Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.12.14

Uuden vuoden juhlakuohuvat loppuvuodelle 2014

Uusi vuosi koittaa, joten kaipa tänne voi pari suositusta heittää hyviksi juhlakuohuviksi. Totesin kyllä tässä blogin vanhoja postauksia selaillessa, että suositukset vuodelta 2012 pätevät monin osin edelleen, joten copypastean ne tähän suoraan pienin muutoksin:

Näille löytyy kahta erilaista käyttötarkoitusta: jos kaivataan kuohuvaa ulos, kun porukalla jysäytetään pommeja ja pohjillakin on jo kenties jotain juotavaa, voi valinta olla simppelimpi ja edullisempi kupliva. Jos taas vuoden vaihtumista juhlistetaan hyvän aterian päätteeksi sisätiloissa pienellä porukalla, voi kuohuva olla hienompikin esitys, johon voi satsata vähän enemmänkin, jotta vuosi saa arvoisensa, juhlavan päätöksen. Tässä muutama hyväksi havaittu vaihtoehto.
  • Bernard-Massard Millésime Brut (19,67e) – tämä tilausvalikoiman kuohuva tarjoaa upeata, shamppanjoiden veroista nautintoa, mutta niitä paljon edullisemmin. Ensisijaisesti juhlallisen illan päätteeksi nautiskeltavaksi.
  • Bollinger Special Cuvée Brut (54,90e) – jos shamppanjaa haluaa, kannattaa siihen panostaa kunnolla ja ostaa laadukasta tavaraa; muussa tapauksessa hinnakkaammat (mutta silti shamppanjoita edullisemmat) ovat lähes poikkeuksetta järkevämpi valinta. 40-50 euron hintaluokassa Bollinger olisi oma valintani.
  • Codorníu Clasico Sec (9,24e) – simppeli, mutta mainio peruskuohuva juuri suurella porukalla pullojen ja pommien poksautteluun. Tulee niin 0,75- kuin 0,375- ja 0,2-koossa, joka tilanteeseen sopivasti. Ei rutikuiva, jos makeammasta pitää, mutta riittävän kuiva kuivempien ystäville!
  • Codorníu Selección Raventós (12,99e) – ehdottomasti yksi parhaista Alkon peruskuohuvista. Toimii niin pommiskumppana kuin nautiskelukuohuviininä, aina.
  • Fleury Fleur de l'Europe (39,90e) – upea, hyvin vivahteikas ja kehittynyt luomushamppanja laatuunsa nähden varsin edulliseen hintaan. Pienen porukan kesken jaettava nautiskelukuohuva.
  • Jacquesson Cuvée (44,90e) – jos Bollinger tuntuu liian hinnakkaalta ja Fleuryn kehittyneisyys epäilyttää, tarjoaa napakka Jacquesson poikkeuksetta rahalle hyvin vastinetta shamppanja-hyllyltä.
  • Pongrácz (14,90e) – ehdottoman mainio eteläafrikkalainen kuohuviini joka hakkaa monen vastaavan hintaluokan edustajan niin maljojenkilisyttyly- kuin nautiskeluviininä.
  • Vouvray Tête de Cuvée (15,50e) – todella elegantti ja vivahteikas maljakuohuva, joka toimii mainiona vaihtoehtona shamppanjalle verrattain edulliseen hintaan.
  • Yellowglen Pink (9,98e) – mainio, sopivan mutkaton puolikuiva roséekuohuva, jota ei ole hinnalla pilattu!

Lisäksi voisin heitellä tänne perään muutaman muun tässä parin vuoden aikana hyväksi todetun kuohuvan:
  • Araldica Brachetto d'Acqui Dolce (11,98e) – pidätkö makeammasta? Tämä on nimittäin melkeinpä ainoa huippulaadukas makea kupliva, joka tulee mieleen Alkon valikoimista. Just sayin'.
  • Barth Riesling Brut (19,98e) – intensiivinen, vivahteikkaan hunajainen ja hurmaavan raikas Riesling-kuohuva, joka on kuin kuiva jälkiruokaviini kuplilla.

  • Bellavista Cuvée Franciacorta Brut (28,70e) – hienosti jännittävämpiä, kehittyneempiä piirteitä tarjoileva Franciacortan alueen kuohuviini, joka ei yritä olla shamppanja, mutta haastaa kyllä helposti vastaavanhintaisten – ja kalliimpienkin – shamppisten paikan juhlavana kuohuvana.

  • Charles Heidsieck Brut (49,90e) – Yksi Alkosta löytyvien suurten shamppistalojen luotettavimmista ja laadukkaimmista viineistä. Tarjoaa sellaista paahteisuutta ja pähkinää, jota laadukkaalta shamppanjalta on lupa odottaa, mutta johon surullisen harva perustason shamppis todella yltää.

  • Drappier Carte d'Or 1992 (69,90e) – Alkon yksi iäkkäimmistä kuohuviineistä tilausvalikoimasta, ja sellaiseksi hämmentävän edullinen. Upea, pienellä porukalla jaettava hyvin iäkäs shamppanja sisätiloissa tapahtuvaan rauhalliseen fiilistelyyn.

  • Drappier Quattuor Blanc de Quatre Blancs Brut (59,80e) – vivahteikas ja luonteikas neljän valkoisen rypälelajikkeen (ei siis pelkän Chardonnayn) Blanc de Blancs, joka on valmistettu luonnonmukaisesti, mahdollisimman vähän valmistusprosessiin puuttuen ja vain minimisulfiittilisäyksin. Löytyy tilausvalikoimasta.

  • Desiderio Jeio Prosecco Brut (14,39e) – Jos jotain Proseccoa on pakko saada, on tämä melkein ainoa uskottava ostos Alkon suhteellisen laajassa, mutta laadullisesti kyseenalaisessa Proseccotarjonnassa. Raikas, rakenteikas ja ryhdikäs esitys.

  • Raventós i Blanc Brut (18,99e) – Erinomainen, vivahteikas ja intensiivinen luomu-Cava tilausvalikoimasta.

  • Raventós i Blanc de Nit Rosé (21,90e) – Ehdottomasti yksi hienostuneimpia ja eleganteimpia rosée-Cavoja mitä markkinoilla on. Myös tilausvalikoimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti