Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.2.15

Stallhagen Pumpkin Ale

http://www.alko.fi/tuotteet/711634/
Stallhagen Pumpkin Ale
  • Valmistaja: Stallhagen
  • Tyyppi: Olut, Erikoisuus
  • Maa: Suomi
  • Alue: Ahvenanmaa
  • Maltaat: Biscuit-, crustal-, münchner-, pils-
  • Humala: Fuggles, Magnum
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,59e (Helmikuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 3,59e (Helmikuu 2015, Alko)

Ahvenanmaalainen Stallhagen lähti vuoden 2015 pienpanimokatsaukseen melko yllättävällä vedolla: kurpitsaoluella. Tai no, ei tämä nyt niin suuri yllätys ollut, sillä olihan tämä Pumpkin Ale ollut jo jonkin aikaa Stallhagenin tuotannossa – itsekin tuli testattua se ensimmäistä kertaa jo syksyllä Hikivantaan lentokentän Oak Barrelissa.

Kurpitsaolut eli pumpkin ale on lähinnä jenkkien puolelle jäänyt paikallinen erikoisuus, jota yleensä valmistetaan sadonkorjuun jälkeen tuoreista kurpitsoista. Valmistusmenetelmiä on monia – kurpitsan lisääminen mäskiin paloina, pyreenä, esanssina – mutta monien mielestä parhaimpaan ja monipuolisimpaan lopputulokseen päästään, kun kurpitsa paahdetaan ennen olueen lisäämistä. Yleensä kurpitsaoluihin lisätään myös normaalisti kurpitsapiiraissa tavattuja mausteita ja katkerohumala pidetään hyvin maltillisena, jolloin kurpitsaiset piirteet pääsevät pääosaan. Kun Alkon sivuilta katsoo kuvausta oluen valmistusprosessista, vaikuttaa siltä, että Stallhagen on pyrkinyt tekemään oppikirjaesimerkin laadukkaasta jenkkiläisestä kurpitsaoluesta: kurpitsa on paahdettu ja sen lisäksi olut on maustettu kanelilla, maustepippurilla, mustapippurilla, neilikalla ja vaniljalla. Katkerot ovat myös hyvin maltilliset, sillä EBU:ja löytyy vain 15.

Oluen väri on utuinen oranssinpunainen. Kaatamisen yhteydessä se saa kuohkean, mutta melko nopeasti katoavan, valkoisen vaahdon.

Oluen tuoksu on hyvin aromaattinen ja runsas, mutta melko yksipuolinen: makeaa kurpitsaa ja hentoa maltaisuutta.

Maku on kuivahko ja kepeä, ja ei-niin-yllättäen siinä tuntuu ensisijaisesti paljon kurpitsaa. Taustalta löytyy myös kevyttä karamellia, kevyttä maltaisuutta ja erittäin ujot katkerot. Kokonaisuuteen tuo pienen kauneusvirheen jokin tunkkainen, maamainen ja epämiellyttävä sävy taustalla, joka jatkuu jälkimakuun asti. Oluen hiilihappoisuus on melko raikasta ja rapsakkaa.

Jälkimaku on kuiva, leipäisen maltainen, kevyen kurpitsainen, hyvin hennon bitterinen ja kestoltaan keskipitkä.

Stallhagenin kurpitsaolut on hauska ja helppo, tyylilajissaan todennäköisesti ihan kelpo esityskin (vailla suurempaa kokemuspohjaa on vaikea mennä sanomaan), mutta onhan tämä kokonaisuutena turhan simppeli erikoisuus. Tässä maistuu kurpitsa, that's it. Muuten kokonaisuus on varsin mitäänsanomaton ja yksiulotteinen. Kurpitsa tuntuu peittävän oluesta kaiken mahdollisen mielenkiinnon, muttei kuitenkaan keskimausta löytyvää multaisuutta, mikä laskee yleisvaikutelmaa entisestään. Olut on hauska kuriositeetti noin yhden tai kahden hörpyn ajan, mutta mielenkiinto ei mitenkään onnistu kestämään edes yhden nollakolmekolmosen pullon ajan.

Lyhyesti: Hyvin yksiulotteisen kurpitsainen simppeli perusale, jonka keski- ja jälkimakua häiritsee ikävän tunkkainen, maamainen virhemaku. Ei onnistu tarjoamaan kurpitsan makean maun rinnalle mitään mielenkiintoista, eikä pelkkä kurpitsa jaksa kantaa olutta loppuun saakka. Ehkä asiat olisivat toisin, jos edessäni olisi kurpitsapiiras ja olisin Utahista.

Arvio: Kehno – jos haluaa tietää, minkälaista kurpitsaolut on, voi Stallhagenin kötöstyksen napata testiin, mutta muuten en kyllä suosittelisi. Alkon pienpanimokattauksesta 2015 saa riittävän hyvän kuvan myös maistamatta tätä olutta.

Hinnan (3,59e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti