Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.8.15

Delas St.-Joseph François de Tournon 2006

Delas Saint-Joseph François de Tournon 2006
  • Valmistaja: Delas Frères
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Saint-Joseph
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Pohjois-Rhône, Saint-Joseph
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 16,00e (Kesäkuu 2014, Liviko Store Lootsi Keskus)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Suhteellisen eteläisessä Ranskassa sijaitseva Pohjois-Rhône on Syrah-rypäleen kehto ja monen viinimaailmaan perehtyneen mielestä myös tuon kyseisen rypäleen parasta ilmentymää tuottava alue. Vaikka Shiraz-nimellä rypälettä onkin kiikutettu maailman aina kuumimpiin kolkkiin asti, tuntuu Syrah pistävän parastaan selkeästi viileämmillä tarhoilla Pohjois-Rhônessa. Siellä se säilyttää usein varsin terhakkaan hapokkuuden (joka hukataan helposti kuumemmassa ympäristössä), mutta kykenee silti saavuttamaan helposti riittävän kypsyysasteen. Usein kuitenkin ihmisten mielikuvat Pohjois-Rhônesta keskittyvät lähinnä maineikkaille Côte-Rotien, Hermitagen ja Cornasin alueille, vaikka pinta-alaltaan suuremmilla Saint-Josephin ja Crozes-Hermitagen viinialueilla tuotetaan parhaimmillaan myös varsin herkullisia Syrah-viinejä. Tämänkertainen viini toimikoon tästä hyvänä esimerkkinä.

Tämän talon tuottanut Delas Frères on alun perin viinikauppiaana vuonna 1835 aloittanut yhtiö, joka on vuodesta 1924 keskittynyt ensisijaisesti valmistamaan viinejä. Delas on yksi Rhônen suurimpia viiniyhtiöitä ja se on ollut vuodesta 1993 alkaen shamppanjatalo Roedererin omistuksessa. 1500-luvulla eläneen valtionmiehen mukaan nimetty François de Tournon valmistetaan perinteisesti avonaisissa betonisammioissa, joissa tapahtuu käyminen ja kuorimaseraatio n. 3 viikon ajan. Tämän jälkeen viini siirettään uusiin ja kerran tai kahdesti käytettyihin tammitynnyreihin, joissa viini käy läpi malolaktisen käymisen ja kypsyy vuosikerrasta riippuen 10-14 kk ajan.

Tämä kyseinen pullo löytyi Copatinto-blogin Teemun vinkkiä seuraten Tallinnan satamassa sijaitsevan Lootsi Keskuksen mainiosta Liviko Storesta vuosi sitten ja se korkattiin tässä juhannuksena erilaisia kesäisiä syötäviä notkuvan juhlapöydän ääressä.

Syrahille tyypillisesti viinillä on hyvin tumma, mutta myöskin hieman läpinäkyvähkö, herukanpunamusta väri.

Viinillä on melko tömäkkä, kypsän tumman marjainen, karhunvatukkainen, jopa kevyen rasvainen ja hennon lihainen tuoksu, jossa tuntuu myös häivähdys savua, aavistus makeampaa tummaa luumua ja hienovaraista kukkaisuutta.

Suutuntumaltaan tämä todella mehukas viini on suhteellisen täyteläinen, mutta myöskin melko hapokas ja jopa aavistuksen verran kirpeähkö. Jos viini on uutta tammea joskus nähnyt, ovat sen piirteet integroituneet hienosti piiloon varsin tyylipuhtaaseen syrahmaisuuteen: tumman marjainen makumaailma pistää tarjolle karhunvatukkaa, melko runsasta ja hennon mustapippurista mausteisuutta, kevyttä luumuisuutta, hentoa boysenmarjaa ja aavistuksen verran makeaa tummaa luumua. Eloisa hapokkuus pitää ensisijaisesti huolta viinin ryhdikkäästä rakenteesta ja lempeät, kellaroinnin pehmentämät tanniinit antavat lähinnä pidättelevää taustakomppia.

Suuhun jäävä mehukas jälkimaku on tumman marjainen, hennon lihaisa, kevyen mausteinen ja kestoltaan melko pitkä. Alkoholi tuo hetken ajan nielun ja kitalaen tuntumaan aavistuksen lämpöä.

Kokonaisuutena François de Tournon on varsin mehukas, maukas ja tasapainoinen Pohjois-Rhônen Syrah, ja vaikka viinin on tehnyt yksi alueen suurimmista tuottajista, ei se vaikuta lainkaan tylsältä, yllätyksettömältä tai homogeeniselta. Päin vastoin, varsin matalaan hintaluokkaansa nähden viini on oikein tyylipuhdas ja herkullinen, sekä ennen kaikkea hämmentävän iäkäs tapaus!

Vaikka viini rupeaa pian hätyyttelemään jo 10-vuotispäiviään, ei se ole vielä lähelläkään elämänsä ehtoopäiviä; viinille voi siis helposti povata hyvää juotavuutta ainakin kuluvan vuosikymmenen loppuun saakka. Vaikka Saint-Joseph ja Crozes-Hermitage tunnetaan lähinnä simppeleistä, nuorena juotavaksi tarkoitetuista Syraheista, ei tämä tarkoita automaattisesti sitä, että kaikki kyseisten alueiden viinit olisivat sellaisia tai etteivät nämä nuorena juotavaksi tarkoitetut viinit tarjoaisi myös hyvää kellarointipotentiaalia. Viini tuli kyllä ostettua yli vuosi sitten Tallinnasta, joten voi olla, ettei sitä enää sieltä löydy, mutta kannattaa kuitenkin pitää silmät aina kaiken varalta auki!

Lyhyesti: Tyylipuhdas, supermehukas, eloisan hapokas ja hienovaraisesti kehittynyt Syrah vähemmälle huomiolle jääneeltä Saint-Josephin alueelta.

Arvio: Tyylikäs – suuren tuottajan edullisesti hinnoitelluksi viiniksi François de Tournon on oikein mallikas, maistuva ja tasapainoinen esitys. Juuri sellaista tavaraa, jota klassiselta Pohjois-Rhônen Syrahilta odottaa.

Hinnan (16,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti