Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.8.15

Agustí Torelló Mata Gran Reserva Barrica 2009

Agustí Torelló Mata Brut Nature Gran Reserva Barrica 2009
  • Valmistaja: Agustí Torelló Mata
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava Gran Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Macabeo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 20,65e (Toukokuu 2015, Décantalo)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Pyöriessämme viime syksynä viinimestarikoulutettavaporukalla ympäri Kataloniaa, tuli testattua yksi jos toinenkin Cava-tuottaja. Meikäläisen kolmen kärkeen kiilasivat tinkimätön ja täysin tolkutontua laatua tarjoava artesaanituottaja Recaredo, Codorníusta irtautunut kova haastaja Raventós i Blanc sekä upealla tavalla Cavan perinteitä ja modernia kokeellisuutta naittava Agustí Torelló Mata. Reissun jälkeen näistä tuottajista eniten on tullut ikävä Agustí Torelló Matan korkeatasoisia kuohuviinejä – lähinnä siksi, että muiden tuottajien viinejä näkyy silloin tällöin Alkon valikoimissa, mutta ATM:n tuotteet loistavat poissaolollaan.

Agustí Torelló Mata on vuonna 1993 perustettu viinitalo, jonka 500,000 pullon vuosituotannosta kuohuviini näyttelee valtaosaa. Talo viljelee 40 hehtaaria luonnonmukaisin menetelmin, minkä lisäksi rypäleitä ostetaan 80 hehtaarin edestä luomuna viljeleviltä sopimusviljelijöiltä. Viinitalo nojaa vahvasti sekä perinteisiin että kokeellisuuteen: viinit valmistetaan vain perinteisistä Cava-rypäleistä (esimerkiksi Champagnen Chardonnayta tai Pinot Noiria ei talon viineissä näy), viinejä kypsytetään reilusti yli 9 kk minimikypsytysajan ja kaikki viinit käytetään talon omilta tarhoilta kerätyillä ja Navarran yliopistossa viljellyillä luonnonhiivoilla. Toisaalta talon katalogissa on perinteisten valko- ja kuohuviinien ohella myös sellaisiakin tuotteita kuin Cava-balsamico tai jälkiruokakäyttöön kehitetty puolikiinteä hyytelö-Cava Solid. Jos kiinnostaa lukea talon tietoja tarkemmin, suosittelen vilkaisemaan taloon keskittyneen päivityksen Katalonian-reissultamme!

Tämä Brut Nature Gran Reserva Barrica edustaa talon linjaston parempaa päätä ja se tuli tilattua keväällä Décantalo-viinimyymälästä akuuttiin ATM-puutteeseen. Kuten viinin nimi paljastaa, viini on täysin kuivaa (brut nature), vähintään 30 kk kypsynyttä (gran reserva) ja osittain tammitynnyreissä kypsytettyä (barrica). Tarkemmat speksit kertovat, että viini on poikkeuksellisesti kokonaan Macabeo- (eli Viura-) -lajikkeesta valmistettu; tyypillisesti Cava-alueen kuohuviinit kun ovat kolmen rypäleen blendejä (kuin Champagne ikään), joissa pääosaa näyttelee yrttinen Xarel•lo ja johon muhkeampi mutta matalahappoisempi Macabeu tuo runsautta ja kepeä Parellada hapokasta selkärankaa. 40% viiniin tarkoitetusta Macabeo-pohjaviinistä on käytetty vanhoissa barrica- eli barrique-tynnyreissä 8 kk ajan ennen pullotusta. Pullotuksen jälkeen viinin annetaan kypsyä vähintään 30 kk sakkojen kanssa ennen korkinvaihtoa, eikä korkinvaihdon yhteydessä viiniin lisätä lainkaan sokeria – viinin jäännössokerimäärä on siis vuosikerrasta riippuen 0-1 g/l. Oma pulloni kertoi korkinvaihtoajaksi 12/2014, mikä tarkoittaa viinin kypsyneen pullossa sakkojen kanssa n. 55 kuukautta – eli noin 2 vuotta pidempään mitä gran reserva -tasoinen Cava vaatii. Tässä vaiheessa ei liene tarvetta sanoa enää lisää Agustí Torelló Matan kovasta laadusta?

Väriltään viini on vaalean vihertävä.

Kypsänpuoleisessa tuoksussa on runsasta cava-hedelmäisyyttä, jonka tunnistaa melko helposti, mutta jota on varsin vaikea sanallistaa. Viinin nokkaosasto on varsin vivahteikas ja miellyttävällä tavalla kehittynyt; siinä tuntuu raikkaan sitruksisuuden ja maltillisen hunajan rinnalla niin sakkakypsytyksen kuin keveän tammitynnyröinnin tuomaa kermaisuutta, kevyttä pähkinäisyyttä ja hentoa nougat'ta tai kermatoffeisuutta. Varsinaista selkeää tammisuutta ei kuitenkaan erotu ja Cavoille tyypillinen kumimaisuus loistaa poissaolollaan (mahdollisesti johtuen Xarel•lon poissaolosta?).

Suussa viinillä on rutikuiva, hapokas ja kypsän hedelmäinen olemus. Raikas ja miellyttävällä tavalla kompleksinenkin makumaailma pistelee menemään vihertävää Granny Smith -omenaisuutta ja makeampaa, keltaista valkeakuulasomenaa, bitteriseksi asti taittuvaa kalkkista mineraalisuutta, kevyttä kermaisuutta, hentoa kinuskia ja aavistuksen verran pähkinäisyyttä, joka saattaa yhtä hyvin olla niin tammikypsytyksestä kuin pitkästä sakkakypsytyksestäkin. Varsin rakenteikasta kokonaisuutta sävyttää hienostunut, kestävä ja kooltaan hyvin pieni mousse.

Jälkimaussa tuntuu kypsää trooppista hedelmää, bitteristä ja hennon suolaista mineraalia, kevyttä pähkinää, aavistus viheromenaa ja karvasta omenankuorta sekä hennosti greippivetoista sitrushedelmää. Viinistä jää pitkäkestoinen, eloisa ja melko napakka jälkivaikutelma.

Agustí Torelló Mata -vierailultamme minulle oli jäänyt tästä viinistä rakenteikas ja normaalia Cavaa synkkäpiirteisempi kuva, eikä viinistä nimestään huolimatta löytynyt juurikaan tammisia piirteitä; olikin miellyttävää havaita, että muistikuvat eivät pettäneet ja kokonaisuus pelitti kotopuolessa yhtä mainiosti kuin viinitalon pihassakin!

Agustí Torelló Mata on melko suuri tuottaja Cava-alueella, mutta tästä huolimatta talon viinit kautta linjan osoittavat, että suuret tuotantomäärät eivät automaattisesti tarkoita höttöistä ja geneeristä kuplajuomaa. Erityisesti kaikki talon Gran Reserva -luokituksen alla kulkevat Cavat kuuluvat helposti alueen parhaimmistoon ja ovat jokainen osaltaan maailmanluokan kuohuviinejä. On kuitenkin syytä muistaa, että useimmat laatu-Cavatuottajat eivät tahdo emuloida shamppanjaa, vaan ainoastaan tehdä huipputasoista Cavaa, joka omalta osaltaan voi tyylissä ja laadussa haastaa aidon shamppanjan. Omasta mielestäni parhaat Cavatuottajat onnistuvatkin tässä erinomaisesti, minkä lisäksi useimmat huippu-Cavat ovat vähintäänkin kohtuullisesti hinnoiteltuja niiden laatuun nähden.

Rakenteensa ja hedelmänsä puolesta Agustí Torelló Matan Gran Reserva Barrica kestää vielä hyvin keskipitkää kellarointia, mutta pitkän kypsyttelyaikansa puolesta se on jo nyt varsin mainiossa iskussa ja toimii loistavasti niin raikkaana juhlajuomana kuin rakenteikkaana ruokaskumppana. Meidän taloudessamme viini korkattiin juhannuksena raikastamaan raskasta ja rasvaista salad olivieria, enkä kyllä tästä parituksesta keksinyt ainuttakaan riitasointua. Suositteluni!

Lyhyesti: Ihastuttavan vivahteikas, rutikuiva, rakenteikas ja pitkä, osittain tammessa kypsytelty yhden lajikkeen huippu-Cava.

Arvio: Erinomainen – helposti Cavojen parhaimmistoa: hurmaavan vivahteikas, raikas ja ryhdikäs esitys, joka on nolladosagestaan huolimatta oikein helpostilähestyttävä ja elegantti.

Hinnan (20,65e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti