Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.6.16

Top Fuel Hippie Juice IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/941864/
Top Fuel Hippie Juice IPA
  • Valmistaja: Top Fuel Beer Company
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Lohja
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,47e (Tammikuu 2016, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,84e (Kesäkuu 2016, Alko, tilausvalikoima)


Meikäläisen hieman kylmäksi jättäneen Lab Genious Porterin jälkeen päätin antaa tuoreelle lohjalaispanimo Top Fuelille uuden mahdollisuuden. Nappasin testiin tällä kertaa panimon IPA:n, Hippie Juicen. Hirveästi speksejä oluesta ei löydy analyysiarvojen lisäksi (7,5% alkoholia, 75 IBU:a katkeroita), joten mennään sitten ihan olut edellä.

Pitkästä seisotuksesta ja varovaisesta kaatamisesta huolimatta oluella on samea, vaaleahkon likaisenruskea väri – ainakaan ulkonäöllään olut ei pyri kosiskelemaan. Kaadon myötä syntyy maltilliseksi ja matalaksi jäävä valkoinen vaahto, joka laskeutuu nopeasti ja jättää matalan mutta tiiviin pitsireunuksen lasin reunoille.

Lasista kohoaa erittäin runsas, aromikas ja korostuneesti trooppisen hedelmäinen, makeahko tuoksu, jossa mangoa, passiohedelmää, appelsiinia, kinuskia, karamellia, kevyttä greippiä ja hentoa mäntyisyyttä. Ulkonäkö ei vaikuttanut erityisen puhtaalta tai houkuttelevalta, mutta tuoksu taas sitäkin enemmän!

Oluella on kepeähkö suutuntuma ja erittäin runsaan katkeroinnin vuoksi varsin kuivana tuntuva maku, joskin kielen kärjessä tuntuu myös kevyesti karamellista makeutta. Makumaailmassa tuntuu voimakkaimmin pihkaa, mäntyä, karamellia ja greippiä, taustalla häilyy myös kevyttä trooppista hedelmää sekä hennon virhemaun oloista, maamaista ja ujon hiivaista tunkkaisuutta. Hiilihappo on hyvin hentoa ja jopa lähes olematonta, vain ujosti kieltä nipistelevää. Lämmetessään suutuntuma muuttuu runsaammaksi ja makeutta tulee peliin piirun verran enemmän, mikä on varsin tervetullut piirre.

Jälkimaku on reippaasta humaloinnista voimakkaasti saippuaisen katkera ja kuiva, mutta kielellä pyörii viipyileviä makuja karamellista, passiosta, appelsiinista, greipistä, ruohoisesta vihreydestä ja männynneulasista. Suuhun jää pitkä ja tuntuvan karvas, mutta miellyttävän moniulotteinen jälkivaikutelma.

Kuten Lab Geniousissa, myös tässä tuntuu olevan hieman kotioluen oloinen leima, mutta toisaalta olut on kokonaisuutena ilahduttavan ekspressiivinen, kivalla lailla överi, runsaan hedelmäinen ja kovista katkeroistaan huolimatta mukavan juotava IPA. Ei vielä aivan huipputavaraa, mutta pienellä hiomisella tästä on mahdollista saada erittäin kelvollista kamaa.

Koska olut tuntui turhan tiukalta ja ohkaiselta aivan jääkaappikylmänä, voin suositella särpimään oluen hieman lämpimämpänä – tällöin hedelmä pääsee paremmin esille ja korostunut karamellinen makeus tuo mukavaa vastapainoa tuntuvalle katkerohumaloinnille.

Lyhyesti: Hyvin runsas, ilmaisuvoimainen ja tuntuvan katkeroinen IPA Lohjalta, jota hieman vaivaa ujo kotiolutmaisuus. Laadukasta ja maukasta tavaraa tästä huolimatta!

Arvio: Hyvä – Hippimehu on tuhti, iso ja tuntuvan bitterinen IPA, joka rupeaa tanakalla ilmaisullaan olemaan jo borderline-DIPA. Ei mikään kepeä ja helpostijuotava sessio-IPA, mutta kertaluontoiseen fiilistelyyn ihan passeli esitys.

Hinnan (4,47e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti