Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.6.16

Tuottajaesittely: Weingut Heid

Tuottajakierrosraportti Saksan viini-instituutin ja Saksan viinitiedotuksen järjestämältä The Other Grapes of Germany -kiertueelta jatkuu! Saatuamme piipahduksen Korbin kylässä sijaitsevalla Singerin viinitilalla päätökseen, liikahdimme minibussillamme muutaman kilometrin länteenpäin, aivan Stuttgartin kyljessä kiinni levittäytyvään Fellbachin kaupunkiin.

Siinä missä Korb oli vielä melko pieni kylä, oli Fellbach jo ihan oikean kaupungin oloinen, kerrostaloineen ja 50,000-henkisine asukkaineen. Aluksi kaupunkiin saavuttuamme ajattelin, että olemme vain ajamassa kaupungin läpi, mutta kun kiertelimme ja kaartelimme kortteleita ja katuja ja lopuksi pysähdyimme pienelle kujalle kaupungin sydämessä, päättelin, että tämä tapaus lienee sitten hieman urbaanimpi viinitalo.

Markus Heid
Kokemamme ensivaikutelma hieman hämäsi, sillä meidät johdatettiin hyvin vanhan, täysin aukirevityn ja remontoitavan omakotitalon kellariin. Hetken ihmettelimme, että mistä mahtaa olla kyse, sillä tämä ei nyt varsinaiselta viinitalolta vaikuta, mutta tarjoillessaan tervetulokuohujuomia viinitalon omistaja Markus Heid selitti (hänen englanninkielentaitoisen vaimonsa Bettinan avustuksella), että hän halusi ensiksi esitellä uuden lisäyksensä heidän viinitaloon. Tämä ikivanha talo nimittäin sijaitsi aivan heidän naapurissaan, ja kun se oli vihdoin tullut myyntiin, olivat Heidit halunneet hankkia sen laajennukseksi omaan viinitaloonsa. He selittivät innoissaan mitä tulisi minnekin talon valmistuttua, kuinka he saisivat lisää kellarikapasiteettia talon mukana ja kuinka Markus oli jo onnistunut aikaansaavana miehenä rakentamaan maan alle nämä kaksi taloa yhdistävän kellaritunnelinkin.

Maultascheja ja perunamuusia Trollingerin kanssa. Om nom nom.
Tämän jälkeen siirryimme naapuritaloon, eli Heidin varsinaiseen viinitaloon, jossa meidät istutettiin pöydän ääreen. Saimme päivään lounaan – perunamuusia ja maultascheja, eli paikallisia "ravioleja" (eräänlaisia jättimäisiä pasta-jauhelihanyyttejä) – jotka tarjoiltiin Heidin PUR Trollingerin kanssa. Pienen ruokabreikin jälkeen siirryimmekin maistelemaan harkittua valikoimaa talon viinejä läpi samalla kun Markus ja Bettina Heid kertoivat meille viinitalonsa historiasta.

 • Viinitalo Markus Heid on yksi Württembergin 18:sta VDP-laatuviinijärjestöön kuuluvasta tuottajasta.
 • Viinitalo on saanut alkunsa, kun Markus Heidin esi-isä Jacob Heid hankki ensimmäiset viinitarhansa Fellbachista vuonna 1699. Vuonna 1996 viinitalon johdossa aloittanut Markus on saman viinisuvun vesa jo 10. polvessa. Hänen vanhempansa ovat jo 80-vuotiaita, mutta he ovat edelleen aktiivisesti mukana viinitalon toiminnassa.
 • Viinitalon omistuksessa on n. 10 ha köynnöstarhoja. Noin 70,000 pullon vuosituotannosta 50% on punaista ja 50% valkoista.
 • Talon tuotanto on ollut vuodesta 2009 eteenpäin täysin luonnonmukaisesti viljeltyä. Luomuviljely aloitettiin aluksi kokeellisesti 3 ha alueella, mutta nopeasti kävi selväksi, että nämä tarhat alkoivat tuottaa aiempaa korkealaatuisempaa hedelmää, minkä vuoksi päätettiin siirtää kaikki viinitarhat luomuviljelyn alle.
 • Kaikki talon viinit käytetään rypäleiden omilla luonnonhiivoilla.
 • Winzersektiä, eli pullokypsytettyä laatukuohuviiniä, Markus Heid on tuottanut viimeisen 20 vuoden ajan.
 • Talon tuotannosta leijonanosa menee kulutukseen Saksan rajojen sisällä – ulkomaanvientiä on tällä hetkellä lähinnä Alankomaihin.

PUR Trollinger: yksi reissun parhaista.
Ruokailun ohella saimme kuulla myös varsin mielenkiintoista knoppitietoa alueen viininviljelystä. Saimme kuulla mm. että muualla Württembergissä neliömetri viinitarhaa maksaa normaalisti noin 10€, mutta Fellbachin alueella keskimäärin 25€. Lisäksi kuulemma Sauvignon Blanc on kuulemma alun perin saapunut alueelle jo 1930-luvulla nimellä Silvaner Muskat, mutta sittemmin kadonnut alueen tarhoilta ja tehnyt paluun alueelle vasta 1990-luvulla, Uuden-Seelannin nostettua lajikkeen maailmanlaajuiseen suosioon.

Markus Heid selittää, vaimo Bettina tulkkaa.


Talon viinejä maistellessa tuli myös havaittua muutama asia, jotka pistivät silmiini. Ensinnäkin, Markus Heid oli ensimmäinen tuottaja, joka ei edes yrittänyt vääntää meille englantia paksulla saksanmurteella, vaan puhui rehellisesti saksaa antaen vaimonsa hoitaa käännökset. Toiseksi, toisin kuin muut tuottajat, jotka usein hyvin ylpeinä esittelivät viinejään (vaikkeivät ne aina edes niin ylpeilyn arvoisia olleetkaan), Markus Heid ei juuri ylpeillyt viineillään. Ei hän tietenkään häpeillytkään niitä, mutta hänen olemuksestaan välittyi enemmän semmoinen meininki, että "mitä minä näistä nyt selitän, antaa viinien puhua puolestaan" – kyllä hän tuntui silti selkeästi tietävän, että laadukasta tavaraa hän tekee. Heidin viinien taso kuitenkin tuntui olevan maistamiemme viinien joukossa keskimääräistä merkittävästi korkeammalla, joten kyllä näistä viineistä olisi voinutkin olla jo ihan avoimesti ylpeä!

Tässä havaintoni maistamistamme Markus Heidin viineistä:
 • Heid Sekt Cuvée Blanc de Blancs Brut Steinmergel 2014: Kerner (70%), Riesling (30%). Koska kaikkien pullojen korkinvaihtoa ei ole suoritettu samalla kertaa, on viini viettänyt sakan päällä pullossa noin 15-18 kk, pullosta riippuen.
  Vaaleanvihreä väri. Kypsähkö ja mehevä tuoksu, jossa kellervää hedelmää, keltaista omenaa, kevyttä paahteisuutta ja ujoa vihertävyyttä. Suussa kuiva ja hapokas, mutta samalla miellyttävän lempeän oloinen; persikkaa, kypsää omenaa, kevyttä sitruksisuutta, hentoa bergamottia, ujoa päärynäisyyttä, aavistus briossisuutta ja vivahde omenahilloa. Hyvin pehmeä, elegantti ja kermainen mousse. Raikkaassa ja hedelmäisessä jälkimaussa kypsää keltaista omenaa, tuoretta päärynää, kevyttä happamampaa hedelmäisyyttä ja ujoa mineraalisuutta. Kokonaisuutena erittäin tasokas, maistuva ja tasapainoinen Sekt – ehdottomasti reissun parhaita kuohuvia. Hyvä ostos 11,50€ hintaan.
 • Heid PUR Trollinger Trocken 2015: Schiava / Trollinger (100%). Talon perustason Trollinger; pullotettu täysin kirkkaaseen pulloon, jossa lajikkeelle tyypillinen väri pääsee oikeuksiinsa.
  Kaunis, läpinäkyvä, hohtavan vadelmanpunainen väri. Mausteinen ja happaman marjavetoinen tuoksu, jossa karpaloa, vadelmaa, kevyttä kirsikkaa ja aavistus vihertävää särmää. Suussa kepeä, puhdaspiirteinen, mukavan hapokas ja eloisa. Makumaailmassa vadelmaa, metsämansikkaa, kevyttä soraista mineraalisuutta ja etäistä hapankirsikkaa. Pitkänpuoleisessa ja puhdaspiirteisessä jälkimaussa hapankirsikkaa, vadelmaa, metsämansikkaa ja happamampaa metsämarjaa. Ihastuttavan raikas ja ryhdikäs Trollinger, jossa monelle muulle Trollingerille tyypillinen pehmeys ja lempeys oli korvautunut mukavalla napakkuudella ja intensiivisyydellä. Vaikuttaa huolettomalta kesäviiniltä, mutta on todellisuudessa vakavampi kuin valtaosa muista reissussa maistamistamme Trollingereista. Erittäin hyvä tapaus ja 6€ hinnalla todellinen löytö. Vahva suositus.
 • Heid Trollinger Erste Lage Fellbacher Lämmler Trocken 2014: Schiava / Trollinger (100%). Kypsynyt 6-8 kk pääosin vanhoissa, Halbstück-tynnyreissä (600 l). Jäännössokeria 1 g/l, happoja 5,1 g/l, alkoholia 12,6%.
  Tumma, läpinäkyvä, kypsän kirsikanpunainen väri. Melko hilitty, mutta silti varsin hurmaava tuoksu, jossa vadelmaa, tummaa kirsikkaa, kevyttä mansikkaa, hentoa kirschiä ja ujoa mustikkaa. Suussa viini on kepeä, hapokas ja eloisa, mutta selvästi muita maistamiani Trollingereita runsaampi ja intensiivisempi, jopa ujoa konsentraation tuntua on havaittavissa. Mehukkaassa makumaailmassa tummaa marjaisuutta, mansikkaa, kevyttä vadelmaa, hentoa hapankirsikkaa, ujoa kirsikkaa ja aavistus karpaloa. Hyvien happojen lisäksi rakennetta tukee kevyt tanniinisuus. Kuiva, hapokas, melko pitkä ja hennosti tanniinisen karhea jälkimaku, jossa tuntuu kypsää punaista ja tummempaa marjaisuutta – vadelmaa etunenässä. Todella tyylikäs ja vaikuttava esitys, helposti koko reissun paras Trollinger. Tyylillisesti ei hirveän kaukana laadukkaasta jonkun Beaujolais'n keveämmän Cru-alueen Gamaysta. Erinomainen viini; 9,50€ hinnalla hinta ja laatu vetelevät ylävitosia.
 • Heid Silvaner Steinmergel Trocken 2015: Silvaner (100%), valmistettu terästankeissa 25–28-vuotiaiden köynnösten rypäleistä. Jäännössokeria 6 g/l, happoja 5,7 g/l, alkoholia 12%.
  Vaaleanvihreä väri. Yllättävän runsas ja aromaattinen, jopa hennon konsentroitunut tuoksu, jossa omenaa, valkoista persikkaa ja hentoa keltaista kivellistä hedelmää. Kypsä, runsas, suht täyteläinen ja jopa hennon kermainen suutuntuma. Makumaailmassa mehukasta keltaista hedelmää, punaista omenaa, persikkamössöä ja ujoa mineraalisuutta. Eloisa, runsas ja pitkähkö jälkimaku, jossa kypsää omenaa, hillittyä persikkaa ja ujoa kivistä mineraalia. Tyylikäs, vaikuttava ja runsas valkoviini, joka helposti mittelee samassa sarjassa Frankenin laadukkaimpien Silvanereiden kanssa. Vahva ostosuositus 10€ hintaan.
 • Heid Sauvignon Blanc Melchisedec Trocken 2015: Sauvignon Blanc (100%). 2/3 kypsytetty terästankeissa, 1/3 tammitynnyreissä.
  Vaaleanvihreä väri. Kypsä ja makeahko tuoksu, jossa enemmän hedelmää kuin lajiketyypillistä vihreyttä; persikkaa, eksoottisia hedelmiä, kermaisuutta, kukkaniittyä ja hillittyä ruohoa. Kypsä, runsas ja täyteläinen, jopa hennosti konsentroitunut, mutta samalla lajiketyypillisesti napakan hapokas – ilman SB:lle tyypillistä, vihertävien sävyjen korostamaa terävyyttä. Passiohedelmää, persikkaa, nokkosta, kevyttä nallekarkkia, hentoa mineraalia, aavistus karviaista. Ryhdikäs yleisilme. Pitkähkö, samettinen, kermainen ja elegantti jälkivaikutelma, jossa kypsää keltaista hedelmää, makeaa omenaa, hentoa ruohoisuutta ja aavistus mangovetoista eksoottista hedelmää. Todella hurmaava ja tyylikäs esitys Sauvignon Blanciksi; vaikka yleensä karsastamani lajiketyypilliset piirteet ovat tässä viinissä selviä, voittaa sen runsas, hedelmävetoinen ja tasapainoinen ilmaisu meikäläisen puolelleen. Jotakuinkin hintansa väärti laatuviini 18€ hintalapulla.
 • Heid Riesling Stettener Pulvermächer Großes Gewächs 2014: Riesling (100%), valmistettu terästankeissa 40–50-vuotiaden köynnösten rypäleistä. Jäännössokeria 3 g/l, happoja 6,1 g/l, alkoholia 13,3%.
  Konsentroitunut, syvä vaaleanvihertävä väri. Runsas, mutta lempeä ja vähän pidättelevä tuoksu, jossa kypsää, kellertävää hedelmää, makeaa sitrushedelmää ja hillittyä kermaisuutta. Suussa kepeähkö, ryhdikäs, elegantti ja eloisa. Melko tuntuvan hapokkaassa makumaailmassa kypsää sitrusta, hillittyä persikkaa, hentoa kalkkista mineraalisuutta ja aavistus kermaisuutta. Raikkaassa ja ryhdikkäässä jälkimaussa kypsää, kellertävää hedelmää, makeaa omenaa, ujoa kukkaisuutta ja suutapuhdistavaa hapokkuutta. Erittäin hyvä; tyyliltään runsaan ja kypsän hedelmäisen pään Riesling, joka ei kärsi turhasta raskaudesta, liiallisesta kypsyydestä tai laiskasta ilmaisusta. Hyvä ostos 18€ hintaan.
 • Heid Pinot Noir Steinmergel Trocken 2014: Pinot Noir (100%), valmistettu Burgundista tuoduista Pinot Noir -klooneista, jotka tuottavat paikallista Spätburgunder-kloonia pienempiä ja konsentroituneempia rypäleitä. 10–12 kk vanhoissa barrique-tynnyreissä, vuosituotanto n. 4,000 pulloa. Jäännössokeria 2 g/l, happoja 5,4 g/l, alkoholia 12,8%.
  Tummahko, varsin läpinäkyvä kirsikanpunainen väri, joka taittuu reunoilta värittömäksi. Aromikas, melko runsaan ja viehkeän mausteinen ja kevyen maamainen tuoksu, jossa kypsää kirsikkaa, tummempaa metsämarjaa ja hentoa vadelmaa. Eloisa, hapokas ja leikkisä suussa, keskitäyteläinen suutuntuma. Melko intensiivinen ja mukavan mehukas makumaailma, jossa hapankirsikkaa, mausteisuutta, kuivakkaa, vanhaa puuta, kevyttä pippurisuutta ja hyvin hillittyä tanniinista napakkuutta. Pitkä, mausteinen ja hennosti karhea jälkimaku, jossa puhdaspiirteistä pinositeettia, eli hyvin klassinen, lajiketyypillinen sekoitus karpaloa, puolukkaa, pippuria, kevyttä vadelmaa ja ujoa maamaisuutta. Kaikin puolin klassinen ja erinomainen Pinot Noir, jossa palaset ovat kohdallaan, mitään ei ole liikaa eikä mitään tunnu puuttuvan. Ei niinkään suuri persoona, vaan herkullinen ja erittäin juotava esitys. Loisto-ostos 12€ hinnalla.
 • Heid Spätburgunder Fellbacher Lämmler Großes Gewächs 2013: Pinot Noir (100%), valmistettu paikallisesta, Burgundilaista suurirypäleisemmästä Pinot Noir -kloonista; tällä tarhalla satomäärät ovat kutienkin hyvin matalat ja rypäleet pieniä ja konsentroituneita. 4 viikon maserointi, n. 20 kk kypsytys barrique-tynnyreissä, joista (lähteestä riippuen) 20-50% uusia, kevyt suodatus ennen pullotusta; vuosituotanto n. 1,000 pulloa. Happoja 6,3 g/l, alkoholia 13,5%.
  Ulkonäkö hieman Pinot Noir Steinmergeliä tummempi aina reunoja myöten, muuten lähes täysin identtinen. Runsas, makeahko, aromaattinen ja vivahteikas tuoksu, jossa mehevää tummaa marjaisuutta, kypsää tummaa kirsikkaa ja hillitysti makeaa tammea. Keskitäyteläinen, varsin hapokas ja intensiivinen suutuntuma; kypsässä makumaailmassa tummaa kirsikkaa, hapankirsikkaa, tummaa marjaisuutta, kevyttä vadelmaa, hentoa tammista mausteisuutta ja ujoa pippuria. Mukavasti jo hieman tuntuvaa, keskitanniinista otetta. Mausteinen ja napakka jälkimaku, jossa maamaisuutta, hapankirsikkaa, kevyttä savua, ujoa karpaloa ja aavistus makeaa, aromaattista tammea. Selkeästi isokokoisempi ja vaikuttavampi esitys kuin Steinmergel Pinot Noir; tyylikäs ja vakuuttava tapaus, mutta loppupeleissä itse pidin enemmän ensinmainitusta (tai -maistetusta). Tämäkin on hyvä ja korkealaatuinen tapaus, joka henkii Burgundi-henkisyyttä, mutta tarvinnee joitain vuosia vielä kellarissa saavuttaakseen huippunsa. Hintansa arvoinen esitys 25€ hintaan.
 • Heid Lemberger Gutswein Trocken 2015: Blaufränkisch (100%). Noin 20 päivän maseraatio, 6 kk kypsytys vanhoissa tammitynnyreissä. Pullotettu vain n. kuukautta ennen maistamishetkeä.
  Läpinäkyvä, nuorekkaaseen sinertävään taittuva rubiininpunainen väri. Runsas ja mehukas tuoksu, jossa makeaa punamarjaisuutta, vadelmaa, kevyttä Maraschino-kirsikkaa ja ujoa aromaattista juureksellisuutta – mahdollisesti palsternakkaa? Suussa viini on mehukkaan keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan samettisen pehmeä. Kypsässä makumaailmassa tuntuu tummaa marjaisuutta, tummaa kirsikkaa, melko tuntuvaa mausteisuutta, ujoa mineraalisuutta ja aavistus aroniamarjaa. Rakenteesta pitävät huolen niin kohtalaisen runsas hapokkuus kuin kevyt tanniinisuus. Runsaassa ja pitkäkestoisessa jälkimaussa häilyy tuoretta tummaa metsämarjaa, mausteisuutta, kevyttä bitterisyyttä ja hentoa kypsänmakeaa kirsikkaa. Erittäin hyvä, tasapainoinen, miellyttävän rakenteikas ja harmoninen esitys. Yksi reissun parhaista Lembergereistä ja 8 € hinnalla erinomainen ostos.
 • Heid Lemberger Fellbacher Lämmler Großes Gewächs 2013: Blaufränkisch (100%). Aluksi 6 kk terästankeissa, mihin sisältyy 4 viikon maserointi, käyminen ja kypsyminen; tämän jälkeen 18 kk barrique-tynnyreissä (50% uusia). Lopuksi kevyt suodatus ennen pullotusta. Jäännössokeri 2 g/l, hapot 5,9 g/l, alkoholi 13,4%,
  Läpinäkyvä, tummahko rubiininpunainen väri. Runsas, kuivakka ja tummanpuhuva tuoksu, jossa kypsää punertavaa marjaisuutta, synkeää aromaattista tammisuutta, kevyttä luumua ja hentoa karhunvatukkaa. Suussa viini on melko täyteläinen, runsas ja suhteellisen tanniininen. Tummanpuhuvassa makumaailmassa kuivakkaa tummaa marjaa, kypsää karhunvatukkaa, aroniamarjaa, bitteristä mausteisuutta, kevyttä mustapippuria, hillittyä makeaa tammisuutta ja aavistus luumua. Pitkä ja moniulotteinen jälkimaku tarjoilee tummaa metsämarjaa, pippurista mausteisuutta, kevyttä tanniinista karheutta, aavistuksen vegetaalista vihertävyyttä ja ujoa aromaattista tammea. Vielä hyvin nuori ja ärhäkkä Lemberger, joka selkeästi kaipaa kellarointia tasoittaakseen aromimaailmaansa ja integroidakseen tammea piiloon hedelmän alle. Todella vakuuttava, potentiaalia huokuva ja vielä kohtalaisesta tammisuudestaan huolimatta erittäin vakuuttava esitys; todennäköisesti koko reissun paras Lemberger. Hyvä ostos 25€ hintaan.
Maistelun kattaus.

Maistelun jälkeen koko porukka tuntui olevan varsin myytynä – nämä viinit olivat keskimääräiseltä tasoltaan helposti parhaimpia reissun siihenastisista viineistä, ja jälkikäteenkin katsoen edelleen yksiä reissun parhaista! Viinien intensiivisyys, rakenteikkuus, tasapaino ja vivahteikkuus olivat aivan omassa luokassaan, minkä lisäksi viinit eivät kertaakaan sortuneet liialliseen kypsyyteen, konsentraatioon tai alkoholiin, vaan pääpaino oli puhdaspiirteisyydessä ja juotavuudessa. Hauskinta silti oli, että Markus Heid suhtautui viineihinsä kovin mutkattomasti, kun taas kaikki niitä maistelleet ammattilaiset olivat hänen viiniensä tasosta aivan pähkinöinä.

Vanhoja Halbstück-tynnyreitä (600 l).
Maistelun jälkeen Heidit vielä esittelivät meille modernin viinimaistelu- ja myymälätilansa ympäriltä ja alta löytyvät viininvalmistus- ja kellarointitilansa – tynnyrikellarin perältä löytyi myös pieni viinikirjasto, jossa makoili pieni kattaus Heidin viinien vanhempia vuosikertoja. Kierroksen päätteeksi meidän olisi kaiketi pitänyt siirtyä minibussiimme jatkamaan matkaa, mutta ensimmäistä kertaa porukkamme tiedusteli mahdollisuutta ostaa viinejä talolta mukaan – mikä toki onnistui. Ennen kuin matka jatkui, oli meikäläinenkin poistanut myymälästä muutaman Heidin viinipullon tuliaisiksi.
Puisia pupitre-telineitä, joissa Sektit ovat kypsymässä sakkojen kanssa.

2 kommenttia:

 1. Kiitos kirjoituksista, tosi mielenkiintoista luettavaa. Upea kattava raportti. Harmi, etten törmännyt ennen lomaa kirjoituksiisi. Olisi voinut käydä tutustumassa itse tilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi! Toivottavasti tulevaisuudessa urkenisi uusi mahdollisuus, on nimittäin ehdottomasti visiitin väärti paikka.

   Poista