Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.9.15

Sheppy's Organic Somerset Cider

http://www.alko.fi/tuotteet/773976/
Sheppy's Organic Somerset Cider
  • Valmistaja: Sheppy's Cider
  • Tyyppi: Siideri
  • Maa: Englanti
  • Alue: South West England, Somerset
  • Koko: 0.5
  • Hinta ostohetkellä: 6,19e (Heinäkuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 6,19e (Syyskuu 2015, Alko)

Aina välillä tulee tarve tsekata vanhoja tuttuja tuotteita ja ihmetellä miltä ne maistuvat kun haju- ja hajuaisti tuntuvat jatkuvasti kehittyvän yhä tarkemmiksi samalla kun alkoholijuomien referenssipohja vain kasvaa kasvamistaan (ja ihmekös tuo, kun tässä viimeisen n. viiden vuoden aikana on tullut maisteltua n. 5,000 erilaista olutta, viiniä ja muuta juomaa ja raapustettua arvio niistä n. 4,000:sta). Tällä kertaa ajattelin ottaa ihmeteltäväksi pari vanhaa tuttua brittisiideriä, joista toinen on arvioitavana än yy tee nyt.

Siiderin tuottanut Sheppy's on Somersetissä (siellä Britannian lounaisosissa) sijaitseva perheyhtiö. Sheppyjen suku on toiminut siiderintuotannon parissa jo noin 200 vuoden ajan ja Three Bridges -maatalalolla suku on valmistanut omaa siideriään jo vuodesta 1917. Kyseinen maatalo on ollut kolmen Sheppyjen sukupolven omistuksessa ja nykyisin siellä viljellään maata ensisijaisesti luonnonmukaisin ja kestävän kehityksen periaattein n. 130 hehtaarin alalla, joista omenoita viljellään n. 30 ha alalla. Talon vuosituotanto on n. 2,000,000 litraa, joista puolet valmistetaan itse viljellyistä omenoista ja puolet ostetuista hedelmistä. Tämä Alkosta löytyvä siideri valmistetaan talon vanhimmalta, täysin vapaasti (=luonnonmukaisesti) kasvavalta omenatarhalta, jolla kasvaa monia (myös nykyään epätyypillisiä) omenalajikkeita, joista osa on niin vanhoja, että niiden tunnistaminen ilman geenien tutkimista on mahdotonta.

Siiderillä on kirkas, tummahkonpuoleinen kullankeltainen väri.

Tuoksussa tuntuu vastapoimittua kypsää omenaa, hillitysti makeaa omenamehuisuutta, kevyttä tallisuutta, hentoa mausteisuutta ja aavistus keltaista hedelmää.

Maultaan tämä yleisilmeeltään melko kuiva, mutta paikoitellen maltillisesti kypsänmakea siideri on mausteisen omenainen, mukavan rustiikkinen ja robusti, kevyen maalaisen brettainen ja hennon puiseva. Suutuntumaltaan siideri on keskitäyteläinen ja melko tuntuvan hapokas. Varsin pieni hiilihappo pitää siiderin yleisilmeen melko hillittynä.

Kuiva jälkimaku on kypsän omenainen, omenankuorisen karvas, hennosti kuivan puiseva, aavistuksen karhean brettainen ja hyvin kevyesti suutakuivattavan tanniininen ja kevyen bitterinen. Loppuliu'un päätteeksi tuntuu aavistus alkoholin (6%) lämpöä.

Sheppy's Organic Cider on mukavan rehellinen, särmää ja rustiikkisuutta ilmentävä luomubrittisiideri, joka ei kosiskele tai pyytele anteeksi. Jäännössokeria on 20 g/l, mutta balanssi pitää hienosti kutinsa, eikä kokonaisuudesta sokerista makeutta erota käytännössä lainkaan. Yleisilme yhdistelee mukavasti maalaista rustiikkisuutta ja moniulotteista eleganssia; siideri on sekä helpostilähestyttävä että mielenkiintoinen ja särmikäs. Siideri on Alkon valikoiman hinnakkaimpia tapauksia, mutta onneksi rahalla saa puoli litraa varsin laadukasta, perinteistä ja rehellistä brittisiideriä.

Lyhyesti: Maukas ja tasapainoinen kuiva luomusiideri, joka yhdistelee tyylikkäästi rehellistä, maalaista särmää ja helpostilähestyttävää, moniulotteista eleganssia.

Arvio: Tyylikäs – perinteiseksi ja rehelliseksi maataloustuotteeksi tämä on kaikin puolin hurmaava ja hienostunut esitys.

Hinnan (6,19e) ja laadun suhde: OK – siideri on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti