Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.9.15

Marc Pesnot La Bohéme 2011

Marc Pesnot La Bohéme 2011
  • Valmistaja: Marc Pesnot
  • Tyyppi: Valkoviini, Vin de France
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Pays Nantais
  • Rypäleet: Melon de Bourgogne (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,00e (Syyskuu 2014, Vins Chez Nous)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Monilla ihmisillä tuntuu menevän Muscat ja Muscadet sekaisin. Ero ei kuitenkaan voisi olla selvempi: Muscat on hyvin aromaattinen, mausteinen ja parfyymisen kukkainen rypälelajike, kun taas Muscadet on Melon-rypäleestä valmistettu viinityyli, joka on yleensä hyvin kepeää, matala-alkoholista, suolaisen mineraalista ja hedelmältään varsin hillittyä, jopa karua.

Paino sanalla "yleensä".

Muscadet'n ydinalueella Nantes'n kaupungin tuntumassa, Bretagnen niemimaan kainalossa, viljelee viiniköynnöksiään Marc Pesnot. Hän on tuottanut viinejä vuodesta 1980, jolloin hän peri sukunsa viinitarhat Saint-Julien-de-Concelles'n kylästä, reilun 10 km päästä Nantes'n kaupungista. Nykyisin Pesnot omistaa 13 ha köynnöksiä, joista valtaosa on vähintään 50-vuotiasta Melon de Bourgognea; lisäksi tarhoilla kasvaa myös pieniä määriä Folle Blanchea. Alusta asti hän on viljellyt köynnöksiään mahdollisimman luonnonmukaisesti ja vähän köynnösten kasvukiertoon puuttuen ja 1990-luvun alkupuolelta asti hän on edustanut ns. natural-tyylisuuntaa, eli myöskään viinien valmistukseen ei puututa juuri ollenkaan, vaan viinit valmistuvat sellaisiksi kuin ne sattuvat valmistumaan. Ainoastaan pullotuksen yhteydessä viiniin lisätään hyvin pieni määrä sulfiittia (20 mg/l).

Koska Pays Nantais on viileää aluetta, on Muscadet'lle tyypillistä se, että rypäleet korjataan melkein heti kun rypäleet ovat joten kuten kypsiä – tästä syystä Muscadet't ovat lähes aina hyvin kepeitä, hapokkaita ja hedelmältään hillittyjä. Pesnot'n vanhat tarhat sen sijaan aukeavat kaikki etelään eikä rypäleillä ole koskaan vaikeuksia saavuttaa riittävää kypsyyttä. Tästä syystä Pesnot korjaa rypäleensä vasta, kun rypäleet ovat saavuttaneet hänen mielestään riittävän kypsyysasteen, jolloin ne alkavat ilmentää kypsälle Melonille tyypillisiä, runsaampia hedelmäaromeja, joita tavanomaisessa Muscadet'ssa ei juuri koskaan tavata. Tästä syystä Pesnot'n viinit ovat myös Vin de France- eikä AOC Muscadet -appellaation alla pullotettuja. La Bohéme on Pesnot'n perus-Muscadet, 50-vuotiaiden köynnösten hyvin kypsistä, käsinpoimituista Melon-rypäleistä valmistettu valkoviini, joka käy aluksi villihiivoilla hyvin pitkään (joinakin vuosikertoina jopa 3-4 kuukauden ajan), minkä jälkeen viinin annetaan kypsyä sakkojen päällä n. 6 kk ennen pullotusta. Viiniä ei suodateta tai kirkasteta, eikä Pesnot harrasta chaptalisointia tai happojen lisäystä. Vuosituotanto on 3,000 pulloa.

Mutta mistäs viinin tyyliä olisi voinut etukäteen arvata? Koska en googlaillut viinistä taustatietoja etukäteen, oletin korkin alta löytyvän kepeää, raikasta ja hapokasta Muscadet'ta. Pitäisi kyllä oppia olemaan luottamatta näihin naturaalituottajiin...

Ulkonäöltään viini on Muscadet'lle tyypillisesti hailakka, jopa neutraalihko vaaleanvihreä.

Tuoksu on hyvin jännittävä, vivahteikas ja perus-Muscadet'ta odottavalle jopa yllättävä: hunajaa, aromaattista valkeaa kukkaisuutta, erittäin kypsien rypäleiden mehua, maltillista mausteisuutta ja voimakkaana tuntuvaa Bretagnen omenasiiderimäisyyttä.

Suussa viini on Melon-viineille tyypilliseen tapaan kuiva ja kepeä, mutta silti viini on samalla todella runsaan ja konsentroituneen oloinen; suutuntumaltaan täyteläinen mutta tiivis, ei mitenkään läski tai raskas. Makumaailma on erittäin hunajainen, kypsänmakean omenainen ja kohtalaisen voimakkaasti maalaissiiderinen. Taustalla häilyy kivistä mineraalia, kevyttä mandariinisuutta, maltillista greippilihaista bitterisyyttä ja hentoa valkoherukkaa. Kokonaisuudesta löytyy runsaasti happoa ja intensiteettiä, eli kypsästä ja makeutta vihjailevasta olemuksestaan kokonaisuus on erittäin sähäkkä ja rakenteikas.

Rapsakka, omenankuorisen ja tuoreyrttisen bitterinen ja kalkkikivisen mineraalinen jälkimaku on suorastaan uskomattoman pitkäkestoinen. Herkullinen ja lähes iätön jälkivaikutelma on uskomattoman vivahteikas ja suorastaan pakottaa joka siemauksen jälkeen fiilistelemään kielelle jäävää niin kypsänmakeaa kuin purevan hapokasta sitruksisuutta, kevyen suolaisena tuntuvaa merellistä mineraalia, hentoa hunajaisuutta ja kuivakkaan mausteisuuteen taittuvaa villin omenaista bretagnen siiderimäisyyttä.

Aivan kuten edellinen arvioimani viini, Puzelat-Bonhommen Cheverny Blanc, myös tämä viini sai meikäläisen yllätettyä oikein kunnolla ja nykäistyä maton jalkojen alta huolellisesti. Tätä kuvastanee hyvin loppukaneetti, jonka olin kirjoittanut muistiinpanojeni perään:

MITÄ HITTOA

NAM

Pesnot'n Bohéme ei siis todellakaan ole perinteinen kepeä, kirpeä ja karu Muscadet, ei lähimainkaan. Mutta vaikka olen Muscadet-fani henkeen ja vereen, ei tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Pesnot'n runsan, konsentroitunut ja intensiivinen tyyli toimisi. Sillä sehän toimii: viinin tärkeintä puolta, eli happoja, mineraalia ja rakennetta on kuin klasari-Muscadet'ssa konsanaan, ainoastaan hedelmä ja habitus ovat jotain muuta. Onkin varsin kiehtovaa päästä ihmettelemään sitä, miltä Melon de Bourgogne todellisuudessa maistuu; koska Muscadet valmistetaan järjestelmällisesti lähes raaoista rypäleistä, eikä kyseistä lajiketta tavata juuri missään muualla, on äärimmäisen harvinaista päästä kokemaan oikeasti kypsää Melon de Bourgognea. Noh, nyt se on koettu, ja voin tämän yhden kokemuksen perusteella sanoa, että homma kyllä pelittää.

Lyhyesti: Epä-Muscadet-maisen runsas, kypsä ja konsentroitunut naturaali-Muscadet, josta löytyy silti happoa, mineraalia ja rakennetta runsaasti.

Arvio: Erinomainen – todella kiehtova, vivahteikas ja ennen kaikkea äärimmäisen epätyypillinen Muscadet, joka taittuu sekä reheväksi ruokaviiniksi että erittäin fiilistelykelpoiseksi meditaatiovalkkariksi.

Hinnan (10,00e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti