Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.12.14

Vins del Tros Morenillo Àmfora 2013

Vins del Tros Morenillo Àmfora 2013
  • Valmistaja: Vins del Tros
  • Tyyppi: Punaviini, DO Terra Alta
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Terra Alta
  • Rypäleet: Morenillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,20e (Syyskuu 2014, Aguiló Vinateria, Falset, Priorat)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Yksi mielenkiintoisimmista uusista tuttavuuksista viinimestarireissulla oli Morenillo, Terra Altan (tuon Prioraton takana sijaitsevan, suurelle yleisölle tuntemattoman viinialueen) oma alkuperäisrypäle, jota viljellään vain n. 14-16 ha alalla koko maailmassa – kaikki Terra Altassa. Koska DO Terra Altan valvova elin ei jostain mystisestä syystä pidä Morenillosta, eikä halua kannustaa paikallisia viljelijöitä istuttamaan tätä harvinaista lajiketta, on käytännössä kaikki Terra Altan Morenillo-tarhat hyvin vanhoja istutuksia sellaisilla viinitaloilla, jotka itsepäisesti haluavat kyseistä lajiketta viljellä. Tarkkoja lukuja en muista, mutta minulle jäi sellainen kuva, että Morenilloa viljelee tällä hetkellä kymmenkunta eri tuottajaa ja maailmassa on vain kolme 100% Morenilloa tuottavaa viinitaloa – niistä kahta (Celler Piñol & Vins del Tros) maistoimme Kataloniassa.

Monet alueen tuottajat kutsuvat Morenilloa "Terra Altan Pinot Noiriksi". Lajikkeen rypäleet ovat suuria ja ohutkuorisia, mikä antaa viineille usein melko hailakan, Pinot Noir-maisen värin. Morenillo kypsyy myöhään ja säilyttää hyvin hapokkuutensa, minkä takia Morenillo-viinit ovat usein kepeämpiä, hapokkaampia ja raikkaampia kuin Terra Altan muut punaviinit, jotka ovat usein valmistettu joko Garnatxasta tai Carignanista.

Viinin tuottanut Vins del Tros on nimensä mukaisesti korkealla sijaitsevassa Terra Altassa, Vilalba del Arcsin kylässä toimiva viinitalo, joka on perustettu vasta 2009. Viinitaloa pyörittävät samaisesta kylästä kotoisin olevat lapsuudenkaverit Joan Ramon Bada (viinintekijä) ja Josep Arrufat (viininviljelijä), jotka halusivat ryhtyä tuottamaan mahdollisimman autenttista, alueelle tyypillistä viiniä lapsuutensa maisemissa.

Tämän Morenillo Amforan bongasimme pysähtyessämme Prioratin Falsetissa mainiolla valikoimalla varustettuun Aguiló Vinateriaan, josta viini lähti mukaan varsin kohtuulliseen 12 euron hintaan. Viini on valmistettu kypsyttämällä sitä 5 kk ajan nimensä mukaisesti saviamforoissa; tuottajien mukaan tällä he saavat parhaiten rypäleen luonteenomaisimmat piirteet esiin ilman tammitynnyreiden peittäviä piirteitä. Viiniä on valmistettu yhteensä 3,102 pulloa, joten mistään massatuotantoviinistä ei missään nimessä ole kyse.

Viinillä on läpinäkyvähkö, tumman kirsikkaisen punainen väri, jossa häilyy aavistus nuorekasta sinisyyttä.

Nuorekas tuoksu on kevyt, mutta ihastuttavan freesi ja puhdaspiirteinen: kypsää ja makeaa marjaisuutta, joka taittuu hennostu tuoreeseen herukkaan, kevyttä musteisuutta ja aavistus valkoviinimäistä persikkaa.

Keskitäyteläinen makumaailma seuraa tuoksun viitoittamalla tiellä: kepeyttä, freesiyttä ja puhdaspiirteisyyttä mitä mallikkaimmalla tavalla. Kielellä pyörii runsaasti kypsänmakeaa marjaisuutta, etunenässä kirsikkaa ja mansikkaa, mausteisuutta, ryhtiä tuovaa hapokkuutta, hentoa mineraalisuutta ja miellyttävää bitteriä ilman karheutta. Viinillä on varsin hillityt tanniinit ja se on tekstuuriltaan miellyttävän samettinen. Suurta kompleksisuutta viini ei tarjoa, mutta sitäkin enemmän ihastuttavaa eleganssia.

Pitkässä jälkimaussa, jossa tuntuu myös mausteisuutta, mustikkaa, karpaloa ja hentoa luumua, kohoaa keskimaussa esiintynyt bitterisyys entistä voimakkaammin framille, mikä antaa viinille mukavan mehukkaan ja särmikkään loppurutistuksen. Suuhun jää runsas, puhdaspiirteinen ja vettä kielelle nostattava jälkivaikutelma.

Kokonaisuutena tämä Morenillo on erittäin hurmaava ja ihastuttavan puhdaspiirteinen pikku viini – selvästi enemmän omaan makuuni kuin Celler Piñolin tuhdimpi ja konsentroituneempi, tammitynnyreissä kypsytelty näkemys samasta rypäleestä. Vins del Trosin Morenillon juotavuutta kuvastaa hyvin se, että olen näköjään kahdessa, toisistaan täysin riippumattomassa tilanteessa kirjoittanut muistiinpanoihini loppukaneetiksi "MAINIO!"

Tämä viini on nuori ja simppeli, ja sellaisena myöskin juotavaksi tarkoitettu. Simppeli ei kuitenkaan tarkoita tylsää tai luonteetonta, sillä tämä viini näennäisestä nuorekkuudestaan huolimatta suorastaan pullistelee luonnetta ja asennetta, sekä ihastuttavaa, bitterivoittoista hedelmäisyyttä. Tämä on mitä mainioin sijaisviini mille tahansa edulliselle Pinot Noirille ja täten suosittelenkin kaikkia vähääkään espanjalaisista viineistä tykkääville pyrkimään metsästää itselleen Morenilloa testattavaksi! Ilman kasvavaa mielenkiintoa tätä rypälettä kohtaan on suuri riski, että voimme menettää sen lopullisesti.

Tahdon vielä lopuksi muistuttaa, että Morenillo ei ole sama kuin Toscanan Morellino, sillä se on vain yksi Sangiovesen miljoonista synonyymeista.

Lyhyesti: Terra Altan omasta, äärimmäisen harvinaisesta paikallislajikkeesta valmistettu ja saviamforoissa kypsytetty hurmaava, puhdaspiirteinen, eloisa ja miellyttävällä tavalla bitterinen punaviini.

Arvio: Erittäin hyvä – kaikin puolin maukas ja tasapainoinen esitys. Rupean yhä enemmän olemaan sitä mieltä, että saviamforoissa kypsytetyt viinit ovat niitä parhaita: ne saavat samanlaista, hienovaraista hapettumista mitä tammitynnyrit antavat, mutta ilman tammen peittäviä aromeja.

Hinnan (12,20e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti