Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.6.16

Tuottajaesittely: Weingut Roth

Saksan viini-instituutin järjestämällä The Other Grapes of Germany -tutustumisreissulla Württembergiin ja Rheinhesseniin alkoi viinitalo ja -koulu Weinsbergilta, jossa saimme tutustumiskierroksen ja maistelun lisäksi myös Württembergistä perustietoja kertoneet kalvosulkeiset ja lounaat. Näillä eväillä oli hyvä jatkaa seuraavalle viinitalolle, joka sijaitsi vain vajaan 10 km päässä, Happenbachin kylässä.

Landgasthof Sonne: majatalo, jossa tutustuimme viinitalo Rothin toimintaan
Paikalle päästyämme meitä ei odottanut tyypillinen viinitalo, vaan aivan tavallinen majatalo (nimeltään Landgasthof Sonne) keskellä pientä kylää. Tässä majatalossa viinitaloa pyörittävä Sabrina Roth ja hänen miehensä ymmärtääkseni asuvat – minulle kuitenkin jäi hieman epäselväksi, valmistetaanko myös viinit tuossa samassa rakennuksessa, sillä meille ei esitelty viinitalon tiloja, ainoastaan sen historiaa sekä viinejä.

 

Tässä hieman dataa, mitä meille kerrottiin viininmaistelun lomassa:
 • Weingut Roth on äärimmäisen pienen tuotannon perheviinitalo, joka on toiminut Happenbachin kylässä jo 150 vuoden ajan, eli vuodesta 1867 asti.
 • Talon pääviinintekijä on ollut vuodesta 2005 alkaen nyt 35-vuotias Sabrina Roth, mutta hänen omien sanojensa mukaan hän haluaa, että hänen viininsä olisivat mahdollisimman demokraattisia: siksi lähes puolet talon viininteosta on myös hänen miehensä vastuulla, minkä lisäksi he mielellään kuuntelevat ystäviensä palautetta ja kehitysideoita liittyen viinintuotantoon.
 • Talon omistuksessa on tällä hetkellä 5,5 hehtaaria viljelyksiä, joilla viljellään kolmea punaista ja kolmea valkoista lajiketta. Talon pyrkimyksenä on laajentua joka vuosi, mutta tämä on vaikeaa, sillä viinitarhoja on Württembergin alueella harvakseltaan myynnissä.
 • Talon vuosituotanto on noin 50,000 pulloa ja erilaisia viinejä on yli kymmenen. Nykyään valtaosa talon tuotannosta on korkealaatuista (QbA), kuivaa puna- ja valkoviiniä, mutta talon tuotannossa on myös perinteisiä, litran pulloissa myytäviä, puolikuivia ja -makeita arkiviinejä paikallisille markkinoille.
 • Valtaosa viinitalon tuotannosta myydään lähialueen ulkopuolelle, muualle Saksaan. Ulkomaan markkinoille viinitalo ei ole vielä päässyt.
 • Kaikki talon viinit tuotetaan yksinomaan terästankeissa, sillä Sabrina Rothin mukaan hän pitää viineistään mahdollisimman kepeinä ja puhdaspiirteisinä, ilman tammitynnyrikypsytyksen mukanaan tuomaa leveyttä ja raskautta.
 • Talon pieni koko mahdollistaa hellävaraisen käsinkorjuun, eli laadukkaan raaka-aineen viineille. Hyvin hygieeniset valmistusolosuhteet taas takaavat stabiilit oltavat viinien käymiseen ja kypsymiseen. Kaikki talon viinit valmistetaan täysin ilman sulfiitteja ja vain pullotuksen yhteydessä viinit saavat n. 50 mg/l sulfiittilisäyksen takaamaan viinin säilyvyyttä.

Sabrina Roth miehineen ja viineineen
Tässä on vuorostaan meikäläisen havainnot viinitalolla maistetuista viineistä (olipa sekaan eksynyt yksi reissun "kielletyistä rypäleistä", Riesling):
 • Roth Weißburgunder Trocken 2015: Pinot Blanc (100%), valmistettu terästankeissa n. 20-vuotiaiden köynnösten rypäleistä. Pullotettu vain pari viikkoa ennen maistamista.
  Hailakan vaaleanvihreä väri. Eloisassa, kypsänmakeassa ja hyvin primäärisessä tuoksussa tuntuu runsasta, päärynä- ja ananasvetoista hedelmää. Suussa tämä kuiva viini on kepeä, eloisa ja rapsakka, mitä aavistus hiilidioksidia korostaa. Makumaailmasta löytyy kypsää omenaa, persikkaa, ananasta ja kevyttä kypsää päärynää. Suuhun jää raikas ja melko pitkä jälkivaikutelma, jossa tuntuu sitruksista hapokkuuta, viheromenaa, valkoista persikkaa ja hentoa ananasta. Erittäin hyvä, tasapainoinen, puhdaspiirteinen ja energinen Pinot Blanc. 7–8€ hinnalla erittäin mainio ostos.
 • Roth Muskateller Trocken 2015: Muscat Blanc à Petit Grains (100%), 12,5%, vuosituotanto n. 3,000 pulloa. Pullotettu vain pari viikkoa ennen maistamista.
  Hailakka, peräti vetisen vaaleanvihreä väri. Tuoksu on hyvin hillitty ja vaatimaton, lähes täysin sulkeutunut: etäisiä päärynämarmeladin, kukkien, muskottipähkinän ja viinikumikarkkien aromeja. Makupuoli on täysin toista maata: kepeä, eloisa ja rapsakka, mitä aavistus hiilidioksidia korostaa. Vain maltillisen aromaattisessa makumaailmassa tuntuu tuoretta päärynää, sitrusta ja vain aavistus kukkaisuutta. Kokonaisuus on kuiva, mutta vivahteet vihjailevat makeutta. Suuhun jää melko pitkä, kuiva ja eloisa jälkimaku, jossa tuntuu sitruksisuutta, kypsää viheromenaa, kevyttä kukkaisuutta ja ujoa päärynää. Hyvä, kiva ja raikas Muscat, joka on tyylillisesti enemmän perinteinen valkoviini kuin rypälelajikkeelle tyypillinen, rehevä aromipommi.
 • Roth Riesling Trocken 2015: Riesling (100%).
  Hailakka vaaleanvihreä väri. Hyvin nuorekkaassa, primäärihedelmän hallitsemassa tuoksussa kypsää omenaa, hillittyä päärynää, kevyttä mausteisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Suussa viini on kepeä, kuiva, eloisa ja lajikkeelle tyypilliseen tapaan hapokas. Maku on hyvin primäärinen sekä erittäin kliininen, jopa hieman luonteeton: puhdaspiirteistä keltaista omenaa, kypsää sitruksisuutta, kivistä mineraalia ja hillittyä savuisuutta. Rapean hapokkaassa ja kestoltaan keskipitkässä jälkimaussa jää kielelle sitrushedelmää, omenankuorta ja hentoa suolaista mineraalisuutta. Miellyttävä ja ryhdikäs Riesling, mutta Saksan yleiseen tasoon nähden jää melko kiltiksi ja helpoksi arki-Rieslingiksi.
 • Roth Rothrosé Trocken 2015: Dornfelder (1/3), Pinot Noir (1/3), Trollinger (1/3). Talon terästankissa valmistettu rosée, joka on todellisuudessa blanc de blancs, eli rypäleiden kuoria ei maseroida lainkaan viinissä. Ohutkuorisista Pinot Noirista ja Trollingerista saadaan täysin kirkasta viiniä, kun taas tummempi Dornfelder antaa viinille värin.
  Hento, vaaleanpunaisen ruusun roosa väri. Hieman hillitty tuoksu, jossa tuntuu kevyesti makeaa mansikkaa ja vadelmaa, hillittyä hedelmäkarkkisuutta, hentoa vaniljaa ja ujoa kypsää omenaa. Suussa viini on kohtalaisen täyteläinen, mutta miellyttävän hapokas ja raikas. Makumaailmassa tuntuu kypsää sitrushedelmää, keltaista omenaa, hentoa metsämansikkaa ja aavistus kivistä mineraalia. Suuhun jää raikas, eloisa ja kestoltaan keskipitkä jälkivaikutelma, jossa häilyy metsämansikkaa ja hillitysti kypsää punaista omenaa. Miellyttävä, yhtä aikaa kepeä ja silti sopivan runsas hörppimisrosée, joka sokkona voisi mennä jopa runsaammasta valkoviinistä!
 • Roth Trollinger Trocken 2015: Schiava / Trollinger (100%),13%, maseroidaan kuorten kanssa terästankeissa käymisen ajan, eli n. 10 päivää.
  Hohtava, läpinäkyvän vadelmainen väri, joka pakenee värittömäksi reunoilta; ulkonäöltään enemmän kuin Tavelin tuhti rosée kuin punaviini. Hieman pidätteleväisessä tuoksussa makeaa, metsämansikkavetoista marjaisuutta, kevyttä puolukan happamuutta ja hentoa mantelisuutta. Suussa viini on selkeästi kepeä ja suutuntumaltaan korkeintaan keskitäyteläinen, eli konsentraatiota ei ole paljon, mutta yleisvaikutelma on silti pehmeä, runsas ja mehevä. Lempeässä, kypsänmakeassa ja mutkattomassa makumaailmassa tuntuu jälleen metsämansikkavetoista makeaa marjaisuutta. Yleisilme on melko hapokas, mutta vain hyvin kevyen tanniininen. Viinistä jää suuhun keskipitkä, mansikkainen, mehevän vadelmainen ja hennon meloninen jälkimaku ja pehmeä, tasapainoinen jälkivaikutelma.
 • Roth Lemberger Trocken 2014: Blaufänkisch (100%), maseroidaan kuorten kanssa kunnes käyminen ja malolaktinen käyminen ovat päättyneet. Kypsyy aluksi 6–8 kk terästankeissa ja sitten 6–12 kk pulloissa, jotta lajikkeelle tyypilliset, tuntuvammat tanniinit pehmenisivät.
  Hohtavan läpinäkyvä, keskeltä hyvin syvä, tumma rubiininen väri, joka taittuu reunoilta vaaleanpunaiseksi. Runsaassa ja avoimessa tuoksussa tuntuu kypsää tummaa metsämarjaa, kirsikkaa, kevyttä luumua, hillittyä lakritsia ja ujoa mansikkahilloa. Suussa viini on intensiivinen, puhdaspiirteinen ja suutuntumaltaan täyteläinen. Todella mehevän marjaisesta ja kypsänmakeasta makumaailmasta erottuu tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa, metsämansikkaa, kevyttä maamaista mausteisuutta, ujoa lakritsia ja aavistus mustapippuria. Suutuntuma on täyteläinen ja samettisen pehmeä, mutta myös mukavan rakenteikas, kiitos hyvien happojen ja kohtalaisen tanniinisuuden. Suht pitkä ja runsas jälkimaku on kypsän metsämarjainen, rehevän mansikkainen, kevyen bitterinen ja ujon mantelinen. Tämä on erittäin hyvä, tasapainoinen ja maukas punaviini; ryhdikkyydessään ja puhdaspiirteisyydessään yksi reissun parhaita Lembergereitä!
 • Roth Samtrot 2014: Pinot Meunier (100%), puolimakea punaviini, jonka käyminen lopetetaan jäähdyttämällä kun viinin jäännössokeripitoisuus on laskenut n. 20 g/l tuntumaan. Hiiva suodatetaan pois viinistä, ettei se alkaisi käydä uudelleen.
  Hohtava, läpinäkyvä rubiininpunainen väri. Tuoksu on melko hillitty, tarjoillen lähinnä kypsänmakeaa tummaa marjaa. Pehmeä ja melko runsas makumaailma on makean mansikkainen, tumman kirsikkainen ja tummanpuhuvan hedelmäinen. Viini on kevyen tanniininen ja sillä on keskitäyteläinen ja samettisen pehmeä suutuntuma. Rehevässä, mutta korkeintaan keskipitkässä jälkimaussa tuntuu tummaa kirsikkaa, metsämansikkaa, kevyttä karhunvatukkahilloa ja hillittyä musteisuutta. Tanniinit antavat makealle jälkivaikutelmalle hieman karheutta ja särmää. Kokonaisuutena tämä on helppo ja ihan hauska katsaus paikalliseen, perinteisempään punaviinityyliin, mutta yleiseltä laatutasoltaan viini on korkeintaan perus-OK-tasoa – ei mitään järin kummoista.
Maistetut viinit
Yleisesti talon viineistä jäi vallan positiivinen kuva ja keskimääräinen taso aikaisemmin maistetuista, viinikoulu/-talo Weinsbergin viineistä tuntui nousseen mukavasti. Viinit olivat miellyttävän raikkaita, puhdaspiirteisiä ja taiten tehtyjä; useimmista viineistä hintaa ei harmillisesti tullut kirjattua ylös, mutta hinta-laatusuhde tuntui olevan näissä enemmän kuin kohdallaan. Erityisesti vakuuttivat talon Weißburgunder ja Lemberger, kun taas monien innolla odottama Riesling jäi hieman vaatimattomaksi esitykseksi. Vaikka Riesling on monelle saksalaiselle tuottajalle avain paremmille markkinoille, osoitti tämän viinitalon kattaus selkeästi, että alueen vahvuus tuntuu olevan ennemmin muissa, paikallisissa rypälelajikkeissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti