Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.14

Gratavinum Silvestris 2013

Gratavinum Silvestris 2013
  • Valmistaja: Gratavinum
  • Tyyppi: Punaviini, DOQ Priorat
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Priorat
  • Rypäleet: Carignan, Syrah
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 20,00e (Syyskuu 2014, Parés Baltà, Katalonia)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Priorat on siitä mielenkiintoinen alue, että vaikka alueella on valmistettu viiniä jo vuosisatoja (minkä voi paikan päällä todeta mm. alueen vuoria ja rotkoja porrastavista, köynnösten viljelyyn tarkoitetuista kiviterasseista), on alue noussut kansainväliseen suosioon suorastaan mikroskooppisen lyhyessä ajassa.

Alueella rupesi viininviljely kasvamaan vasta 1950-luvulla ja vasta 1980-luvulla alue sai houkuteltua paikalle laatutietoisia tuottajia. Kansainväliseen tietouteen alue ponnahti vasta Álvaro Palaciosin l'Ermita-viinin myötä 1990-luvun puolessa välissä. 2000-luvulla Priorat sai oman DOQ-appellaationsa (Riojan ohella ainoa laatuaan Espanjassa) ja se opittiin tuntemaan alueena, joka tuottaa konsentroituneita, intensiivisiä tanniineja, joissa katalonialainen viiniperinne kohtaa vanhojen köynnösten Garnachan ja Carignanin muodossa modernin, hedelmävetoisen punaviinityylin, mikä tulee nuorten Cabernet Sauvignon- ja Syrah-köynnösten rypäleistä.

Gratavinum on Parés Baltàn aluevaltaus Prioratissa. Kyseessä on varsinainen nyrkkipaja – hieman autotallia isompaan varastorakennukseen sijoittunut viinitalo, joka pyrkii tuottamaan terroir-vetoisia Prioratoja mahdollisimman vähän viininvalmistukseen puuttuen ja Parés Baltàn totuttuun tyyliin biodynaamisia oppeja hyödyntäen. Silvestris on vuonna 2011 alkunsa saanut kokeilu, jossa Gratavinum pyrkii tuottamaan ns. natural winea Prioratissa: tarkoituksena on tehdä mahdollisimman tyypillinen Priorat, mutta ilman minkäänlaista puuttumista viininvalmistusprosessiin. Viini on käytetty spontaanisti luonnonhiivoilla ja pullotettu ilman suodatusta, kirkastusta tai sulfiitteja. Viinin kaksi ensimmäistä vuosikertaa olivat osittain uudessa tammessa kypsytettyjä Garnatcha-Cabernet Sauvignon -blendejä, mutta vuosikerta 2013 on puhtaasti käytetyissä tammitynnyreissä kypsytetty Carignan-Syrah-blend. Koska viini oli vasta äskettäin tullut myyntiin (kyseessä on siis äärimäisen rajatun saatavuuden tuote, jota saa lähinnä Parés Baltàn viinitalon myymälästä), ei siitä löytynyt vielä analyysiarvoja, mutta vuosikerrassa 2011 oli sulfiitteja yhteensä 12 mg/l ja vuosikerrassa 2012 noin 8-9 mg/l (vertailun vuoksi: EU:n luomuviineissä sallittu rikin määrä on 100 mg/l, ei-luomuviineissä 160 mg/l).

Silvestris oli vallan hurmaava esitys Gratavinumilla maistettuna – omaan makuuni viini nokitti monet muut talon viinit mennen tullen – joten olihan sitä ostettava pullo tuliaisiksi! Ikävä kyllä naturaaliviinit tykkäävät hieman kyttyrää lämpimässä kuljetuksesta, eikä viinille ollut tarjota viilennystä loppumatkan ajaksi, joten loppupeleissä viini sai viikon verran viettää huoneenlämmössä. Todennäköisesti tästä syystä viini ei ollut ihan parhaassa mahdollisessa tikissä, kun tarjoilin sen Katalonian-tuliaisten maistelussani, vaan siinä maistui lähinnä viinin tanniinit ja hedelmä oli täysin hukassa – viini oli kuin varjo siitä upeasta punaviinistä, mitä olin maistanut Kataloniassa. Koska muistiinpanot omasta maistelustani eivät ole kovinkaan mairittelevaa luettavaa, kirjoitan tähän havaintoni siitä viinistä, jota saimme maistaa paikan päällä Gratavinumilla.

Viinillä on hyvin konsentroituneen tumma, mustanpunainen väri.

Kevyehkö, tummanpuhuva tuoksu on nuorekas ja hillitty. Hieman sulkeutuneesta tuoksupuolesta erottuu lähinnä mehukasta tummaa marjaisuutta.

Suussa viini on Prioraton hengessä intensiivinen, konsentroitunut ja tanniininen, mutta sellaiseksi myös yllättävän kepeä ja freesi – tämä vain korostuu Gratavinumin muita viinejä maistellessa. Kuiva, aromaattinen ja ihastuttavan puhdaspiirteinen makumaailma tarjoilee tuoksusta tuttuja tummia marjoja, mansikkaa, kevyttä luumuisuutta, hentoa kukkaisuutta ja aavistus kivistä mineraalia. Tanniinien ohella viinin tiivistä ja varsin rakenteikasta selkärankaa pitää kasassa suorastaan ihastuttavan freesi hapokkuus.

Jälkimaussa viinin maamaisena ja kivisenä tuntuva mineraalisuus nousee yhä voimakkaammaksi. Aluksi jälkimaussa tuntuu mineraalisuuden ohella lähinnä boysenmarjavetoista tummaa marjaa, joka katoaa melko nopeasti mineraalin tieltä. Avautuessaan viinin jälkimaun marjaisuus kuitenkin saa selkeästi lisää runsautta ja pituutta, minkä lisäksi jälkivaikutelmaan kohoaa hennon pippurinen juonne samalla kun napakka tanniinisuus kuivattaa suun limakalvoja.

Silvestris on kuin malliesimerkki jämäkästä mutta samalla ihastuttavan freesistä Prioratosta, jossa yleensä voimakkaasti läsnäoleva tammisuus ei pääse häiritsemään ja blokkaamaan viinin ilmentämää terroiria. Viinissä on kyllä Prioratojen tyyliin runsaasti konsentraatiota ja tanniinisuutta, mutta se nyt on vain odotettavissa – viini kuitenkin kantaa tiukkuutensa kunnialla.

Sen takia onkin suuri sääli, ettei viinistä saanut juuri mitään irti omassa maistelussani. Vielä parin tunnin odottelun ja hengittelyn jälkeen viini oli varsin ujo ja mykkä. Olkoon tämä siis varoituksena teille naturaaliviinejä matkoiltanne kerääville! Jos haluatte pitää viininne tikissä kotiin asti, pitäkää huolta siitä, ettei viini pääse makoilemaan liian pitkään liian lämpimässä. Muut reissulta kärrätyt, samoissa olosuhteissa matkanneet viinit olivat kuitenkin täysin kunnossa.

Tosin toinen mahdollisuus on aina se, että tällä kertaa vastaan sattui tulemaan virheellinen pullo, ns. off bottle.

Lyhyesti: Konsentroitunut ja tanniininen, mutta samalla ihastuttavan freesi, puhdaspiirteinen ja mineraalinen natural-Priorat suomalaisten hyvin tuntemalta viinitalo Parés Baltàlta.

Arvio: Erittäin hyvä – jos kaipaa punaviiniltään kepeyden, helppouden ja eleganssin sijaan tiukkuutta ja asennetta, on Silvestris mitä mainioin valinta. Robustin tyylin edustajaksi poikkeuksellisen hurmaava yksilö.

Hinnan (20,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti