Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.9.15

Founders Rübæus

www.alko.fi/tuotteet/710454/
Founders Rübæus
  • Valmistaja: Founders Brewing Company
  • Tyyppi: Olut, erikoisuus
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Michigan
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 5,50e (Kesäkuu 2015, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: 5,50e (Syyskuu 2015, Alko, erikoisvalikoima)Arkadian Alkon erikoisvalikoimasta kesällä plokattu vadelmaolut Rübæus on vallan mielenkiintoinen tapaus: tyypillisesti meidän markkinoilla nähdyt marjoilla maustetut oluet ovat lähinnä lambic-henkisiä hapanoluita tai Brewdogin etäisesti marjaisia My Name is -sarjan IPA:ja, mutta Michiganin craft beer -jätti Founders ei ole kumpaankaan sellaiseen tyyliin halunnut lähteä. Tähtäimessä on alusta asti ollut panna olut, jossa vadelma ei ole mauste tai hento taustavire, vaan pääosan esittäjä alusta loppuun. Tähän on lähdetty tekemällä kepeä ja raikas vehnäolutpohja, joka ei lähde riitelemään tai jyräämään vadelman läpi, ja pidetty humalointi erittäin minimaalisena. Olueen lisätään useassa eri käymisen vaiheessa ja sen jälkeen tuoreita vastapoimittuja vadelmia ja panimo valmistaa sitä kausituotteena vain kesän ympärillä.

Oluella on kaunis, tasaisen mansikanpunainen ja melko kirkas väri. Kaadon myötä syntyvä muhkeahko, suht tiivis ja vitivalkoinen vaahto katoaa varsin nopeasti oluen päältä.

Tuoksussa tuntuu runsaasti todella hurmaavaa, vastapoimittua vadelmaa. Rehellisen aito marjaisuus hallitsee tuoksua todella paljon, eikä sen alta erotu kuin korkeintaan aavistus hentoa viljaisuutta.

Suussa tämä runsasmakuinen olut on melko täyteläinen, puhdaspiirteisen makean marjainen, ylikypsän vadelmainen, hennon vadelmahilloinen ja hennon hapahko. Mehukas maku ei kuitenkaan tunnu lainkaan paksulta tai imelältä, vaan päin vastoin, kevyen kirpeä kokonaisuus on miellyttävästi tasapainoisen raikas. Pehmeä, runsas ja suussa hennosti kuohahtava hiilihappo komppaa oluen hennosti happamankirpeitä piirteitä.

Kevyen hapahko, runsas ja mehukkaan marjainen jälkimaku on keskimakua kirpeämpi, hennon ruohoinen, tahmean vadelmamarmeladinennen, vadelmamehuinen ja pitkäkestoinen. Erityisesti ruohoinen, hapahko ja hennon bitterinen jälkivaikutelma jatkuu varsin pitkään.

Vaikkei kirpeä ja tiukka lambic olekaan, on Rübæus ilahduttavasti supermaukas, aidon vadelmainen ja ihastuttavan rehevä olut. Tämä on toisaalta todella yhden tempun olut, mutta tässä tapauksessa tuo temppu toimii erinomaisesti. Todella hauskaa, maukasta ja juotavuudeltaan pirun hyvää kamaa. Ei tämä vakavaotsaiseen fiilistelyhetkeen ehkä toimi, mutta kuumana kesäpäivänä tämä olut on jääkaappikylmänä tarjoiltuna aivan verratonta kamaa.

Lyhyesti: Helpostilähestyttävä, tasapainoinen, supermaukas ja rehellisesti aidon vadelman makuinen amerikkalainen marjaolut.

Arvio: Miellyttävä – kyllä tämä meikäläisen makuun paremmin toimii kuin ne makeamman pään limonadimaiset, monesti jopa yli-imelät marja-lambicit. Mainio esitys Foundersilta!

Hinnan (5,50e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti