Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.8.15

Txomin Etxaniz Txakoli 2014

Txomin Etxaniz Txakoli 2014
  • Valmistaja: Txomin Etxaniz
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Getariako Txakolina
  • Maa: Espanja
  • Alue: Baskimaa, Gipuzkoa
  • Rypäleet: Hondarrabi Zuri (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,20e (Toukokuu 2015, Decantalo)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kun tässä on nyt muutama espanjalainen maalaissiideri tullut tämän vuoden aikana testattua, mukaanlukien pari baskisiideriä, oli mielestäni korkea aika tutustua myös Baskimaan viininvalmistukseen.

Baskimaa on se baskien asuttama alue Biskajanlahden reunalla, joka ulottuu pohjoisesta rannikko-Espanjasta aina Lounais-Ranskan länsirannikolle ja Pyreneiden vuorten länsireunalle. Baskien kulttuurin kenties helpoimmin huomattava piirre, on heidän kielensä kirjoitusasu – kielessä viljellään z- ja x-kirjaimia tiuhempaan tahtiin mitä Yngwie Malmsteen heittelee plektroja keikoillaan. Baski on muutenkin varsin erikoinen kieli jopa enemmän eurooppalaisiin kieliin perehtyneelle, sillä kieli on isolaatti eikä sille löydy minkäänlaisia lähisukulaisia. Kielen epäilläänkin olevan ainoa esi-indoeurooppalaiselta ajalta selvinnyt kieli, jonka juurien on sanottu ulottuvan jopa kivikaudelle.

Viinit ovat perinteisesti nauttineet suurempaa suosiota Ranskanpuoleisella Baskimaalla, kun taas rutikuiva ja hiilihapoton still-siideri on ollut Espanjanpuoleisen Baskimaan erikoisuus läpi 1900-luvun. Espanjan Baskimaalla on kuitenkin aina viljelty valkoista Hondarrabi Zuria ja punaista Hondarrabi Beltzaa, joista on valmistettu alueelle tyypillisen kepeitä, rutikuivia ja äärimmäisen hapokkaita viinejä. 1800-luvun lopulla viinikirva kuitenkin tuhosi viinitarhat täysin, nostaen siiderin suosion viinien ohi; vasta viime vuosikymmeninä alueen viljelijät ovat osoittaneet kiinnostusta alueelle ominaisten viinien valmistukseen ja lopulta Getarian kaupungin ympäristössä sijaitseva DO Getariako Txakolina -appellaatio luotiin vuonna 1989. Samoihin aikoihin luotiin myös kaksi muuta Txakoli-appellaatiota, Txakoli de Álava (1989) ja Bizkaiko Txakolina (1994). Nykyisin Getarian alueella toimii 17 viinitilaa noin 200 ha viljelyalueella. Tyypillisesti Hondarrabi Zuri -rypäleestä valmistetut Txakolina -viinit tai Txakolit ("tshakolit") ovat todella kepeitä ja hapokkaita valkoviinejä, jotka perinteisesti kaadettiin viinilasiin hyvin korkealta, jolloin viini lasiin osuessaan sai pienen määrän lyhytaikaisia kuplia. Nykyisin monet tuottajat tyytyvät vain pullottamaan viininsä pienellä hiilihappolisäyksellä.

Viinin tuottanut Txomin Etxaniz ei kerro sivuillaan viinitalon ikää, koska sellaisen määrittäminen taitaa olla hankalaa – voi olla vaikea sanoa, missä vaiheessa viininviljelijästä tuli viinintuottaja. Getarian kaupungista kuitenkin löytyy mainintoja Domingo de Etxaniz -nimisestä viininviljelijästä jo vuodelta 1649, joten sukupolvia tässä viinisuvussa riittää. Txomin Etxaniz on yksi alueen DO:n syntymisestä vastanneista tuottajista sekä yksi alueen viininviljelyn modernisoinnin edelläkävijöistä. Talo valmistaa vain kolmea viiniä omistamistaan 35 hehtaarin laajuisten tarhojen rypäleistä: valkoista Txakolia, kuplivaa Eugeniaa ja makeaa Uydia.

Tämä Txakoli on väriltään hyvin nuorekkaan hailakanvihreä. Hentoa kuplaa muodostuu lasin sisäpinnalle, mikä voi kieliä joko hiilihaposta tai korkeasta hapokkuudesta – tai molemmista.

Viileä ja merellinen tuoksu tarjoilee raa'ahkoa omenaisuutta, kivistä mineraalisuutta ja hentoa yrttisyyttä.

Suussa viini on erittäin kepeä, kirpeä ja hyvin tuntuvan hapokas. Karusta ja rutikuivasta mausta voi löytää tuoretta Granny Smith -omenaa, silputtuja yrttejä, hentoa merellistä suolaisuutta ja ujoa, kivistä bitteriä. Kokonaisuus on hyvin matalan alkoholin (11%) ja erittäin tuntuvan hapokkuutensa vuoksi todella freesi, mitä tukee erittäin hento aavistus hiilidioksidista nipistelyä.

Erittäin hapokas ja suutasupistava jälkimaku on märän kivisen mineraalinen, yrttinen ja raa'an viheromenainen. Varsinainen makupuoli on kestoltaan korkeintaan keskipitkä, mutta suuhun jää muuten todella pitkäkestoinen ja vettä kielellenostattavan raikas jälkivaikutelma.

Txomin Etxanizin Txakoli oli varsin miellyttävä ja maukas ensikohtaaminen Espanjan Baskimaan viineihin. Todennäköisesti näin kirpeän hapokas, kepeä ja melko lailla karu viini ei tee järin suurta vaikutusta runsaiden ja kypsän hedelmäisten valkoviinien ystäviin, mutta jos Muscadet't, Rías Baixasin Albariñot tai karummat Riesling Trockenit painelevat oikeita nappuloita, kannattaa nämä pohjoisen Espanjan rapsakat herkut painaa mieleen! Ainakaan ne eivät tunnu tekevän lompakkoon syvää lovea maltillisilla hinnoillaan.

Jos käyttötarkoitusta tällaiselle viinille miettii, niin parhaimmat tärpit ovat ihan sellaisenaan nauttiminen kesäkuumalla tai sitten tuoreisiin kasviksiin tai mietoihin, valkolihaisiin kaloihin perustuvien ruokien kyljessä.

Lyhyesti: Matala-alkoholinen, kirpeän hapokas, kivisen mineraalinen ja äärettömän freesi valkoviini pohjoisen Espanjan Baskimaasta.

Arvio: Miellyttävä – ei tämä viini kovinkaan kummoinen ole aromeiltaan, mutta tällainen happohyökkäys uppoaa meikäläiseen kuin luumut mummoihin.

Hinnan (9,20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti