Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.8.15

De Leite Cuvée Soeur'ise

De Leite Cuvée Soeur'ise
  • Valmistaja: Brouwerij de Leite
  • Tyyppi: Olut, Sour ale, Kriek/Tripel
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Länsi-Flanderi, Ruddervoorde
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,39e (Huhtikuu 2015, Firmabier)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Tämäpä meni nyt hassusti. Olen ehtinyt elämäni aikana kumota yhden jos toisenkin kriek lambicin, mutta ensimmäinen blogiin asti päätynyt kriek ei sitten ollutkaan aito lambic, vaan tämä erikoinen, melkein-muttei-ihan-lambic, jota panimo itse kutsuu termillä tripel kriek.

Oluen tehnyt panimo de Leite sai alkunsa, kun 1990-luvun lopulla panimomestari Luc Vermeesch hankki Suomesta 30 litran panimolaitteiston pihavajaansa ja opetteli tekemään oluita. Pikku hiljaa oluen teko vei mennessään ja lopulta vuonna 2008 Vermeesch ryhtyi panostamaan täysipäiväisesti kahden kaverinsa kanssa de Leiten panimoon.

Cuvée Soeur'ise valmistetaan panimon vaalean Enfant Terriple -tripelin pohjalta: vanhaan barrique-tynnyriin siirretään 180 litraa olutta, jonka seuraksi pistetään muhimaan 40 kg hapankirsikoita. Vähintään 5 kuukautta kestävän kypsytyksen aikana hiiva käyttää kirsikan hedelmäsokereita, nostaen oluen alkoholipitoisuutta entisestään (8,2% -> 8,5%) samalla kun kirsikat antavat oluelle väriään ja lopulta erilaiset bakteerit alkavat tuottamaan oluen sekaan happoja, jotka laskevat oluen pH:ta. Lopuksi vaalea, makeahko tripel on muuttunut väriltään punaiseksi, kirsikkaiseksi ja happamankuivaksi kriekiksi.

Jos jotakuta ihmetyttää oluen erikoisempi nimi, mainittakoon, että panimo nimeää oluitaan erilaisiksi hahmoiksi, mutta samalla harrastaa kehnoja sanaleikkejä oluiden nimien kanssa (esimerkkinä aiemminmainittu Enfant Terriple – väännös sanoista triple ja l'enfant terrible, "kauhukakara". Soeur'ise lausutaan ranskaksi lähes samalla tavalla kuin cerise, "kirsikka", kun taas sœur, tarkoittaa "siskoa", mikä taas viittaa etiketin nunnaan.

Ulkonäöltään olut on kevyesti samea kirsikanpunainen. Kaadettaessa syntyy runsas, mutta lyhytkehtoinen, roosan värinen vaahto.

Tuoksu on perinteisen belgikriekin tyyliin happamankirpeä, kirsikkaisen marjainen, hieman pölyinen ja vanhan puiseva. Tyyliin perehtymätön voisi tässä vaiheessa olla hyvin hämmentynyt, mutta ainakin omasta mielestäni nokkaan leijaileva aromimaailma luonteikas ja houkutteleva.

Maku lunastaa tuoksun rustaamat lupaukset vaivatta. Kuten odottaa saattaa, olut on suussa napakan happamankirpeä, tuntuvan hapankirsikkainen, ryhdikkään hapokas ja kuiva. Kielenkärjessä tuntuu myös hieman makeampaa maltaisuutta, tuoretta vadelmaa ja hentoa kirsikkamarmeladia. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja kokonaisuutta sävyttää runsas, pieni hiilihappo. Tripel-tasoinen alkoholipitoisuus (8,5%) pysyy siististi syrjässä alusta loppuun kuitenkin tuoden yleisilmeeseen miellyttävää runsautta.

Napakka hapokkuus tuntuu korostuvan entisestään viheromenaisen kirpeässä jälkimaussa, jossa tuntuu myös hapankirsikkaista karheutta, kevyttä puolukkaisen hapokasta marjaisuutta ja tynnyrikypsytyksen tuomaa hentoa puisevaa, vanhaa mausteisuutta.

Ollakseen vain reilusti alle kymmenvuotias panimo, tuntuvat heput de Leitella kyllä hanskaavan maittavien oluiden valmistamisen. Cuvée Soeur'ise on kaikin puolin mainio ja tyylipuhdas muka-kriek! Kokonaisuus tarjoilee mitä maukkaimman sekoituksen kypsyttelyn tuomia kehittyneitä piirteitä, hapankirsikkaista hedelmäisyyttä ja raikasta, poskipäihin pureutuvaa kirpeyttä. Ihastuttavan herkullinen siemailuolut kesäkuumalle, jota ainakaan Firmabierissä ei oltu hinnalla pilattu.

Lyhyesti: Tuoreen belgipanimon herkullisen happamankirpeä, raikas ja tasapainoinen tripelin ja kriekin fuusio.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin maukas ja melko lambic-mainen kriek, jonka suurimmat erot aitoon kriekiin ovat piirun verran korkeampi alkoholipitoisuus ja monissa lambiceissa tyypillisen brettan aromien puuttuminen. Vaikkei kyseessä olekaan aivan täysin aitoa tavaraa, juotavuus ja herkullisuus ovat täysin samalla tasolla originaalien kanssa.

Hinnan (3,39e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti