Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.9.15

Torlasco Barbera d'Asti 2013

Torlsasco Barbera d'Asti 2013
 • Valmistaja: Tosti
 • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barbera d'Asti
 • Maa: Italia
 • Alue: Piemonte, Monferrato, Asti
 • Rypäleet: Barbera (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 8,90e (Heinäkuu 2015, Tallink Baltic Queen)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kesällä tarttui Viron-laivalta mukaani tämä piemontelaisen viinijättiläisen, Tostin, tuottama Barbera d'Asti. Voin myöntää, että pullo osuu helposti silmiin muiden pullojen keskeltä äärimmäisen erottuvalla, sarjakuvamaisella etiketillään, mutta loppujen lopuksi viini tarttui mukaani siksi, että se sattui olemaan edullinen seurusteluviini – sellainen hyttiinsopiva.

Lähinnä pohjoisessa Italiassa viljelty Barbera on yksi Italian viljellyimpiä punaisia lajikkeita ja helposti koko Piemonten viljellyin lajike – noin puolet alueen köynnösviljelyksistä on Barberaa. Tämä lajike tuottaa tyypillisesti hyvin tummia ja hapokkaita viinejä, mutta lajikkeen tanniinipitoisuus on hyvin matala, minkä takia Barberat ovat usein varsin pehmeitä seurusteluviinejä ja kepeiden ruokien kumppaneita. Lajiketta vieljellään jonkin verran Barolon ja Barbarescon lämpimällä seudulla, jossa lajike kulkee alueen suurimman kaupungin mukaan nimellä Barbera d'Alba, mutta rypäleen sydänaluetta on hieman pohjoisemmassa, viileämmässä sijaitseva Asti, jossa lajike saa usein enemmän intensiteettiä ja hapokkuutta kun taas hedelmäisyys ei ole yhtä kypsää ja mehevää kuin Alban suunnalla. Usein terästankeissa valmistetaan nuorena juotavia, napakan hapokkaita Barberoita, kun taas tammitynnyreihin pistetään voimakkaammat ja paremmin ikää kestävät viinit – tyypillisesti tammitynnyrikypsyttely myös pehmentää Barberan tyypillisesti eloisaa hapokkuutta.

Viinin tuottanut Tosti on toiminut Piemontessa jo vuodesta 1820, joskin talon perustaneen Boscon suvun historia alueella ulottuu jo 1500-luvun alkupuolelle. Viinitalo tunnetaan parhaiten Moscato-rypäleistä tyhdyistä makeista Asti-kuohuviineistä ja italialaistyyppisistä, makeista vermuteista, mutta talo on ajan kuluessa laajentanut tuotantoaan muidenkin perinteisten piemontelaisviinien puolelle. Yksi Tostin perinteisiin alueen viineihin painottunut linjasto on näyttävillä, sarjakuvamaisilla etiketeillä varustettu Torlasco-sarja; tämän viinin etiketissä koreilee keikarimaisin viiksin varustettu monsù ("herrasmies" piemonten murteella) Gust. Viininvalmistuksesta Tosti ei paljasta juuri muuta kuin että viini on maseroitunut kuorten kanssa käymisen loppuun saakka ja että viini on kypsynyt tammitynnyreissä. Näiltä osin Tostin sivujen informaatioarvo lähentelee siis nollaa.

Torlasco Barbera ei edusta sitä aivan tumminta lajikkeen päätyä, sillä viini on väriltään läpinäkyvähkö, hennosti nuorekkaan sinertävään taittuvan rubiininpunainen.

Kevyehköltä tuoksultaan viini on kypsän tumman kirsikkainen, joskien seasta löytyy myös tummempaa marjaa ja jopa hentoa mustikkaa. Kokonaisuus on siis melkoinen tummien marjojen kimara ilman sen kummempia twistejä.

Mehukas, hieman makeahko ja mutkaton maku jatkaa tuoksun osoittamalla linjalla. Kieli erottaa kokonaisuudesta mm. makeaa kirsikkaisuutta, hapokasta hapankirsikkaa ja hentoa punamarjaa, jossa tuntuu myös todennäköisesti tammitynnyreistä tarttunutta, kevyttä kuivakkaa mausteisuutta ja rypäleelle tyypillistä, varsin hennon oloiseksi jäävää tanniinisuutta. Kokonaisuus on suutuntumaltaan maksimissaan keskitäyteläinen ja siksi viini pysyy habitukseltaan miellyttävän kepeänä ja helppona.

Jälkimaussa tuntuu hapankirsikkaa, kevyen karvasta puolukan kuorta, karpaloa ja aavistus mausteita. Suuhun jäävä loppuliuku on korkeintaan keskipitkä.

Yleisesti Torlasco Barbera on todella simppeli ja helpostijuotava tapaus. Minkäänlaisia yllätyksiä tai muutakaan vau-kerrointa viinistä ei löydy, mutta tähän hintaan sellaista on turha odottaakaan. Sen sijaan viini on oikein tyylipuhdas, maukas, tasapainoinen ja kaikin puolin kiva viini. Viini on toisaalta niin särmätön tapaus, että minkäänlaista makujälkeä se ei onnistu jättämään, mutta aina sellaisia ei kaivatakaan. Kun laivan hytissä oleellisempaa on vain se, että on viini, jota siemailla, kuin mikään Superiore Classico Riserva -tastingvoittaja, hoitaa tämmöinen näppärä arkiviini tonttinsa puhtain paperein.

Kellariin edullista Barberaa on täysin turha unohtaa kypsymään. Tällainen viini on parhaimmillaan kevyesti viilennettynä seurustelukäytössä tai kevyiden kasvisruokien tai vaalean lihan kyljessä.

Lyhyesti: Simppeli, kepeä, tasapainoinen ja tuoreen tumman marjainen drink-and-forget-viini seurustelukäyttöön.

Arvio: OK – tämä on tämmöinen maukas, luotettava perusviini, josta on vaikea innostua, mutta joka ei myöskään varmasti loukkaa ketään. Juotavuudellaan onnistuu silti pesemään monet Suomen alle kympin viineistä.

Hinnan (8,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Maksoiko viini heinäkuussa 2015 todella vain €8,90? Nyt hinnaksi kerrotaan Tallink Siljan verkkosivuilla €20,50.

  http://shopping.tallink.com/#!/fi/shuttle/mild_alcohol/wines

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmentävää! En kyllä usko, että tuo Barbera oikeasti maksaisi +20 euroa, sillä saman talon merkittävästi hinnakkaampi Barbarescokin on alle 20 euroa hinnaltaan. Olisi kyllä harvinaista, että jollain viinitalolla olisi Barbera kalliimpi kuin Barbaresco - eikä tämän tasoinen viini ole millään muotoa laivalla 20 euron arvoinen, ei missään nimessä.

   Poista