Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.6.16

Tuottajaesittely: Lauffener Weingärtner

Toukokuun puolessa välissä tehdyn The Other Grapes of Germany -reissumme ensimmäisen päivän viimeiseksi tuottajavierailuksi Lauffener Weingärtner, valtava osuuskunta Lauffen am Neckarin kylässä, vain n. 5 km Heilbronnin kaupungista etelään. Matka tänne edelliselta tuottajavierailulta, Weingut Rothilta kesti noin vartin verran, sillä etäisyyttä viinitaloilla oli vain n. 10 km verran. Talojen suhteellinen koko tuntuikin paljon suuremmalta kuin niiden fyysinen etäisyys: oli melkoinen harppaus siirtyä viiden hehtaarin pienviljelijän luota miljoonia pulloja tuottavan osuuskunnan tiloihin.

Antonia Lauer
Lauffenerilla meidät otti vastaan osuuskunnan viinintekijätiimin jäsen ja laaduntarkkailija, Antonia Lauer. Aiemmassa reissuraportissani mainitsin, kuinka valtaosa tapaamistamme viinintekijöistä oli yllättävänkin nuoria – verrattuna yleensä niihin vanhoihin patuihin, jotka viiniä tekevät – mutta parikymppinen Lauer oli vielä merkittävästi nuorempi kuin muut tapaamamme nuoret viinintekijät. Ei voida ainakaan sanoa, etteikö alueen viinipiireissä liikkuisi uutta verta!Lauer esitteli meille sekä talon speksejä ja historiaa, että kertoi hieman talon viininvalmistusmenetelmistä:
 • Osuuskunta on perustettu Lauffen am Neckarin kylään vuonna 1935 ja nykyisin se on sekä Württembergin suurin tuottaja että yksi Saksan suurimmista tuottajista. Talon erityispaino on Schwarzrieslingistä (Pinot Meunierista) valmistetuissa viineissä.
 • Tällä hetkellä osuuskuntaan kuuluu lähes 1,200 viljelijää.
 • Osuuskuntaan kuuluvien viljelijöiden omistama viljelyala on yhteensä n. 870 ha; tästä voi helposti laskea, että yhden viljelijän omistama viinipalsta on keskimäärin varsin pieni, n. 0,7 ha.
 • Osuuskunnan omistuksessa olevista tarhoista peräti 120 ha on alueen parhailta paikoilta, hyvin jyrkkien mäkien rinteistä löytyvillä terrastetuilla kivitarhoilla.
 • Talon vuosituotanto on n. 6 miljoonaa pulloa.
 • Talon viinilinjaston tuoreimpia tulokkaita on ns. "Vinitiative"-sarjan viinit. Nämä viinit syntyivät kun 20 kunnianhimoista nuorta osuuskunnan viljelijää koki, että heidän tuotantonsa menevät hukkaan osuuskunnan suuren tuotannon viineissä, minkä vuoksi he halusivat heille oman viinisarjansa, johon käytettäisiin vain heidän korkealuokkaisia rypäleitään. Pääsimme maistamaan
 • Noin 60% osuuskunnan tuotannosta myydään Baden-Württembergin alueella ja 40% muualla Saksassa.
 • Talon kuuluisin tarha on Geigersberg-mäen Katzenbeißer ja se on yksi suurimmista yksittäisistä viinitarhoista Euroopassa. "Katzenbeißer" tarkoittaa suoraan käännettynä "kissanpurijaa", mutta "Katzen" on vanha nimi rahapussille, jolloin nimi tarkoittaa "rahapussinpurijaa" – viitaten sekä tämän jyrkän tarhan terassien vaatimiin rahallisiin panostuksiin, että sen tuottamien viinien koviin hintoihin.


Maistamamme viinit:
 • Lauffener Katzenbeisser Schwarzriesling Blanc de Noirs Brut: Pinot Meunier (100%) -kuohuviini Katzenbeißer-tarhalta; kypsyy 9 kk sakkojen kanssa pullossa ennen korkinvaihtoa. 9 g/l jäännössokeria.
  Tasainen vaaleankeltainen väri. Hienostunut ja melko avoin tuoksu, jossa tuntuu kypsää hedelmää, kevyttä omenaa, maltillista ranskanleipää, hillittyä kirsikkaisuutta ja hentoa briossisuutta. Suussa viini on kypsä ja runsas. Kuivassa makumaailmaissa tuntuu kypsää omenaa, sitruksisuutta, kevyttä kirsikkaa, hillittyä leivoksellisuutta ja hentoa mantelia. Mousse on melko runsas ja särmikäs, mutta miellyttävä ja mukavan kestävä. Pitkä ja eloisa jälkimaku, jossa tuntuu keltaista hedelmää, kypsää sitruksisuutta, hentoa mineraalisuutta ja ujoa briossia. Hyvä, laadukas ja tasapainoinen kuohuva; ei erityisen jännittävä tai mielenkiintoinen, mutta ehdottomasti maukas ja kulauteltava. 10€ hinnalla oikein passeli ostos.
 • Lauffener Eduard Mörike Grauburgunder Trocken 2015: Pinot Gris (100%) Katzenbeißer-tarhalta. 5 g/l jäännössokeria.
  Vaalean vihertävänkeltainen väri. Aromikas, mehukas ja runsas, hyvin primäärisen hedelmävetoinen tuoksu, jossa tuntuu runsaasti trooppisia keltaisia hedelmiä, ensisijaisesti ananasta ja banaaninkuorta. Runsaassa, jopa tuhdissa makumaailmassa kypsää omenaa, persikkaa, kevyttä mausteisuutta ja ujoa ananasta. Mehukas ja täyteläinen suutuntuma, mutta tasapainoisen hapokkuuden ansiosta myös ryhdikäs ja eloisa. Yhtä lailla eloisassa jälkimaussa tuntuu runsasta keltaista hedelmää, mausteisuutta ja ujoa persikkaa. Oikein mainio ja korkealaatuinen Pinot Gris, joka yhdistää Alsacen Pinot Gris'n powerin italialaisen Pinot Grigion ryhdikkyyteen. Erittäin hyvä esitys ja loisto-ostos 6,90€ hintaan.
 • Lauffener August Lämmle Rosé Trocken 2015: Cabernet Cubin (100%) Katzenbeißer-tarhalta. 3 g/l jäännössokeria.
  Herkkä, hailakan vaaleanpunainen väri. Runsas, makea ja simppeli, suorastaan kosiskeleva tuoksu, josta erottuu vadelmaa, kevyttä kukkaketoa ja hentoa metsämansikkaa. Maku on kuiva, eloisa ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen. Makumaailmasta löytyy lähinnä vadelmaa ja kypsää mansikkaa, jotka vihjailevat sen verran makeutta, että kokonaisuus tuntuu lähes puolikuivalta. Melko hapokas rakenne pitää kuitenkin kokonaisuuden paketissa. Freesi, runsas ja kypsä jälkimaku, jossa kielelle jää vadelmaa ja metsämansikkaa. Keskipitkä, eloisa ja mehukas jälkivaikutelma. Mutkaton ja helppo keskinkertainen perus-rosée, 6,90€.
 • Lauffener Bio-Wein Schwarzriesling Trocken 2012: Pinot Meunier (100%), valmistetu vain luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, käytetty ja kypsytetty terästankeissa.
  Läpinäkyvä, keskisyvä kirsikanpunainen väri. Puhdas ja särmikäs tuoksu nostaa esiin runsaalla otteella kirsikka-puolukkaista pinositeettia, maamaista mausteisuutta, pippurista mausteisuutta ja kevyttä savuisuutta. Kypsässä ja mehukkaassa makumaailmassa tuntuu kirsikkaa, vadelmaa, kevyttä mansikkaista makeutta ja hentoa maustepippuria. Melko runsas suutuntuma on pehmeä ja helpostilähestyttävä, kiitos keskihapokkaan rungon ja hyvin kilttien tanniinien. Kypsän kirsikkainen, mausteinen, kevyen mansikkainen ja ujon savuinen jälkimaku on runsas, mutta kestoltaan korkeintaan keskipitkä. Viini on kokonaisuutena ihan hyvä, kiva ja helppo easy-drinking Pinot, ihan passeli ostos 5,20€ hinnalla.
 • Lauffener Josua Lemberger Trocken 2012: Blaufränkisch (100%), kypsynyt 18 kk barrique-tammitynnyreissä, joista valtaosa vanhoja.
  Synkkä, hillitysti läpinäkyvä, tumman kirsikanpunainen väri. Tuhti ja runsas tuoksu, jossa tumman, kypsän marjaisuuden rinnalla tuntuu paahteista mausteisuutta, kohtalaisella otteella makeaa tammisuutta ja ujoa suklaakonvehtia. Suussa viini on kuiva, keskitäyteläinen ja mehevän hedelmäinen. Runsaassa makumaailmassa tuntuu kypsänmakeaa tummaa marjaa, hapankirsikkaa, pippurista mausteisuutta ja kevyttä, makean suklaista tammea. Rakenne on kohtalaisen hapokas ja keskitanniininen. Melko pitkässä ja mehukkaassa jälkimaussa tuntuu kypsää, tummaa kirsikkaa, mausteista ja kohtalaisen bitteristä tammea ja hentoa karhunvatukkaa. Viini on kohtalaisen hyvä Lembergeriksi, mutta melko tuntuva tammisuus riisuu siitä paljon luonnetta ja antaa viinille melko geneerisen yleisilmeen. Ei järin houkutteleva ostos 16€ hinnalla.
 • Lauffener Vinitiative Schwarzriesling Trocken 2011: Pinot Meunier (100%), kypsynyt vähintään 24 kk uusissa barrique-tynnyreissä.
  Synkkä, vain kevyesti läpinäkyvä mustan kirsikanpunainen väri. Tuoksu on kevyehkö, mutta silti jotenkin överi: rusinaa, kuivattua viikunaa, makeaa sulanutta maitosuklaata ja kevyttä bourbonia. Suussa viini on runsas ja melko täyteläinen. Modernissa, makeassa ja hyvin tammisessa makumaailmassa tuntuu kirsikkakonvehtia, mansikkaa, vadelmahilloa, bourbonia ja vadelmahilloa. Hapot tahtovat jäädä viinin hyvin kypsän hedelmän ja tammen jalkoihin, eikä lempeän keskitanniinisesta rungostakaan ole juuri antamaan ryhtiä viinille. Jälkimaku on runsas, pitkäkestoinen, isokokoinen ja vivahteikas; kielelle jää mehukasta cocktailkirsikkaa, luumua, makeaa suklaisuutta, mokkaa ja karheaa puisevaa tammea. Viini yrittää selvästi olla todella suurikokoinen, moderni ja vaikuttava, mutta omasta mielestäni tämä on aivan karmea esitys. Sääli, jos viiniin on käytetty kovin laadukastakin rypälettä, koska niistä ei tahdo saada kaiken tämän tammikäsittelyn alta juuri mitään tolkkua.

Näkymä Katzenbeißer-tarhan huipulta pohjoiseen. Lauffen am Neckarin
kylä on oikealla, kun taas jyrkät kiviterassit jäävät oikeassa alanurkassa
varjon peittoon.
Maistelun Antonia Lauer kysyi, haluaisimmeko nähdä mieluummin talojen viininvalmistuslaitteistoa vai tarhoja, ja vastaukseksi tuli yksimielisesti tarhojen katsastus. Hyppäsimme minibussiimme ja lähdimme tutustumaan Katzenbeißer-tarhan porrastettuja rinteitä. Sivukorvalla kuuntelin muutamien muiden ihastuneita huokauksia ja positiivisia kommentteja viimeiseksi maistamastamme viinistä – ja ihmettelin, olimmeko tosiaan maistaneet aivan samaa viiniä...

Trollingeria Katzenbeißer-tarhan kiviterasseilla.
Lopuksi maistelimme talon viimeisen viinin Lauffenerin jyrkillä terassitarhoilla ihastellen maisemia Lauffen am Neckarin kylän yli:
 • Lauffener Katzenbeisser Trollinger Trocken 2014: Schiava / Trollinger (100%) Katzenbeißer-tarhalta, käytetty ja kypsytetty terästankeissa.
  Viini on hohtavalta väriltään läpinäkyvä, vaalean karpalonpunainen. Marjaisessa tuoksussa tuntuu karpaloa, vadelmaa ja punaherukkaa, sekä hento vihertävä taustajuonne. Suussa viini on keskitäyteläinen ja melko hapokas, mutta Trollingerille tyypillisen lempeä ja pehmeärakenteinen sekä käytännössä tanniiniton. Makumaailmaa hallitsevat metsämarjaiset aromit; tuore vadelma, punaherukka ja hennompi metsämansikka. Hapot tuovat kokonaisuuteen ujon omenaisen vivahteen. Viini jättää suuhun eloisan, freesin ja melko pitkän jälkivaikutelman, jossa häilyy mehukasta vadelmaa, valkoherukkaa, kevyttä karviaismaisuutta, hentoa mausteisuutta ja ujoa vihertävää yrttisyyttä. Viini on kepeä, pehmeähkö ja helppo arkipunaviini. Miellyttävä esitys ja hintansa väärti 4,70€ hintaan, mutta ei kuitenkaan onnistu tarjoamaan mitään mielenkiintoista.
Maistelun viinit, joista en muistanut ottaa paikan päällä valokuvaa.

Vierailu tällä alueen suurimmalla osuuskunnalla oli erittäin mielenkiintoinen ja erityisesti rinteillä sijaitsevien terassitarhojen katsastaminen oli varsin mukava pikku lisä – vasta paikan päällä todella käsitti, kuinka jyrkkiä tarhat todella olivat. Talon viinit eivät kuitenkaan onnistuneet suuremmin vakuuttamaan: perustason viinit olivat varsin miellyttäviä, mutkattomia arkiviinejä, mutta eivät mitään merkittävästi mielenkiintoisempaa; sen sijaan korkeammille laatutasoille siirryttäessä tuntui siltä, että viinit eivät merkittävästi parantuneet, ainoastaan tammen määrä kasvoi. Lauffener Weingärtnerin tuotannosta on vaikuttava valikoima erilaisia rypälelajikkeita ja mielenkiintoisen oloisia viinityylejä, mutta loppupeleissä vaikuttaa hieman siltä, että määrällä on pyritty korvaamaan laatua. Laatua kuitenkin talolta löytyy sen verran, että vaikka huiput jäivät melko mataliksi, ei matalimmalla laatutasollta merkittävästi dipattu alaspäin.

Ei teeskentelyä. Aito saksalainen illallinen.
Tarhoilta Lauer vei meidät päivän päätteeksi syömään Lauffen am Neckariin, majatalohenkiseen ravintolaan, jossa meille tarjoiltiin kattaus hyvin tyypillisen eteläsaksalaista ruokaa.
Neckar-joen ylitys Lauffen am Neckarissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti