Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.9.15

Founders KBS 2015

Founders The Amazing Kosmicki's Highly Acclaimed KBS: A Flavored Stout 2015
  • Valmistaja: Founders Brewing Company
  • Tyyppi: Olut, Imperial Stout
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Michigan
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 9,99e (Kesäkuu 2015, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Kun Foundersin limited-olutsarjan jyhkeä KBS yhtäkkiä löytyi Arkadian Alkosta, ei sitä yksinkertaisesti voinut jättää happanemaan hyllyille. Toisaalta "happaneminen" lienee tässä hieman väärä sanavalinta, sillä ymmärtääkseni ko. erä myytiin loppuun yhdessä hujauksessa ja meikäläisellä taisi olla peräti piirun verran tuuria, että edes sain yhden putelin testattavaksi!

Oluen tehnyt michiganilaispanimo Founders on tullut tunnetuksi lähinnä siitä, että valtaosa heidän oluistaan killuu erilaisten "maailman parhaat oluet" -listojen kärkikahinoissa. Panimon tyyli on jenkkihenkeen todella iso ja vau-faktoriin perustuva, mutta ei myöskään syyttä oluet ovat lähes poikkeuksetta myös äärettömän maukkaita ja hurmaavan tasapainoisia. KBS (Kentucky Breakfast Stout) edustaa jo tämän valmiiksi suurielkeisen panimon järeintä päätä, sillä kyseessä on jöpeällä 11,2% volteilla varustettu imperial stout, jonka sekaan on heitetty kahvia, suklaata ja reippaalla kädellä humalaa (panimon omien sivujen mukaan katkeroita on 70 IBU, Alkon mukaan 46 EBU). Tämän jälkeen oluen on annettu muhia käytetyissä bourbon-tynnyreissä peräti 12 kk ennen pullotusta.

Oluen väri on pikimusta väri, läpinäkymätön ja viskositeetiltaan hieman jopa öljymäinen. Kaadon myötä lasin täyttää oluen lisäksi kestävä, tiivis, pitsiä jättävä, keskiruskea vaahtokukka.

Aromikas tuoksu on lakritsisen makea, pähkinäisen tamminen, nougatmainen, kaakaoinen ja kevyesti suklaasiirappinen, maltillisen kermatoffeinen, hillitysti makean puiseva ja hennon vaniljainen. Toisin kuin voisi kuvitella, oluen tuoksu ei ole ryöppyävä ja turpiin vetelevä, vaan jyhkeä, tasainen ja vaikuttavan moniulotteinen. Avautuessaan ja lämmetessään oluen tammisuus rupeaa hallitsemaan tuoksua voimakkaammin, jopa muita aromeja peittävänä tunkkaisuutena.

Se tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, että olut on suutuntumaltaan erittäin täyteläinen ja suorastaan suuntäyttävä. Runsas makujen kirjo hakee vertaistaan; sieltä voi löytää lakritsisuutta, puisevaa mausteisuutta, kevyen palanutta kärtsää, voimakkaasti makeana mutta myös kevyen bitterisenä tuntuvaa tummaa suklaata, makeaa ja konsentroitunutta tummaa kahvia, yrttiä ja hennosti hiiltynyttä leivänkuorta. Kokonaisuus on kohtalaisen bitterinen ja yleisvaikutelmaa sävyttää ensisijaisesti greippisenä tuntuva katkeruus. Runsas alkoholisuus puskee kohtalaisesti läpi ja voimakasta, moniulotteista, selkeästi makeaan taittuvaa yleisolemusta kannattelee kevyehkö, pehmeän täyteläinen, kevyesti nipistelevä ja hyvin pienikokoinen hiilihappo.

Jälkimaussa tuntuu voimakkaasti greippistä ja saippuaista bitterisyyttä, mausteisuutta, kitalakea ja nielua lämmittävää alkoholin hohkaa, suklaata ja suklaasiirappia, makeaa tammea ja vaniljaa, kevyttä kermatoffeeta ja hentoa karamellisuutta. Kevyen tahmea, tuntuvan tumman kahvinen, hillityn lämmin, runsas, intensiivinen ja kohtalaisen bitterinen jälkivaikutelma jatkuu erittäin pitkään.

Foundersin KBS on kyllä äärimmäisen vaikuttava ja vakuuttava, lähinnä jälkiruoka- tai fiilistelykäyttöön tarkoitettu superstout. Jos vajaa pari vuotta sitten Alkon valikoimissa piipahtanut Founders Imperial Stout vakuutti, ei tästä voi todennäköisesti olla tykkäämättä – tämä kun on lähinnä tuo edellämainittu stout steroideilla pumpattuna. Oluen tuplahinta rupeaa olemaan jo hieman kyseenalainen, mutta toisaalta näin järkälemäisiä ja silti uskomatonta balanssia huokuvia oluita tulee sen verran harvoin vastaan, että kertaostoksena oluen hinnan pulittaa ilomielin – kenties jopa toistekin.

Lyhyesti: Järkälemäinen, valtavasti kaikkea tarjoileva ja silti hämmentävästi tasapainossa pysyttelevä, supermassiivinen imperial stout.

Arvio: Täydellinen – tämä on Founders Imperial Stout moninkertaisena, pakattuna tiivistettynä yhteen pulloon.

Hinnan (9,99e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

2 kommenttia:

  1. Iltaa!

    Eikö mielestäsi tammi peitä kaikki muut aromit alleen? Ei paljon muuta pysty tuoksusta löytämään, kun puu jyrää.

    Maku kyllä omaa luokkaa, vaikka hieman seetri hämää sielläkin puolella makuhermoja.
    Liian pitkään kypsynyt tynnyrissä. Tai sitten voisi pohtia vanhempia tynnyreitä.

    Jos tämä olisi viini, niin aika luokaton esitys. Tai tietenkin Jenkki-chardonnayt on usein tammipommei. No toiset tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Notta iltaa!

      Olen kyllä samaa mieltä siitä, että jos tämä olisi viini, niin olisi tämä aika luokaton esitys. Kyse kuitenkin onkin juuri siitä, että tämä ei ole viini: tammen aromit kun itsessään eivät ole varsinaisesti negatiivinen asia! Viineissä suurin ongelma on se, että tammi homogenisoi viinien tuoksu- ja makumaailman lähes samanlaiseksi minkä tahansa muun tammikypsytetyn viinin kanssa, jolloin lopputulos on täysin yhdentekevä. Sen sijaan oluissa tammea kohdataan harvemmin ja reseptiikkaa voidaan varioida laajemmin kuin viineissä, jolloin hyvin täyteentammitettukin olut voi olla hyvin persoonallinen ja mielenkiintoinen esitys - lisäksi mielestäni voimakas ja aromikas tammi usein pelaa paremmin yhteen makeampien stoutien kuin esimerkiksi kuivien punaviinien kanssa. Niin kauan kuin tammisuus ei ole tunkkaista ja/tai epämiellyttävää oluessa ja siitä löytyy riittävästi muutakin, voi mielestäni sillä saada myös paljon hyvää aikaan!

      Muutenkin oluissa tammi ei häiritse niin paljon kuin viineissä, koska mallas on aina mallasta - tammi ei peitä mitään uniikkia maltaan piirrettä, koska sellaista ei ole. Sen sijaan on paljon uniikkeja, persoonallisia rypälelajikkeita, joiden ainutlaatuisen luonteen tammi voi siistiä täysin piiloon.

      Viinipuolella esimerkiksi akaasia-, pähkinä- tai kirsikkapuutynnyreissä tai saviruukuissa kypsytetyssä viinissä olla hallitseva puun tai terrakottan maku, mutta koska sellaisia tulee vastaan äärimmäisen harvoin, voi lopputulos olla myös omalla tavallaan mielenkiintoisempi kuin tammitynnyrissä kypsytetty vastaava.

      Poista