoinen rutikuivan (ei siis oksidoituneen) Sherryn ominaisvivahde). Kuiva puisevuus ja aavistus tanniinisuutta tuovat kokonaisuuteen hieman tertunrankaisen – muttei mitenkään epämiellyttävän, vaan mukavan asenteikkaan – sävyn.

Pitkässä jälkimaussa viinin rujoimmat maut tuntuvat siistiytyvän pois ja kielelle jää tuntuvan mineraalinen, kirpakan sitruksinen ja kevyesti bitterisen yrttinen jälkivaikutelma.

Boulardin Rosé Extra Brut jatkaa kyseisen kuohuviinitalon totutulla, varsin korkeatasoisella linjalla. Tuntuu siltä, että isä ja tytär Boulard eivät tee helppoa, massoille suunnattua kuohuvaa, vaan tyylikästä, hyvin rakennevetoista shamppanjaa heidän omaan makuunsa – jos viinit maistuvat myös muille, on se vain plussaa.

Ja ainakin meikäläiseen tämmöiset anteeksipyytelemättömät, tiukan rakenteikkaat ja luonnetta täynnä olevat kuohuvat uppoavat kuin veitsi voihin! Tämä rosée ei sentään ole yhtä tiukan intensiivinen ja ruokaa väkisin kylkeensä kaipaavan rakenteikas, kuten aiemmin arvosteltu Blanc de Blancs Les Vieilles Vignes, joten tämän voi hyvin korkata vaikka sellaisenaan, mutta viinin intensiivinen ja puruvoimainen rakenne kyllä tuntuu kehottavan laittamaan sen mielummin ruokapöytään kuin tervetulomaljoihin.

Lyhyesti: Pienen mutta tasokkaan viljelijätuottajan tiukka ja anteeksipyytelemätön, mutta myös ihastuttavan luonteikas ja tasapainoinen biodyny-roséeshamppis.

Arvio: Erinomainen – ihastuttavan luonteikas, monisyinen ja rakenteikas roséeshamppis. Tuntuu vähän tyhmältä hokea, etteivät roséekuohuvat ole oikein meikäläisen juttu, kun vastaan tulee näin hurmaavia esityksiä. Sääli, että näin ihastuttavat viinit todellisuudessa edustavat hyvin pientä vähemmistöä lähinnä simppeleiden marjapommien hallitsemassa roséekuohuvaskenessä.

Hinnan (60,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti