Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.8.15

Grande Maison Cuvée des Anges 2009

Grande Maison Cuvée des Anges 2009
  • Valmistaja: Château Grande Maison
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Monbazillac
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest, Monbazillac
  • Rypäleet: Sémillon (80%), Muscadelle (10%), Sauvignon Blanc (10%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 109 SEK (~12,37e, Helmikuu 2014, Systembolaget, beställningsortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Jälkiruokaviineistä puhuttaessa keskustelu silloin tällöin kääntyy Sauternes'n ahdinkoon: alue tuottaa ihastuttavia, vivahteikkaita, herkullisia ja äärimmäisen pitkäikäisiä jälkiruokaviinejä, joita kukaan ei tunnu kuitenkaan nykyisin ostavan. Vaikka viinit eivät ole erityisen halpoja, ovat ne erittäin edullisia verrattuna moniin naapurissa sijaitsevan Médocin suuriin punaviineihin – vaikka juuri jalohomeisten jälkiruokaviinien valmistus on äärimmäisen epäluotettavaa ja satomäärät voivat olla mikroskooppisia verrattuna puna- tai valkoviinien tuotantomääriin.

Mutta enpä ole koskaan kuullut Saussignacin tai Monbazillacin ahdingosta. Nuo kaksi viinialuetta sijaitsevat vain kivenheiton päässä Sauternes'n viinialueesta ja niillä valmistetaan hyvin samantyyppisiä, jalohomeisia jälkiruokaviinejä Sauternes'ta tutulla kolmen rypäleen blendillä. Monbazillacit ovat usein hyvin Sauternes-maisia, Saussignacit taas jäännössokeriltaan asteen verran kuivempia. Mutta siinä missä monet sentään tuntevat Sauternes'n, ovat Monbazillacin ja Saussignacin viinit monelle täysin tuntemattomia. Toisaalta asiansa tietäville tämä on yleensä hyvä asia, sillä tällöin hommansa hanskaava harrastelija voi saada oikein laadukasta ja mielenkiintoista tavaraa hyvin kohtuulliseen hintaan.

Château Grande Maison on Monbazillacissa sijaitseva viinitalo, joka tuottaa useita erilaisia, alueelle tyypillisiä jälkiruokaviinejä sekä muutamia puna- ja valkoviinejä. Grande Maison on viljellyt 14 ha viljelyksiään sertifioidusti luonnonmukaisin menetelmin jo vuosikymmeniä (vuodesta 1990) ja biodynaamisia periaatteita noudattaen vuodesta 1997. Viljelyksistä 10 ha on valkoisia rypäleitä (60% Sémillon, 25% Sauvignon Blanc, 15% Muscadelle) ja 4 ha punaisia (90% Merlot, 10% Cabernet Franc). Jalohomeisten viinien valmistusta helpottaa tilan keskellä sijaitseva lampi, joka synnyttää sadonkorjuun alla erinomaiset olosuhteet jalohomeen muodostumiselle.

Grande Maison vaikuttaa olevan varsin innokas uusimaan tynnyreitään, sillä valtaosa talon viineistä kypsytetään uusissa barrique-tynnyreissä, mutta ilahduttavasti tämä talon perustason jälkkäriviini valmistetaan puhtaasti terästankeissa, mikä sopii meikäläisen makunystyröille uutta tammea paremmin.

Viinillä on keskisyvä vaaleankeltainen väri.

Tuoksu on aromikas ja makea, mutta melko kevyt ja pidättyväinen: lemon curdia, vivahteikasta kukkaisuutta, kevyttä ananasta, hillittyä hunajaa ja aavistus kuivattuja keltaisia hedelmiä.

Suussa viini on makea ja jopa kevyesti tahmea, mutta myöskin kepeä, erittäin hapokas ja eloisa. Kieli rekisteröi hunajaisesta mausta runsaasti erilaisia, makeita vivahteita, kuten sokeroidun sitruunaista hedelmäisyyttä, hedelmäsalaattista sokerilientä, kevyttä ananaksisuutta, hillittyä kuivattua persikkaa ja hentoa verigreippiä.

Makea ja aromikas jälkimaku on raikas ja niin kompleksinen, että se tuntuu avautuvan kuin riikinkukon pyrstö hieman suoraviivaisemman keskimaun jälkeen. Viini jättää suuhun runsaasti erilaista makeaa hedelmäisyyttä, kuten sokeroitua sitrushedelmää, lemon curdia ja keveää ananaksisuutta, sekä muita hienostuneita vivahteita, kuten hentoa hunajaa, aavistuksen kukkaisuutta, ujoa bitteriä, häivähdyksen jalohomeista paahteisuutta ja tietynlaista valkohomejuuston kermaista tuntua. Jälkivaikutelma on melko hapokas ja kestoltaan keskipitkä.

Cuvée des Anges on suoraan sanottuna hurmaava, eloisa ja raikas kepeän pään jalohomejälkkäri. Se onnistuu freesillä, puhdaspiirteisellä aromimaailmallaan tuomaan mukavaa vaihtelua perinteisiin Sauternes'n jälkiruokaviineihin, joista on yhä runsaamman uuden tammen käytön myötä tullut aromaattisesti homogeenisempia. Tämä viini osoittaa, että Bordeaux'n lähiseuduilla on mahdollista valmistaa vivahteikasta ja vakuuttavaa jälkiruokaviiniä ilman, että viinille tarvitsisi näyttää neliösenttiäkään tammea.

Vaikka viini on Grande Maisonin simppelein perustason jälkiruokaviini ja talo antaa viinille nauttimissuositukseksi max. 5 vuotta, on tämä kuuden vuoden ikään ehtinyt Cuvée des Anges mielestäni varsin nuori esitys ja arvioisin, että sillä on vielä paljon vuosia edessään. Viini on siis erittäin kiva jo nyt, mutta se muuttuu varmasti paremmaksi kärsivällisellä kellaroinnilla. Ei tästä kypsyttelemällä saa mitään uutta Château d'Yquemia, mutta varmasti jotain paljon parempaa, mitä 12 euron hintalappu voi antaa odottaa.

Lyhyesti: Vivahteikas, ihastuttavan puhdaspiirteinen, rakenteikkaan hapokas ja kaikin puolin tasapainoinen jalohome-jälkiruokaviini hieman tutkan alle jääneeltä Monbazillacin jälkiruokaviinialueelta.

Arvio: Tyylikäs – talon edullisimmaksi ja simppeleimmäksi esitykseksi oikein maukas ja vakuuttava tapaus. Olen myyty!

Hinnan (~12,37e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti