Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.2.15

Saimaan Brewer's Special Saison

http://www.alko.fi/tuotteet/747434/
Saimaan Brewer's Special Saison
  • Valmistaja: Saimaan juomatehdas
  • Tyyppi: Olut, Saison
  • Maa: Suomi
  • Alue: Etelä-Savo, Mikkeli
  • Maltaat: Pils-, vehnä-, vienna-
  • Humala: Cascade, Columbus
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,39e (Helmikuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 4,39e (Helmikuu 2015, Alko)

Kevään 2015 pienpanimokattausta etukäteen ihmetellessäni koin ristiriitaisia tunteita Saimaan tuotoksen kohdalla: Saison lukeutuu yhdeksi lempioluttyyleistäni, joten olin oluesta kyllä innoissani, mutta Saimaan juomatehdas ei kyllä ole silmissäni profiloitunut kovinkaan mielenkiintoisia oluita tuottavaksi tahoksi. Ehkä tämä on kuitenkin enemmän imagokysymys, sillä Alkon valikoimista löytynyt Django & Steven oli kyllä varsin mukava esitys, eikä viime vuoden pienpanimokatselmuksen tanakan katkera Marsalkka DIPA myöskään mitään pahaa sanottavaa herättänyt.

Saison on siitä hieman hankala oluttyyli, että varsinaista selkeää "saisonia" ei oikeastaan ole olemassakaan – perinteisesti saison kun on ollut mikä tahansa kepeä ja raikas vaalea belgiale, joissa voltitkin ovat voineet liikkua missä tahansa 3:n ja 7:n tilavuusprosentin välillä. Tyypillisesti nykysaisonina pidetään helposti olutta, joka muistuttaa lähinnä perinteistä Saison Dupontia, jonka selväpiirteisin, hyvin rustiikkinen vivahde tulee panimon omasta, korkeassa lämpötilassa käyvästä saisonhiivasta. Perinteiset oluttyylit mukaanluettuna saisonit kuitenkin voivat olla mitä tahansa selkeästi belgihenkisiä pale aleja, joihin kuitenkin haetaan "saisonmaisuutta" joko erilaisin hedelmin ja maustein tai sitten hiivoin, joilla pyritään tuomaan monille saisoneille tyypillisiä, ns. funkahtavia piirteitä – jotta olut erottuisivat selkeämmin tyypillisestä, puhdaspiirteisestä belgi-pale alesta.

Saimaan Brewer's Saison on väriltään hailakan ja hennosti samean keltainen. Kaataessa olut saa ylleen hyvin runsaan ja kuohkean, muttei kuitenkaan erityisen pitkäkestoisen, valkoinen vaahdon.

Tuoksu on hurmaava ja heti tunnistettavissa stereotyyppiseksi saisoniksi: se on hapahko, aromaattinen, yrttinen ja kirpeä. Jenkkihumalointi tuo kokonaisuuteen appelsiinisen sitruksista hedelmäisyyttä, joka sopii varsin tyylikkäästi kokonaisuuteen.

Maku on hapahko ja kirpeä, kypsän mutta greippisen sitruksinen, kuivakan yrttinen, saippuaisen bitterinen ja mukavan likainen. Oluessa yhdistyy perinteisen rustiikkinen, hapahko, Dupont-henkinen saisonmaisuus ja siisti, aromaattinen, moderni jenkkioluthenkisyys.

Jälkimaku on keskimaun tavoin hapahko, maanläheisen likainen, greippisen yrttinen ja melko tuntuvasti saippuaisen bitterinen. Suuhun jäävä vivahteikas jälkivaikutelma on maamainen, raikkaanpuoleinen, maukas ja pitkäkestoinen.

Saison-fanina on pakko todeta , että Saimaan Saison on kyllä kaikin puolin hieno, tyylipuhdas olut. Oluesta löytyy juuri sitä mukavan likaista ja hapahkoa Saison Dupont -meininkiä, mistä tykkään, mutta riittävän kohtuudella käytetty jenkkihumalointi sointuu mainiosti kokonaisuuteen ja tuo kivasti napakkuutta ja raikkautta ilman, että olut rupeaa muistuttamaan IPA:a saison-alavireellä.

Saimaan Saison on melkeinpä paras Saison Alkon valikoimissa sitten parin vuoden takaisen StaPa American Saisonin, jota tämä olut muistuttaa ainakin mielikuvien tasolla hyvin vahvasti. Vaikka tämä kertoo osittain karua kieltään Alkon surkeasta belgiolutvalikoimasta, tämä ei millään lailla väheksy Saimaan Saisonin hyvyyttä – jota tässä oluessa on melkoisesti! Tässä kun on nimittäin semmoinen täydellinen olut, joka on yhtä aikaa sekä fiilistelykelpoinen, että varsin maittava sessiointiolut, missä ei turhia analyysejä kaivata. Vaikken ole vielä ihan kaikkia oluita kerinnyt tämän kevään pienpanimokattauksesta maistamaan, on tämä helposti julistettavissa osaltani vuoden voittajaksi!

Lyhyesti: Todella maukas, raikas ja monipuolinen saison, jossa yhdistyy upeasti traditionalistinen Saison Dupontin meininki ja moderni jenkkihumalointi upean tasapainoisena kombona.

Arvio: Täydellinen – olut, joka on paikallaan niin vivahteita analysoivassa olutnörttihifistelyssä kuin matalaotsaisessa oluensärpimisessä, jossa raikkaus ja tasapainoinen makuelämys ovat ensisijaisen tärkeitä.

Hinnan (4,39e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti