Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.8.15

Ruosniemen Pikkupomo Amber Ale

http://www.alko.fi/tuotteet/941214/
Ruosniemen Pikkupomo Amber Ale
  • Valmistaja: Ruosniemen Panimo
  • Tyyppi: Olut, Ale
  • Maa: Suomi
  • Alue: Satakunta, Pori
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,20e (Kesäkuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,20e (Elokuu 2015, Alko, tilausvalikoima)Harrastelijapiireissä melko reippaasti suosiota kerännyt espoolais-porilainen insinööripanimo Ruosniemi listasi Alkon tilausvalikoimaan Pikkupomo-nimellä kulkevan APA/IPA/amber alen. Meikäläinen on testannut oluen useaan otteeseen sen valikoimaansaapumisen jälkeen, mutta vihdoinkin kesällä tulin myös kirjanneeksi oluesta jotain havaintoja, joten pistetään nyt menemään.

Väriltään olut on kirkas, keskisyvän oranssinruskea. Beigehkön vaalea vaahto jää melko maltilliseksi ja laskeutuu kohtalaisen ketterästi ohueksi patjaksi oluen päälle.

Kevyehköstä, hieman makeasta ja miellyttävän tasapainoisesta tuoksusta löytyy karamellista maltaisuutta, uuden maailman humalalajikkeiden tuomaa persikkaisuutta ja appelsiinista sitruksisuutta sekä hieman kuivakkaa mausteisuutta.

Suussa oluen yleisilme on melko lailla kepeähkö ja varsin tuntuvan bitterinen. Makumaailmasta löytyy voimakasta greippisyyttä, kevyesti makean karamellista maltaisuutta, hillittyä mausteisuutta, hentoa kukkeutta ja aavistuksen verran appelsiinista hedelmää. Varsin kepoiseksi jäävä suutuntuma ei anna hirveästi vastapainoa tuhdille (67,5 EBU) katkerohumaloinnille.

Kevyen karamellinen ja ujon hedelmäinen jälkimaku taittuu varsin ketterästi katkerohumaloinnin alle ja muiden aromien haihtuessa melko nopeasti kieleltä tulee yleisilmeestä tuntuvalla tavalla saippuaisen karvas ja jopa överibitterinen. Suuhun jäävä, rapsakan katkeroinen jälkivaikutelma on todella pitkä.

Pikkupomo on ihan maukas ja kepeä pale ale, joskin siinä on jopa meikäläisen mieltymyksiin nähden piirun verran jo liikaakin katkeroa. EBU:t kun eivät ole kaikki kaikessa – oluessa voi helposti olla yli sata EBU:a katkeroa ja kokonaisuus voi olla hyvin balanssissa, kunhan runko tarjoaa hyvän vastapainon katkeroille. Sen sijaan Pikkupomon tapauksessa olut on erittäin kepeä ja raikas, mutta koska runko ei pistä juurikaan katkerohumaloinnille vastaan, pitää tiukan greippi-saippuainen bitterisyys makupalettia tiukassa niskalenkissä valtaosan ajasta, mikä mielestäni rupeaa jo vähän verottamaan oluen juotavuutta.

Paatuneille hopheadeille Pikkupomo on varmasti erittäin mallikas, rapsakka amber ale, mutta itse olen jo pidempään ollut hieman leipääntynyt turhan reilulla kädellä humaloituihin oluisiin ja peräänkuulutankin yleensä tasapainoa muiden piirteiden ohitse. Pikkupomolle tämä tarkoittaisi piirun verran runsaampaa, täyteläisempää ja makeampaa mallasrunkoa – ei varsinaisesti sellaista, joka peittäisi katkerohumalointia alleen, vaan jaksaisi pistää enemmän bitterille vastaan ja maistua voimakkaammin sen alta. Kyllä olut nytkin toimii ihan kelvollisesti akuutteihin humulonivajareihin, mutta vaikka katkerohumalointi on kiva juttu, tykkään siitä, että oluesta löytyisi muutakin.

Lyhyesti: Kevyesti karamellisen maltainen ja hillityn hedelmäinen ale, jossa pääosaa näyttelee voimakkaan greippinen ja tuntuvan saippuainen katkerohumalointi.

Arvio: Hyvä – ihan kelvollinen, joskin meikäläisen makuun vähän turhankin ronskisti katkerohumaloitu amber ale. Katkerohumaloinnin suurimmille faneille hyvä IPA, vaikkei tätä nyt semmoisena mainostetakaan.

Hinnan (4,20e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti