Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.12.14

Parés Baltà Radix 2013

Parés Baltà Radix 2013
  • Valmistaja: Parés Baltà
  • Tyyppi: Roséeviini, DO Penedès
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Penedès
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 17,00e (Syyskuu 2014, Parés Baltà, Katalonia)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Seikkailtuamme viinimestariporukalla ympäri Prioratoa ja Penedèsiä Parés Baltàn Joan Cusiné Carolin seurassa, pääsimme lopulta pitkän päivän päätteeksi iltamyöhäisellä maistelemaan Parés Baltàn tuotantoa. Toiset talon viinit olivat varsin hurmaavia, toiset taas pystyi helposti kuittaamaan olankohautuksella. Yksi mieleenpainuvimmista viineistä oli kuitenkin yllättäen viinitalon rosée, Radix. Tämä viini oli peräti sen verran omintakeinen roséeviiniksi, että sellainen piti vielä kuitata tuliaisiksi, jotta viininörttituttuni Suomessa pääsisivät myös sen maistamaan.

Parés Baltàlta oltiin siis toivottu todellista ruoka-roséeta Jenkkien ravintolamarkkinoille. Ei mitään kepeeä, helppoa terassiroséeta, vaan viiniä, jossa on potkua, särmää ja intensiteettiä kestää tuhditkin ruoat. Parés Baltàlta mietittiin tovi, miten kyseistä viiniä voisi lähteä valmistamaan, ja lopuksi talolla päädyttiin käyttämään vain Syrah-rypäleitä viinitalon vuoristoisessa luonnonpuistossa sijaitsevalta, biodynaamisesti viljellyltä tarhalta. Nämä tarhat tuottavat varsin pienikokoisia ja paksukuorisia rypäleitä, joista saadaan varsin intensiivistä punaviiniä, joten loogisesti pääteltynä kyllä niiden pitäisi myös tasokasta roséeviiniä tuottaa.

Viini on Parés Baltàn microcuvée-sarjalainen, eli yhden tarhan viini, jota valmistetaan vain hyvin pieniä määriä vuodessa. Suuri osa viinistä myydään heti ennakkoon rapakon toiselle puolelle ravintoloihin, loput voi ostaa paikan päältä, Parés Baltàn viinitalolta tai koettaa bongailla hyvinvarustetuista nettikaupoista. Viini on valmistettu maseroimalla Syrah-rypäleiden kuoria värin antamiseksi 6 tuntia mehun kanssa (tämä on siis äärimmäisen vähän aikaa; normaalisti roséemaseraatio voi kestää 12-36 tuntia), minkä jälkeen viini on viiniytetty valkoviinin tavoin terästankeissa.

Koska olen maistanut viinin kahteen otteeseen, sekä Parés Baltàlla että järjestämässäni Katalonian tuliaiset -maistelussa, on seuraava arvio synteesi molemmista arvioistani. Viini kyllä oli molemmilla kerroilla varsin samantyylinen, joten suurta pullovaihtelua ei tunnu kahden pullon otoksella löytyvän.

Viini on kirkkaan läpikuultava, mutta väriltään hyvin tumma, suorastaan mustan kirsikkainen. Ulkonäkönsä puolesta viini voisi helposti olla vaikka uuden maailman Pinot Noir, minkä vuoksi vain kuuden tunnin maseraatioaika tuntuu vielä hämmentävämmältä. Rypäleiden on kyllä täytynyt olla paksukuorisia!

Tuoksussa on roséeviinimäistä, kypsää mansikkaa kohtalaisella otteella, mutta myös hyvin paljon Syrah-punaviineille tyypillisiä aromeja: raakaa lihaa, rouhittua pippuria, karhunvatukkamarmeladia, kevyttä puolukkaa ja aavistus kuningatarhilloa. Järjestämässäni maistelussa osa huomautti tuoksun olevan hallitsevan muovinen, mutta itse en löytänyt kyseistä tuoksua.

Maultaan viini on kuiva, intensiivinen, ryhdikäs ja hyvin hapokas – vaikka tuoksu vihjaisi hieman makeaan suuntaan, on makupuoli hyvin tiukka, särmikäs ja rutikuiva. Kielellä pyörii kirsikkaa, kevyttä mansikkaa, hentoa mustaherukkaa, pippurivetoista mausteisuutta, maltillista karvautta ja aavistus tanniinien puraisua. Kokonaisuus on hyvin eloisa, kevyen kirpakka ja äärimmäisen puruvoimainen.

Yhtä lailla kuiva, hapokas ja eloisa jälkimaku jättää kielelle pitkäksi aikaa hapankirsikkaa, kirpeää karpaloa, kevyttä herukkaa, maltillista yrttisyyttä ja hentoa mineraalia. Hennon tanniinisuuden voi tuntea ujona kuivuuden tunteena suun limakalvoilla.

Radix on kyllä roséeviiniksi todellinen powerhouse: maistelussani suhtauduttiin lähinnä huvituksella siihen, että viini on toden totta roséeviini, eikä punaviini – kaikille oli itsestään selvää alusta asti se, että viini on kevyt mutta intensiivinen punaviini, ei rosée!

Radix on täydellinen valinta niille, joille rosée maistuu, mutta jotka ovat kyllästyneet pehmeisiin, lempeisiin ja turvallisiin roséeviineihin – tästä nimittäin löytyy särmää kuin pienestä pitäjästä! Viini on myöskin selkeästi juuri sellainen kuin Parés Baltàlta oli toivottu: intensiivinen, gastronominen rosée, joka suorastaan kerjää kutsua ruokapöytään. Tässä on todella mainio, maukas ja tasapainoinen Syrah, jolla voi helposti korvata esimerkiksi kepeän Pinot Noirin, Gamayn tai Etna Rosson ruokapöydästä. Viini on kaikkea muuta, mitä on espanjalaiselta Syrah'lta tottunut saamaan.

Lyhyesti: Todella kuiva, intensiivinen ja aromikas "rosée", joka ilmentää upeasti tyypillisiä viileän ilmaston Syrah'n piirteitä, mutta muistuttaa rakenteeltaan enemmän eleganttia Pinot Noiria kuin tyypillistä muhkean tuhtia ja tanniinista Katalonian Syrah-viiniä.

Arvio: Tyylikäs – pirun mainio ja harvinaisen ryhdikäs, äärimmäisen punaviinimäinen rosée, jota voi helposti juoda ilokseen, mutta joka kestää helposti läpi monen ruokalajin aterian.

Hinnan (17,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti