Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.6.16

Katnook Founder's Block Sparkling Shiraz 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/533577/
Katnook Founder's Block Sparkling Shiraz Brut 2013
  • Valmistaja: Katnook Estate
  • Tyyppi: Kuohuviini, Sparkling Shiraz
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Coonawarra
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 17,98e (Joulukuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 17,98e (Kesäkuu 2016, Alko)

Sparkling Shiraz on erittäin australialainen ilmiö, joka ei ole juuri lainkaan levinnyt maan rajojen ulkopuolelle: kyseessä on alun perin nimellä Sparkling Burgundy tunnettu viinityyli, jossa Syrah'sta valmistettu punaviini viiniytetään kuohuviiniksi. Tämän viinityylin ensimmäiset versiot valmistettiin jo 1800-luvun lopulla ja pitkään viinit valmistettiin méthode champenoise -tyylillä kypsyttämällä viinejä pulloissa hiivasakan päällä äärimmäisen pitkään – joitain viinejä jopa 10 vuotta – ennen myyntiinlaskua, mutta 1970-luvulla viinityylin suosio laski dramaattisesti. Nykyisin viinityylin suosio on palannut, mutta markkinat ovat vallanneet simppelimmät ja usein reilulla jäännössokerilla tuunatut edulliset Sparkling Shiraz -viinit, joissa pohjaviini viiniytetään kuohuviiniksi ns. Charmat-menetelmällä, eli viini siirretään painetta kestävään terästankkiin, jossa sen annetaan käydä uudelleen. Viini saa käymisestä syntyvällä hiilihapolla itselleen kuplat ja viini voidaan pullottaa kuohuviinipulloihin. Tällä menetelmällä tuottajat voivat tuottaa viinejä markkinoille nopeammalla tahdilla ja samalla säästäen runsaasti kustannuksia työläästä pullokypsytysprosessista, mutta samalla viineistä jää puuttumaan pitkän pulloissa tapahtuvan sakkakypsytyksen tuoma kompleksisuus.

Viinityylin suosion palatessa ovat monet tuottajat ryhtyneet jälleen tuottamaan entisaikojen laatuviinien hengessä korkealaatuisia, kuivia ja pitkään sakan päällä kypsytettyjä Sparkling Shiraz -viinejä. Tämä Alkosta vuodenvaihteessa napattu Sparkling Shiraz ei kuitenkaan ole tämmöinen – Katnook Founder's Block Sparkling Shiraz on kyllä kuiva, mutta Charmat-menetelmällä valmistettu.

Viinin tuottaneen Katnook Estaten historia alkaa vuodesta 1861, kun skotti John Riddoch saapui Australian Coonawarraan, perusti sinne myymälän ja kartuttamillaan varannoilla osti sieltä valtavasti maata. Vuonna 1890 hän kuitenkin ryhtyi myymään maitaan pala kerrallaan pois ja jäljellejääneelle osalle hän istutti 55 hehtaaria köynnöksiä. Näiden köynnösten ensimmäinen vuosikerta syntyi vuonna 1895 ja Katnookin viinitalo perustettiin vuonna 1896, Riddochin toisen vuosikerran aikoihin. Katnookin viinitalo ryhtyi tuottamaan ensisijaisesti laatuviinejä 1970-luvulla ja tätä nykyä talon omistuksessa on noin 200 hehtaaria viinitarhoja – niistä yli puolet Cabernet Sauvignonia ja n. 20% Syrah'ta. Talo pyrkii minimoimaan ympäristöjälkensä erilaisella toiminnallaan; esimerkiksi viininviljelyssä torjunta-aineita tai kastelua pyritään käyttämään silloin kun tarpeen, ei "varmuuden vuoksi" ja valtaosa Katnookin energiankulutuksesta saadaan hoidettua viinitalon katoille asennetuilla aurinkopaneeleilla.

Founder's Block on Katnook Estaten perustason viinilinjasto. Tämän Sparkling Shiraz -viinin pohjaviini on aluksi kypsynyt uusissa ja 2. käyttökerran ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä 12 kk, minkä jälkeen viini on siirretty paineistettuun terästankkiin saamaan kuplat. Jäännössokeria viinissä on 8 g/l, eli viini edustaa tyylin kuivaa päätä.

Viinin väri on syvä, kevyesti läpinäkyvä ja hennosti herukanpurppuraan taittuva rubiininpunainen.

Lasista kohoaa muhkea, aussi-Shirazille tyypillinen kypsän karhunvatukkainen tuoksu, jossa tuntuu myös hillittyä pippurista mausteisuutta, kevyttä tammen suklaisuutta, hentoa kuivakan puisevaa meininkiä ja ujoa viinikumimaista karkkisuutta.

Suussa viini on lähes täysin kuiva, hapokas ja jopa vähän kirpeä. Makumaailmaa hallitsevat tuoreen ja happaman karhunvatukkainen, aroniamarjainen ja hapankirsikkainen hedelmäisyys, sekä melko voimakkaana tuntuva, pippurivetoinen mausteisuus. Taustalla tuntuu kevyttä kypsempää ja makeampaa marjaisuutta, hillittyä tammisuutta, joka tuo hennon leipäisen alavireen makumaailmaan sekä kevyttä tanniinien puraisua. Auetessaan makumaailma saa runsaampia ja kypsemmän makeita, myös luumuun ja tummaan kirsikkaisuuteen taittuvia piirteitä. Mousse on pienikokoista, mutta kestoltaan se on lyhyt.

Viinistä kielelle jäävä pitkä jälkimaku on hapankirsikkainen, variksenmarjainen, kypsän karhunvatukkainen, kevyesti makean kirsikkainen, hillitysti tumman suklainen ja ujon pippurisen mausteinen.Suuhun jää karhean mausteinen, kevyesti tanniineillaan suutakuivattava, bitterisen puiseva ja napakan hapokas jälkivaikutelma.

Kokonaisuus on totta puhuen hauska ja omalla erikoisella laillaan jopa ihan maukas. Onhan tässä paljon semmoista tyypillistä aussi-Shiraz-meininkiä, mikä ei meikäläistä sytytä, mutta tällaisena uuteen minulle entuudestaan suht vieraaseen muottiin pakatussa paketissa tämä toimii yllättävän hyvin. Lisäksi viinin kuplat tuovat viiniin mukavaa ryhtiä, mikä on ihan tervetullutta, sillä liian monet Australian Syrah-viinit ovat liian usein ponnettomia ja löysiä happojen puutteen vuoksi. Myös punaviineille tyypilliset tanniinit toimivat yllättävän hauskalla tavalla viinin kuplien kanssa.

Koska napakat punaiset Lambruscot – kuivia kuplivia punaviinejä nekin – ovat mitä klassisin ja toimivin yhdistelmä pizzan kanssa, päätimme sillä logiikalla pyöräyttää känkynläystäkkeen tällekin viinille. Yhdistelmä oli luokkaa kohtalainen – tammen tuoma bitterisyys ja pippurinen mausteisuut eivät ihan pelanneet loihtimamme pizza biancon kanssa yhteen, mutta muuten plussan puolelle jäätiin; kyllä tämä ihan kelpo ruokaviini tuntuu olevan. Kenties viiniä voi tarvittaessa myös säilöä muutaman vuoden ajan, mutta hieman epäilyttää, että mahtaako tämä varsinaisesti kehittyä tästä enää mihinkään.

Vaan vielä kun pääsisi maistamaan sellaista oikein pitkään pullokypsyteltyä, méthode champenoise -menetelmällä valmistettua vanhan koulukunnan Sparkling Shirazia!

Lyhyesti: Hauska kuriositeetti Australiasta: tuhdihko, maltillisen tamminen ja kohtalaisen tanniininen Shiraz valmistettuna kuohuviiniksi!

Arvio: Miellyttävä – hauska ja tyylilajissaan jopa yllättävän toimiva tuttavuus. Ei tarjoa mitään elämää suurempia yllätyksiä, mutta laajentaa mukavasti käsityksiä siitä, mitä australialainen punaviini voi olla.

Hinnan (17,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti