Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.14

Real Irache Gran Reserva 1996

Real Irache Gran Reserva 1996
  • Valmistaja: Bodegas Irache
  • Tyyppi: Punaviini, DO Navarra
  • Maa: Espanja
  • Alue: Navarra, Tierra Estella
  • Rypäleet: Tempranillo (60%), Graciano (30%), Carignan (5%), Grenache (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,50e (Lokakuu 2014, Aeropuerto Barcelona-del Prat)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Navarralaiset jaksavat yllättää. Sieltä nimittäin tuppaa vähän väliä löytymään satunnaisia Gran Reservoja ja vastaavia helposti 90-luvulta asti, mutta viinien hinnat pyörivät nappikauppa-osastossa. Lieneekö kyse vain Navarran tuntemattomuudesta ja suhteellisen matalasta arvostuksesta, jolloin varsin ikääntyneitäkin viinejä voi löytyä puoli-ilmaiseksi, vai mistä?

Joka tapauksessa, koska meikäläisen järjestämässä Katalonia-maistelussa osuuteni lopetukseksi suunniteltu Mascaró Cabernet Sauvignon 1998 oli pahasti korkkinen, päätin ettei sessio jää ilman iäkkäämpää lopetusta ja kävin poimimassa kaapista tilalle Katalonian-reissusta ostetun Real Irachen. Kyseinen puteli tarttui Barcelonan lentokentän tax free -myymälästä varsin kohtuulliseen kympin hintaan. Tuottajan mukaan viini on valmistushistorialtaan mitä tyypillisin Gran Reserva, eli se on aluksi viettänyt kaksi vuotta tynnyreissä ja sitten vielä kolme vuotta pullossa ennen markkinoillelaskua. Tämän pullon tapauksessa tuota lain mukaan vähintään 60 kuukauden kypsyttelyä (josta väh. 24 kk tynnyreissä) ollaan kyllä venytetty melko reippaasti, jo päälle 200 kuukauden luokkaan (en usko viinin nimittäin viettäneen 13 vuotta lentokentän myymälän hyllyillä)!

Väriltään viini on läpinäkyvä, kirkkaan kirsikanpunainen; lähes 20 vuoden iästä kielii vain viinin värimaailman hennon oranssihtava sävy.

Tuoksu on miellyttävästi kehittynyt ja ikä onkin tuonut miellyttävästi jännittävämpiä piirteitä tuoksuun, jossa hieman kuivahtaneen kirsikkaisen hedelmän ohelta löytyy tammen makeaa mausteisuutta, hillittyä kehittyneen Tempranillon kukkaisuutta ja aavistus suklaata.

Keskitäyteläiseltä ja suorastaan yllättävän freesiltä maultaan viini on suorastaan yllättävänkin nuorekas pitkään ikäänsä nähden – maistelun osallistujien veikkaukset viinin vuosikerrasta olivat valtaosin luokkaa 2010-2001. Kokonaisuus on eloisa ja hapokas, kielellä pyörii hapankirsikkaa ja happamien marjojen sävyttämää hedelmäisyyttä, maamaisuutta ja hentoa lihaisuutta. Tanniinista puraisuakin löytyy kohtalaisesti, joten viinissä on edelleen rakennetta hyvin vaikka ruokapöytää ajatellen.

Viinistä jää freesi, mehukkaan hapankirsikkainen jälkimaku. Eloisan hapokkuuden luoma napakka jälkivaikutelma tuntuu suhteellisen pitkään.

Viini on varsin mainio tapaus kympin ostokseksi ja se onnistuu kantamaan mallikkaasti lähes 20-vuotiaan olemuksensa alusta loppuun. Viinin ehkä suurimmaksi ongelmaksi jää sen suhteellinen yksiulotteisuus: viini on siis todennäköisesti ollut melko simppeliä kamaa jo pulloon mennessään.

Ilmiselvää on, että viiniin käytetyn rypäleaineksen on täytynyt olla laadukasta, jotta se on kestänyt näin hyvin ikää, mutta tässä taas nähdään, ettei ikä kuitenkaan pysty pelastamaan valmiiksi yksinkertaista viiniä tai tekemään siitä maagisesti mielenkiintoista.

Mutta vaikka viini ei ole kompleksinen, sukkia jaloissa pyörimään saattava elämys, on se kaikin puolin nautintoa tuottava, mukavasti myös iän tuomia piirteitä esittelevä pikku espanjalainen. Lähin vertailukohta tälle olisi simppelimmän pään old school -riojalainen. Suurta ja maagisen upeaa viiniä ei siis kannata odottaa, mutta miellyttävää ja tasapainoista, hieman iäkkäämpää viiniä kaipaavalle Real Irache onnistuu hyvin vastinetta rahoille.

Lyhyesti: Simppelihkö, hapankirsikkaisten aromien hallitsema 20-vuotias Navarran punaviini, joka on suorastaan yllättävän nuorekas ja freesi esitys ikäänsä nähden.

Arvio: Hyvä – mukava, melko arkinen pikku Tempranillo-blend, jonka ikää on melko hankala lähteä arvailemaan viinin verrattain nuorekkaasta yleisilmeestä.

Hinnan (12,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti