Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.2.15

Malmgård Craft Cider Dry

http://www.alko.fi/tuotteet/746006/
Malmgård Craft Cider Dry
  • Valmistaja: Malmgård
  • Tyyppi: Siideri
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Loviisa
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 5,86e (Helmikuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 5,86e (Helmikuu 2015, Alko)

Malmgårdilta tuli Alkon pienpanimokatsaukseen upean barley winen rinnalle myös siideri. Suomessa (ja muutamissa muissa naapurimaissa) siideri on käsittämättömästi mielletty miksi tahansa käymisprosessilla valmistetuksi, alle 8,5% hedelmäviiniksi. Tästä syystä suomalaisilla on hyvin vieraantunut suhde siideriin – monet kun tuntuvat mieltävän siiderin makeaksi, esanssiseksi alkoholi-limonadiksi, joka on valmistettu omenamehutiivisteestä valmistetun hedelmä"viinin" päälle.

Todellisuudessahan siideri on aidoista omenoista valmistettu juoma; esimerkiksi perinteinen ranskalainen siideri on lain mukaan valmistettava 100% aidoista omenoista ja vaikka iso-britanniassakin laki vaatii vain 35% omenapitoisuutta, tuottavat monet kunnianhimoiset tuottajat siideriä vain aidoista omenoista. Näillä puhtaan omenaisilla siidereillä ei ole mitään tekemistä niiden epäkelpojen esanssitekeleiden kanssa, joita Suomessa siidereiksi nimitetään.

Minua on aina ihmetyttänyt, miksei yksikään toimija valmista Suomessa aitoa, oikeista omenoista tehtyä siideriä. Silloin tällöin joku pientuottaja on tehnyt pienen saatavuuden aitoa omenasiideriä, jota ei ole koskaan päässyt maistamaan, mutta melkeinpä aina kaikki sortuvat tekemään siiderinsä omenamehutiivisteestä – ja siltä, ikävä kyllä, lopputulos usein maistuukin. Tämä jaksaa hämmentää, sillä useampi tutuistani on kuitenkin onnistunut valmistamaan varsin pätevää, aidolta tavaralta maistuvaa siideriä kotipuunsa omenoista.

Noh, vihdoinkin Malmgård otti ja teki siideriä aidoista, paikallisista, tuorepuristetuista omenoista. Eikä ihan mitä tahansa siideriä, vaan rutikuivaa, armotonta, 0 g/l jäännössokeria sisältävää tavaraa! Armoton tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että lopputuotteen virheitä ei ole peitetty reilulla sokerin tuomalla makeudella, vaan siideri maistuu tasan niin hyvältä kuin sen raaka-aineiden heikoin osa – kuten tällaisessa tyylissä kuuluukin! Tämä on siis varsin eri tavaraa, kuin Malmgårdin sokerilla makeutettu Huvila Omenasiideri.

Väriltään Craft Cider on suodattamattoman samean kellervä, sävyltään hennon oranssiin taittuva.

Tuoksu on aromikkaan ja kevyesti mausteisen omenainen. Mitään muuta tuoksusta ei tahdo löytyä; tämä tuoksuu vain ja ainoastaan aidolta omenalta.

Maku on kepeä, rutikuiva, kirpeän hapokas ja rehellisyydessään aidon, hennosti raa'ahkoon taittuvan omenainen. Yleisilme on ruore, pirteä ja raikas, mutta maun keveyden puolesta ehkä hieman vetinen – kypsänmuhkeiden ranskalaissiidereiden runsaus, syvyys ja tallinen maalaisuus puuttuu kliinisen puhtaasta ja kirpeän rapsakasta makumaailmasta täysin. Tämä siideri maistuu vain ja ainoastaan tuoreilta kotipihan omenoilta. Ryhtiä antaa maltillisesti kevyt ja melko pehmeä hiilihappoisuus.

Jälkimaku on kuiva, raikas, hyvin tuoreen omenainen, suutaraikastavan freesi ja kestoltaan melko pitkä.

Malmgårdin rutikuiva Craft Cider on hyvä pelinavaus oikeaan suuntaan, mutta osoittaa, että Suomella on vielä osaamista tällä saralla. Olen kuullut monelta tämän siiderin olevan aivan liian kuiva ja hapokas (onhan siinä happoja 8,1 g/l), mutta omasta mielestäni tämä ei ole mitenkään epätasapainoinen – eihän tämä ominaisuuksiltaan eroa juurikaan hyvästä Rieslingistä (siinäkin on lähinnä viheromenaisuutta ja happoja) tai rutikuivasta Pays d'Othen siideristä. Ainakin omaan kurkkuuni tämä siideri solahti varsin ongelmitta ja tykkäsin varsin paljon siiderin raikkaasta olemuksesta. Liekö monella ongelma siiderin kanssa sen takia, että kontaktipintaa oikeasti kuivien siiderien kanssa ei ole? Ainakaan Suomesta ei niitä juurikaan löydy, sillä aidot siiderit harvemmin ovat maitokauppavahvuisia ja kuivimmissakin Alkon siidereissä sokeri huitelee n. 25 g/l tuntumassa.

Tämän siiderin suurempi ongelma on sen kepeys ja yksiulotteisuus. Tämä maistuu lähinnä yksiulotteiselta, yhden lajikkeen siideriltä, jossa omenat ovat kerätty samassa kypsyysvaiheessa. Tämän johdosta kokonaisuus vaikuttaa hieman turhan kepeältä makumaailmaan nähden ja siideristä jää ohuehko yleisvaikutelma. Lisäksi runsaampi makumaailma runsaan hapokkuuden vastapainona ei varmasti haittaisi. Ymmärtääkseni sen lisäksi, että perinteisissä siiderinvalmistusmaissa valmistetaan siidereitä valtavasta kavalkadista eri siideriomenalajikkeita, valmistetaan niitä myös eri kypsyysasteisina: raa'ahkot, hädin tuskin kypsät omenat antavat paljon mehua, mutta myös hyvin korkean happopitoisuuden ja vähän hedelmäisyyttä. Kypsät, lähes ylikypsät omenat taas tuovat selkeästi runsaampaa hedelmäisyyttä, mutta niiden hapokkuus on matalampi ja saanto merkittävästi pienempi. Malmgård Craft Cider osoittaa, että Suomessa voi tehdä hyvää, rutikuivaa siideriä aidoista omenoista, mutta jään odottamaan, että joku taho keksisi valmistaa aitoa, runsasta ja mielenkiintoista kuivaa siideriä, joka voisi kilpailla parhaimpien ranskalaisten ja englantilaisten siiderien kanssa.

Lyhyesti: Aidon ja rehellisen omenainen, kepeä, tuntuvan hapokas, rutikuiva ja suutuntumaltaan hieman ohuehko aito-omenainen siideri Suomesta.

Arvio: Miellyttävä – kiva, simppelihkö, kepeä ja tiukan hapokas esitys rutikuivien ja aidoilta omenoilta maistuvien juomien ystäville.

Hinnan (5,86e) ja laadun suhde: Heikko – siideri ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti