Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.6.16

Rodenbach Caractère Rouge

Rodenbach Caractère Rouge
  • Valmistaja: Rodenbach
  • Tyyppi: Olut, Sour Ale / maustettu olut
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Länsi-Flanderi, Roeselare
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,95e (Tammikuu 2016, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



No niin, nyt on tullut neljännestuhatta olutarvosteluakin kasaan, joten lienee aika juhlistaa tätä merkkipaalua arvostelulla jostain vähän jännemmästä oluesta! Sopivasti tähän saumaan onnistui livahtamaan alkuvuodesta ostamani Rodenbach Caractère Rouge – joka tosin oli tullut testattua jo vuotta aikaisemmin Tennispalatsin William K. -olutravintolassa.

Toisin kuin klassiset Rodenbachin oluet tai mm. erilaisilla marjoilla maustetut lambicit, Caractère Rouge ei ole vanha ja historiallinen olut, vaan täysin uusi, vuonna 2011 kehitelty, premium-luokan Rodenbach. Caractère Rouge valmistetaan ottamalla kaksi vuotta tammitynnyreissä kypsynyttä Rodenbachin olutta, jonka sekaan lisätään hapankirsikoita, vadelmia ja karpaloita. Tämän maustetun oluen annetaan kypsyä tammitynnyreissä ylimääräiset 6 kuukautta, minä aikana olut saa kauniin punaisen värin, aromeja ja tuoksuja marjoista sekä saavuttaa 7% vahvuuden.

Oluen väri on kuulas ja syvän punertava mahonginruskea, ja kaadon myötä olut saa hyvin lyhytkestoisen, ujosti vaaleahkon punertavaan taittuvan valkoisen vaahdon.

Oluen hienostunut ja monisyinen tuoksu on Rodenbachille tyypilliseen tyyliin hapahko ja kirpeyttä lupaileva, mutta tyypillisten karamellimaltaisten ja makean etikkaisten piirteiden sijaan tuoksu on ensisijaisesti tuoreen punamarjainen, hieman makean cocktailkirsikkainen ja hennon kukkea; Rodenbachille tyypilliset piirteet kyllä erottuvat, mutta hyvin hentoina juonteina taustalta.

Kirpeä maku on runsaan happamuuden myötä varsin napakka ja miellyttävän kepeä, minkä lisäksi sekä happamuus että rapsakka, runsas ja pistelevä, pieni hiilihappo suitsii mainiosti maun makeimpia piirteitä aisoihin. Melko intensiivistä ja aromikasta makumaailmaa hallitsevat (melko yllätyksettömästi) kirsikkaisuus, kevyt vadelmahilloisuus ja hapahko punamarjaisuus. Taustalla häilyy kehittyneen kompleksisia, mausteisia, kevyen etikkaisia ja hennon ruusuisia vivahteita. Oluen yleisvaikutelma on ihastuttavalla tavalla hurmaavan moniulotteinen, mutta samalla kepeän raikas ja helpostijuotava.

Oluen happamankirpeä jälkimaku on karpaloinen, kevyen hapankirsikkainen ja hennon karamellinen. Suuhun jää eloisa, rapea ja hennosti klassista Rodenbachin etikkaista aromikkuutta vihjaileva, raikas mutta vivahteikas jälkivaikutelma.

Rodenbachilla ollaan selvästikin onnistuttu olemaan ajan hermolla ja uudistumaan juuri sopivasti oluttrendien mukana: Caractère Rouge on selkeästi Rodenbach, eikä mikään muu kuin Rodenbach, mutta samalla se on selkeästi jotain uutta ja sellaista, mitä panimolta ei aiemmin ole saanut. Rodenbachille ominaiseen tyyliin oluessa on kohtalaisesti makeutta, mutta samalla sellaista kirpeyttä niin happamuuden kuin hapanten marjojen muodossa, että kokonaisuus on mainiosti tasapainossa. Yleisilme on mitä herkullisimmalla tavalla jännittävän hapanimelä, sekä ennen kaikkea erittäin vivahteikas ja kiehtova.

Rodenbach Vintagen ja muiden tasokkaiden hapanoluiden tapaan voin veikata tämän oluen olevan myös luotettavaa kellarointitavaraa. Tarkkaa kypsyttelyaikaa on vaikea mennä arvioimaan, mutta perstuntumalla voin veikata oluen kehittävän mielenkiintoisia piirteitä useampien vuosien ajan samalla kun marjaisimmat aromit siirtyvät iän myötä taka-alalle.

Lyhyesti: Perinteikkään Rodenbachin nykypäivään tuotu huippuolut: kiehtova, marjoilla maustettu, erittäin pitkään kypsytetty, makeankirpeä hapanolut.

Arvio: Erinomainen – hurmaava esimerkki siitä, että marjoilla ja hedelmillä maustaminen ei ole vain lambicien yksinoikeus; myös nämä makeammat flaamilaiset hapanoluet tuntuvat toimivan mainioisti maustettuina! Aivan Rodenbach Vintagen tasoiseen hekumaan ei tämä kykene yltämään, mutta hirveästi sen tasosta ei kyllä jäädä jälkeen.

Hinnan (14,95e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti