Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.2.15

Rekolan Panimo Funky Luomu

http://www.alko.fi/tuotteet/703506/
Rekolan Panimo Funky Luomu
  • Valmistaja: Rekolan Panimo
  • Tyyppi: Olut, Saison
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa
  • Maltaat: Kristalli-, münchner-, pale-, pils-
  • Humala: Polaris, Saphir
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 6,71e (Helmikuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 6,71e (Helmikuu 2015, Alko)

No niin, sitten tässä Alkon pienpanimokattauksessa meikäläisen silmissä hit & miss -panimon, eli Rekolan tuotokseen! Rekola kun tuntuu tekevän oluita, joista osa jättää todella kylmäksi kun taas toiset osuvat varsin hyvin nappiin. Täyttä napakymppiä Rekolalta ei ole vielä tullut, mutta viime aikoina on panimolta kuitenkin tullut enemmän osumia kuin huteja, joten mielestäni tämän kevään kattauksen Funkylta saa odottaa jo jotain.

Rekolan Funky Luomu on siis olut, jossa on haettu vaikutteita saison / farmhouse ale -puolelta, eli semmoista perinteistä maalais-ale-meininkiä. Aivan tyylipuhdasta suoritusta panimo ei ole hakenut, sillä heidän omien sanojensa mukaan he haluavat mennä maku – ei tyylilaji – edellä. Olut on valmistettu luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista ja se on käytetty perinteisellä saison-hiivalla; sekaan on myös pistetty maalaisemmista aromeista vastaavaa brettanomyces-hiivaa, mistä olut saa etunimensä. "Funky" kun ei aromaattisin termein liity mitenkään tuohon rytmimusiikkiin, vaan viittaa hienosti sanoen "haiskahtaviin" aromeihin – joista monet olut- ja viininörtit kuitenkin tuntuvat tykkäävän. Kakka on kiva asia, jos sitä löytyy lasista.

Funkyn väri on utuinen ja pähkinänruskea ja sillä on suurikuplainen, hennosti vaaleanruskea ja nopeasti kaikkoava vaahto.

Tuoksussa tuntuu kuivakkaa maltaisuutta, hentoa hedelmää, ujoa minttuista yrttisyyttä ja kevyellä, mutta mukavan tunnistettavalla otteella saison-maista funkkia. Kokonaisuus ei ole niinkään raikas, vaan likainen – kuitenkin ihan positiivisella tavalla.

Olut jatkaa kuivakalla, mukavan monisyisellä maulla, josta on kuitenkin yllättävän vaikea saada otetta, ainakaan sopivan sanalliseen muotoon. Kielellä tuntuu vaaleaa maltaisuutta, hieman saisonmaista happamuutta ja likaa, kevyttä belgihedelmäistä persikkaisuutta, ujoa hunajaista makeutta ja häivähdys maamaisuutta. Katkerot sen sijaan ovat tyystin tiessään. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja hiilihappo pientä ja melko maltillista. Oluella ei ole ehkä se kaikkein raikkain makumaailma, mutta tasapaino on silti hyvin kohdallaan.

Jälkimaku on yhtä vivahteikas ja moniulotteinen kuin keskimakukin, mutta samalla tavalla myös epämääräinen ja vaikeastitavoiteltava. Hieman hunajaa, maltaista karamellisuutta ja ylikypsää belgihiivaista hedelmää tuntuu, mutta myös kevyesti puraisevaa happamuutta ja maltillista mausteisuutta. Loppusilauksen antaa aivan ujoin ruohoisten katkeroiden nipistys. Oluesta jää suuhun kuivahko, pitkäkestoinen, maamaisen mausteinen ja hieman rustiikkisen likainen jälkivaikutelma.

Funky Luomu on varsin mainio saison-kötöstys. Se ei selvästikään yritä olla mitenkään suuri tai erikoinen, tai haastaa kuuluisimpia esikuviaan, mutta juuri siinä piilee oluen vahvuus. Tämä on varsin mukava, maistuva, maanläheinen ja miellyttävällä tavalla vaatimaton siemailuolut. Sokkona tarjoiltaessa menisi hyvin aidosta belgisaisonista tai hieman persoonallisemmasta (ja volteiltaan keveämmästä) tripelistä.

Mutta mites se funk? Kuuluiko oktaavibasson lätkettä ja juustoisia syntikoita? No eipä juuri. Pientä maalaisuuden aromia oluesta kyllä erottui, mutta selkeää brettaista nahkaa ja lantaa ei juurikaan. Bretta kuitenkin usein tuo aromiaan hyvin pitkän, jopa useamman vuoden, ajanjakson aikana. Voi hyvinkin olla, että tämä olut vielä tulee pienellä varastoinnilla kehittämään enemmän niitä funkahtavia aromejaan, sillä nyt olut on hädin tuskin nimensä veroinen. Pahaa sanottavaa oluesta ei kuitenkaan ole. Se on Alkon kattauksen kalleimmasta päästä, mutta sentään puolen litran letku, joten rahalle saa joten kuten kohtalaisesti vastinettakin.

Lyhyesti: Luomuraaka-aineista valmistettu mainio, helpostikulauteltava ja tasapainoinen arki-saison. Ei niin "funky", mitä oluen nimi lupaa, mutta se ei tässä tapauksessa pisteitä heikennä. Hyvä Rekolan pojjaat!

Arvio: Erittäin hyvä – on ilo todeta, että myös tänä vuonna Rekolan olut oli "hit". Amerikan Eno -IPA:sta startannut voittoputki meikäläisen silmissä jatkuu siis edelleen.

Hinnan (6,71e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi6/2/15 13:53

    Hyvä Viinihullu. Hienosti sait tuotua esille meidän oluesta juuri sen, mihin tähtäsimme. Näitä hierottiin viime vuoden testeissä aika monesti ja nyt sait avattua ja puettua sanoiksi sen mitä meidän mielestäkin Funky Luomu on. Uskomme myös, että ajan myötä bretta tuo enemmän sitä funkyä esiin. Blogosfäärin selkein ja tarkin analyysi oluesta. Plussaa vielä siitä, että ajattelit litrahintaa, olemme noin keskikastia käsityöläisoluiden hinnoissa.

    Kannattaa myös todella kokeilla muutamien safkojen kanssa, miten sopii omaan suuhun. Reseptejä ja omia kommenttejamme löytyy Tuoppi & Sapuska blogistamme. Keep up the good work. t. Jari, Rekolan Panimo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve Jari ja kiitos kommentääristäsi, oikein mukava aina kuulla jos meikäläisen perinpohjaisempi analyysi tuntuu osuvan maaliinsa!

      Itse kyllä kokeilinkin tuon oluen pitkän työpäivän päätteeksi illalla, simppelin juustopastaruoan kanssa, ja homma pelitti erittäin mainiosti! Itse juuri tykkäänkin siitä, että ruokaoluissa katkerot pysyvät maltillisina, sillä ne monesti tulevat ensimmäisenä ruoan omien makujen päälle ja jäävät hallitsemaan. Tästä syystä tämä Funky tuntuikin erittäin kivalta yleisoluelta, jonka voi kuvitella pelittävän varsin monenlaisten syötävien kyljessä.

      Keep up the good work yourselves!

      Poista
  2. Gambinamiäs10/2/15 11:59

    Paljon on tullut erilaisia oluita maistettua mutta tämä oluttyyli on jäänyt jokseenkin vieraaksi. Saimaan juomatehtaan näkymys asiasta tuli maistettua ja tykästyin. Onko suosituksia mistä lähteä tutustumaan Saisoneihin? Tämä lähtee ainakin testiin, kovin montaahan näitä ei ainakaan monopolista löydy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa tuo Saimaan Saison on kyllä todella upea american saison -tyylin edustaja, eli tyylipuhdas, perinteinen saison jenkkuhumalilla. Tämä Rekola on maltillisempi ja hillitympi esitys.

      Periaatteessa saison on yhtä hankala oluttyyli määritellä kuin barley wine, sillä se kattaa valtavan liudan melko erilaisia oluita, joissa ainoa yhdistävä tekijä saisonin tapauksessa on saisonhiiva. Perinteistä tyyliä edustaa Saison Dupont, jota voi löytää joistain isoilla valikoimilla varustetuista baareista ja jota monet panimot tyylillään imitoivat - ja joka monelle edustaa sitä "ainoaa oikeaa" saisontyyliä.

      "Onko suosituksia mistä lähteä tutustumaan Saisoneihin?"

      Belgiasta. Monopolista ei tosiaan näitä paljoa löydy, belgejä eli ei. On hyvä aloittaa perusteista, eli Saison Dupontista (joka on siis eri tyylinen kuin Alkosta löytyvä Biologique). Netistä löytyy monia olutkauppoja, joilla on hyvin belgejä katalogissaan, ml. saisonit.

      Poista