Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.12.14

Raventós i Blanc Silencis 2013

Raventós i Blanc Silencis 2013
  • Valmistaja: Raventós i Blanc
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Penedès
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Penedès
  • Rypäleet: Xarel•lo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,90e (Lokakuu 2014, Vila Viniteca, Barcelona)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Pitkästä aikaa takaisin sorvin ääressä! Edellinen viiniarvioni on peräti reilun parin kuukauden takaa, joten on tässä taukoa ehtinyt kerääntymään. Pääasiallisena syyllisenä tähän on ollut viinimestarikoulutus, joka on vienyt äärimmäisen tehokkaasti meikäläisen aikaa ja huomiokykyä. Viimeisen reilun kuukauden aikana suurin aikasyöppö onkin ollut viinimestarikoulutusta varten tekemäni 65-sivuinen tutkielma Ranskan "epäklassisista" viinialueista. Palautin ja esitin työni tämän viikon lähiopetuspäivinä, eikä nyt loppuvuonna ole enää koulutusta, vaan palaamme opintielle vasta ensi vuoden puolella, joten kenties tässä nyt ehtii tovin taas arvioida tavaraa. Sitä onkin tehtäväksi, sillä tällä hetkellä meikäläisellä on odottamassa julkaisua yli 1,200 arviota – se on hitto vie enemmän mitä olen edes tänne ehtinyt koskaan postailla!

Tosiaan, kävimme viinimestariporukalla Kataloniassa opintomatkalla, ja tottahan toki sieltä myös tarttui mukaan paljon tuliaispulloja. En kuitenkaan ajatellut lähteä hirveästi jemmailemaan ostamiani pulloja, vaan päätin antaa hyvän kiertää. Järjestin siis pienen tilaisuuden, jossa maistatin muutamille tutuille naamoille Kataloniasta kiikuttamiani viinejä – tarkoituksenani hieman laajentaa ihmisten käsitystä siitä, mitä Katalonian viinit voivat tarjota. Täällä päin Kataloniasta nimittäin tunnetaan lähinnä Torres, Raimat ja erilaiset Cavat.

Maistelu aloitettiin Silencis-valkoviinillä. Viinin on tuottanut ennen Codorníun Cava-talon omistajistossa toiminut, Raventós-sukuviinitalo Raventós i Blanc, joka on tunnettu ensisijaisesti erittäin tasokkaista Cava-viineistään (TJEU: arvioni de Nit -roséekuohuvasta). Jos kiinnostaa lukea enemmän Raventós i Blanc -talosta, suosittelen lukaisemaan raportin Katalonian 9. päivästä, jolloin piipahdimme pääkallonpaikalla. Tuolloin meille tarjottiin lounas, jonka kumppanina löytyi laseista kahta eri Xarel•loa; Silencisiä ja Extremeä. Tämä ei ollut mikään hurraahuutoja aiheuttava tapahtuma, sillä Xarel•lo on tyypillisesti melko tylsä, mielenkiinnottomalla tavalla neutraali ja usein hieman lisää rakennetta kaipaavia viinejä tuottava lajike. Silencis ja Extrem olivat kuitenkin poikkeuksia tähän sarjaan, sillä molemmat viinit olivat täysin suodattamattomia, mikä selkeästi heijastui viinien poikkeuksellisen ryhdikkääseen, kirpakkaan ja intensiiviseen makumaailmaan. Viinejä esitellyt Manel kertoi, että viinit olivat ennen tavanomaisia Xarel•loja, mutta vuosikerrasta 2013 eteenpäin he olivat päättäneet jättää viinit suodattamatta, sillä he kokivat viinien menettävän merkittävästi piirteitään suodatuksen myötä. Silencis ja Extrem ovat molemmat samasta tankista valmistettuja viinejä, mutta Silencis pullotetaan yhdeksästä ylimmästä kymmenyksestä, kun taas Extrem on tankin matalimmasta, selkeästi sakkaisimmasta osuudesta pullotettu erikoiserä.

Mainittavaa toki on, että viini on suodattamattomuutensa lisäksi myös muutenkin käsittelemätön, luomu ja biodyny. Biodynaamisia sertifikaatteja Raventós i Blancilla ei ole, sillä he ovat vasta muuttamassa tuotantoaan kohti biodynaamisuutta. Viini on viiden eri palstan köynnösten rypäleistä valmistettu – kolme palstoista on 40-50-vuotiaita, jotka tuottavat intensiivisiä ja runsasaromisia rypäleitä, kun taas kaksi palstaa on 10-vuotiaita, mitkä tuottavat kepeämpiä ja raikkaampia rypäleitä.

Viini on selvästi suodattamaton: väri on kevyesti samea, neutraalin vaaleanvihreä. Pullon voi huoletta pyöräyttää pari kertaa ympäri ennen korkkaamista, sillä pullon loppuosa oli selvästi sameampi kuin ensimmäiset tipat.

Vivahteikasta mutta pidättelevää tuoksua hallitsee merellinen mineraalisuus ja hento sur lie -kypsytettyjen viinien aromaattisuus. Seasta löytyy myös kypsää, sitrusvoittoista hedelmäisyyttä, kevyttä ruohoista yrttisyyttä ja hentoa hunajamelonia.

Viini on selkeästi hyvin hapokas (happoja tosiaan löytyy sopivat 7,2 g/l, eli perus-Rieslingin verran), mikä tekee yleisilmeestä kirpakan ja kepeän; suodattamattomuus kuitenkin antaa viinille tietynlaista suunmyötäistä täyteläisyyttä. Makumaailma on kuin hyvän Muscadet-viinin tapaan neutraali ja mukavan karu, mutta samalla täynnä hienostuneita nyansseja: sitruunaa, viheromenaa ja suolaista mineraalia. Rakennetta löytyy enemmän kuin miltään muulta Kataloniassa maistetulta Xarel•lolta.

Rapea maku johtaa freesiin, happovoittoiseen ja puhdaspiirteiseen jälkimakuun, jossa tuntuu sitrusmaista hedelmää ja voimakkaana tuntuvaa merellistä mineraalisuutta. Raikas, suutapuhdistava jälkivaikutelma tuntuu pitkään.

Raventós i Blancilla Manel At Raventós ilmaisi viinitalon huolen siitä, mahtaako viini löytää kuluttajia, sillä moni kuluttaja voi pitää kevyesti sameaa viiniä virheellisenä, mutta pyrimme vakuuttamaan, että kyllä tämmöinen viini varmasti faninsa löytää – olihan tämä selkeästi parasta, mitä yleensä haukotuttavan tylsä Xarel•lo pystyy tuottamaan! Samaa mieltä tuntuivat myös maisteluni osallistujat olevan, sillä viinin todella raikas, kepeä ja intensiivisen mineraalinen makumaailma tuntui osuvan hyvin monen makuun. Raventós i Blancilla maisteltu Extrem oli tietyllä tavalla hyvin samankaltainen kuin Silencis, mutta tyyliltään selkeästi runsaampi, täyteläisempi ja pehmeämpi. Extrem oli kyllä omalla tavallaan vakuuttavampi, mutta itseäni miellytti eniten Silencisin kepeys, vaivattomuus ja vastaansanomaton raikkaus.

Itse ostin tämän pullon Barcelonan huippuviinikauppa Vila Vinitecasta vajaan 11 euron hintaan, mutta jos viini kiinnostaa, Décantalo-nettikaupassa viini on näköjään euron halvemmalla. Suosittelen pitämään silmällä vain tätä 2013-vuosikertaa, eikä suodatettuja, vanhempia vuosikertoja!

Ja jos joku on ihmetellyt, miksi rypäle kirjoitetaan Xarel•lo, eikä Xarello, johtuu se lausumisesta! Jos espanjassa tai katalaanissa pitää lausua kaksi l-kirjainta, pitää ne erottaa toisistaan pisteellä. Ilman pistettä rypäle lausuttaisiin "shareijju" / "tshareijju", mutta pisteen kanssa lausuminen muuttuukin muotoon "sharellu" / "tsharellu" ("x" tuntui olevan lausumiseltaan hieman s-kirjainta terävämmin alkava suhuässä).

Lyhyesti: Hurmaavan raikas, kirpeä, intensiivinen ja voimakkaan mineraalinen suodattamaton biodyny-Xarel•lo Katalonian yhdeltä parhaista Cava-taloista.

Arvio: Erittäin hyvä – tietyllä tavalla kuin "Katalonian Muscadet": kepeä, raikas, mineraalinen ja mitä miellyttävimmällä tavalla neutraali. Vaikka viinin sameahko ulkonäkö voi pelästyttää, sen intensiivinen, mineraalinen makumaailma varmasti hälventää kaikki pelot.

Hinnan (10,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti