Laitilan / Yalobusha Mississippi Beer
- Valmistaja: Laitilan Wirwoitusjuomatehdas
- Tyyppi: Olut, Lager, Steam beer
- Maa: Suomi / Yhdysvallat
- Alue: Varsinais-Suomi, Laitila / Mississippi
- Maltaat: Karamelli-, pale-
- Humala: Cascade, Centennial, Citra, Nugget, Simcoe
- Koko: 0,33
- Hinta ostohetkellä: 3,50e (Helmikuu 2015, Alko)
- Hinta nyt: 3,50e (Helmikuu 2015, Alko)
Suomen suurin pienpanimo Laitila lähti mukaan Alkon vuoden 2015 pienpanimokatselmukseen melko turvallisen oloisella ratkaisulla, eli vaalealla lagerilla. Se kuitenkin on selvää, että Suomen pystynokkaiselta olutnörttiskeneltä saa lähinnä huvittunutta tuhahtelua, jos latoo markkinoille tavanomaista bulkkilageria – jokin twist on siis hommaan saatava!
Steam beer on vanha jenkkiläinen oluttyyli, jossa valmistetaan olutta lager- eli pohjahiivoilla, mutta tavanomaista korkeammassa lämpötilassa. Lagerhiivat yleensä käyvät viileissä lämpötiloissa ja syntyvä olut on yleensä hyvin kevytaromista ja puhdaspiirteistä, eli hiivasta ei synny ylimääräisiä aromeja ja kepeä, vaalea maltaisuus ja mahdollinen humala saavat pääosan. Lämpimämmässä lämpötilassa valmistettu lager saa sen sijaan enemmän hedelmäisiä, ale-maisia piirteitä. Steam beerin sanotaan saaneen syntynsä kun Yhdysvalloissa valmistettiin 1800-1900-lukujen taitteessa lageria, mutta panimoilla ei ollut mahdollisuuksia jäähdyttää käymisastioitaan, jolloin lämpimän oluen annettiin käydä panimon katoilla, missä Tyynen Valtameren viilentävät tuulien annettiin jäähdyttää voimakkaasti höyryäviä astioita. Nykyisin yksikään panimo ei valmista tuollaista perinteistä steam beeriä, mutta panemisen logiikka on sama: lagerin annetaan käydä korkeammassa lämpötilassa, mikä tuottaa selkeästi ale-maisemman makuprofiilin.
Laitilan Mississippi Beer on jenkkihenkinen, runsaasti ameriikanhumaloilla humaloitu kollaboraatio-steam beer, johon on haettu osaamispuolta mississippiläiseltä Yalobusha-pienpanimolta.
Oluen väri on erittäin vaalea, hennon utuisen keltainen. Parin sentin paksuinen, vitivalkoinen vaahtokukka muodostuu kaatamisen yhteydessä oluen ylle, mutta haihtuu kohtalaisen nopeasti.
Tuoksu on aluksi hedelmäinen, raikas ja sitruksisen aromihumalainen – suorastaan kevyen IPA-mainen. Vaahdon kadottua tuoksu jotenkin latistuu ja tasapäistyy, pysyen hieman IPA-maisen hedelmäisenä mutta menettäen merkittävästi raikkauttaan.
Maku on kepeä, kevyen viljainen, hillityn keltaisen hedelmäinen, maltillisen yrttinen ja ruohoinen, hennon greippinen ja kohtalaisen katkera. Kokonaisuus on kyllä niin kliini ja maultaan niin kevyt, että olutta tekee mieli kuvailla tietyllä tavalla jopa neutraaliksi. Hiilihappoisuus on todella hentoa ja vaatimatonta – tämä tuo oluelle mukavan samettisen tunnun, mutta näin kepeä olut kaipaisi enemmänkin särmää. Jopa oluen määritelmä Wikipediassakin vaatisi oluelle raikasta hiilihappoisuutta: highly effervescent beer made by brewing lager yeasts at warmer fermentation temperatures.
Jälkimaku on melko kevyt ja kliini: keskipitkä jälkimaku jättää kielelle yrttisyyttä, maltillista greippiä, hennon saippuaista katkerohumalaa ja aavistuksen verran puumaisuutta. Katkero kantaa muuta makua hieman pidempään.
Ho hum. Tämä Laitilan jenkkilager on kuin hieman turhan korostetun neutraaliksi tehty IPA. Tai sitten jenkkilager ilman alleviivattua lagermaisuutta. En ole mikään lagereiden fani, ja olut saa kyllä siitä pisteet, että se ei kyllä missään vaiheessa oikeasti maistu lagerilta, vaan enemmän hyvin neutraalilta jenkki-alelta. Tyylillisesti olut on helpostijuotava, harmiton ja "ihan kiva", mutta en kyllä hirveästi sitä jää kaipaamaan tämän pienpanimokattauksen jälkeen. Plussaa suomalaisviitekehyksessä edullisesta hinnasta.
Ehkä tätä voisi suositella aasialaisen ruoan kumppaniksi, jos perus Asahi-Singha-linjaa katkerampaa kaipaa. Muuten oluesta on melko vaikea saada kummempaa otetta ja se tuntuu ihan omasta tahdostaan jäävän seinäkukkasen rooliin tämän vuoden pienpanimokimarassa. Sinänsä sääli, sillä Laitila on osoittanut imperial stoutillaan pystyvänsä tekemään ihan uskottavia, vakavasti otettavia nautiskeluoluita, eivätkä Kievari Barley Wine tai Porterkaan nyt mitään rimanalituksia ole. Tuntuu siltä, ettei Laitila edes haluaisi panostaa juurikaan tähän pienpanimokattaukseen, vaan ottaa mukisematta jumbon paikan pienpanimoiden viedessä isompaa serkkuaan kuin pässiä narussa.
Lyhyesti: Kepeä, neutraali, enemmän ale- kuin lager-mainen jenkkilager, jossa kepeää ja puhdaspiirteistä makua siivittää kohtalainen katkerohumala.
Arvio: OK – melko vaatimattomaksi jättäytyvä esitys, mutta semmoisia ne vaaleat lagerit tuntuvat olevan, tyylisuunnasta riippumatta. Ihan uskollinen steam beer -tyylisuunnalle, mitä nyt hiilihappoisuus jäi melko vaisun tuntuiseksi näin vaalealle oluelle. Kyllähän tätä siemailee, mutta itse en jaksa suuremmin syttyä.
Hinnan (3,50e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.
Faktat kuntoon. Ensimmäinen todellinen pienpanimo jenkeissä tekee tätä vieläkin on siitä tunnettu, on jopa rekisteröinyt "steam beer" tuotemerkin, muuten se olisi California common.
VastaaPoistahttp://www.anchorbrewing.com/beer/anchor_steam
Hei, ja kiitos kommentistasi, joskin toivoisin hieman vähemmän aggressiivista lähestymistapaa, sillä tietääkseni faktani ovat kunnossa. Tuo Anchorin Steam Beer on ihan tuttu nimi minulle ja sekin edustaa tuota modernia steam beerien tyyliä, joka sisältää muut California commonit. Lainaus vielä Wikipediasta:
Poista"Steam beer is a highly effervescent beer made by brewing lager yeasts at warmer fermentation temperatures. It has two distinct but related meanings:
-Historic steam beer produced in California from the mid-19th century to the mid-20th century;
-Modern California common beer, a competition category name for the beer family which includes steam beers such as Anchor Steam beer."
maistettu on. pahaa on. ihmettelen arvostelun positiivisuutta.
VastaaPoistaKyseessähän voi olla joko ne kuuluisat makumieltymykset ja niiden erot, tai sitten ihan pullokohtaiset vaihtelut.
PoistaTai jopa eri oluet? Samaa oluttahan saa kevyempänä versiona maitokaupoista, ettei olisi sitä? Tai jos on Alkosta ostettua, niin muistuttaisin, että tämähän on jenkkihumaloitu olut, jossa esimerkiksi 4-5 kuukauden ero voi tehdä paljonkin oluen aromeille ja yleiselle laadulle. Itse siis testasin oluen heti kun se kauppojen hyllyille iskeytyi.
Viimeiseksi ihmettelisin termiäsi "positiivisuus". En nyt "pahaksi" ole mennyt olutta kutsumaan, mutta tuskin tuota nyt myöskään niin merkitsevän positiiviseksi arvioksi kehaisisi.