Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.2.15

Lammin Kotka

http://www.alko.fi/tuotteet/722314/
Lammin Sahti Kotka
  • Valmistaja: Lammin Sahti
  • Tyyppi: Olut, Ale
  • Maa: Suomi
  • Alue: Kanta-Häme, Hämeenlinna
  • Maltaat: Dark-, pale ale-, pils-, väri-
  • Humala: Hallertau Magnum
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 5,82e (Helmikuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 5,82e (Helmikuu 2015, Alko)

Lammin Sahti, joka on – ylläripylläri – tunnettu ensisijaisesti sahdistaan, ei lähtenyt Alkon pienpanimokattaukseen sahdilla, sillä perinteistä, lyhytkestoista sahtia on mahdollista saada vain Alkoihin, joissa on kylmäkaapit. Liikkelle lähdettiin sen sijaan viime vuodesta tutulla kaavalla: linnun mukaan nimetyllä alella. Viime vuoden Pyytä en kerennyt maistamaan, mutta Kotka lähti tänä vuonna testiin. Lammin Sahti Kotka on strong ale, joka on valmistettu yhteistyössä panimoravintola Bryggerin saksalaisen olutosaaja-panimomestari Mathias Hüffnerin kanssa.

Oluella on kohtalaisen samea ja kevyesti punertava tumman mahonginruskea väri. Oluen päälle nouseva kermankellervä vaahto on paksu muttei kovin kestävä.

Tuoksu on sekä siirappisen että lagerisen maltainen, tehden kokonaisuudesta enemmän tummaa lageria tai bockia kuin strong alea muistuttavan. Nokkapuolelta löytyy aluksi makeaa limppua, rusinaa, hieman mämmiä ja metallia. Auetessaan ja lämmetessään esille tuleva kypsä banaanimössöisyys rupeaa peittämään lagermaisia piirteitä alleen ja tuoksupuoli alkaa muistuttamaan enemmän alea.

Maku on hieman makeahko ja siirappinen, luumuinen, rusehtavan omenainen, kevyen banaaninen ja hennon rusinainen. Yleisilme on suht suoraviivainen ja intensiteetiltään kepeähkö. Avautuessaan Kotka saa syvyyttä ja alkaa taittumaan voimakkaammin belgiin kuin bockiin. Humalointi on melko maltillista.

Jälkimaku on keskimakua tuntuvammin katkeroitu. Keskipitkässä, hieman makeaan taittuvassa jälkivaikutelmassa tuntuu luumuista ja kevyen rusinaista hedelmää, makeaa limppuista maltaisuutta, mausteisuutta ja hentoa siirappia.

Aluksi Kotka tuntui suorastaan vikatikiltä – hyvin harva lager toimii meikäläisen makuun, ja tämä olut tuoksu ja maistui suorastaan hämmentävän paljon sellaiselta – mutta lämmetessään olut saa suuhuni sopivampia, alemaisempia piirteitä enemmän ja lopputuloksena oluesta jää kädenlämpimän keskinkertainen yleisvaikutelma. Ei tämä nyt kehno ole, mutta ei tästä hirveästi mitään mieleenpainuvaakaan löydy. Rehellisesti sanottuna, ilman näitä muistiinpanoja minun olisi vaikea muistaa, minkälainen olut Kotka todellisuudessa oli.

Ihan mielenkiintoista oluessa on sen aromimaailman muutos lagerisesta viljaisuudesta kohti alemaista hedelmäisyyttä, mutta tämä mielenkiintoisuus ei ikävä kyllä käänny kiinnostavuudeksi. Kyllähän Kotka-pullollisen särpii ongelmitta, mutta hurraahuutoja ei kuulu. Kyllä tämä meikäläisen suussa kuuluu vuoden 2015 pienpanimokatselmuksen huteihin.

Lyhyesti: Aluksi hämmentävän lagermainen, mutta lämmetessään aromimaailmaltaan enemmän tyylilajilleen uskollinen, melko simppeli ja yllätyksetön strong ale.

Arvio: Tylsä – olut, joka ei osaa päättää, onko se bock vai ale, mutta ei silti onnistu tuomaan mitään mielenkiintoista peliin. Ei tässä mitään huonoa ole; tämä on vain jotenkin niin hahmoton olut, ettei se tarjoa mitään, minkä takia sen pariin palaisi uudestaan.

Hinnan (5,82e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti