Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.9.15

St. Feuillien Saison

http://www.alko.fi/tuotteet/792514/
St. Feuillien Saison
  • Valmistaja: Brasserie St. Feuillien
  • Tyyppi: Olut, Saison
  • Maa: Belgia
  • Alue: Vallonia, Hainaut, Le Rœulx
  • Maltaat: Amber-, Pils-
  • Humala: Spalt Select, Styrian Golding
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,25e (Kesäkuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 4,25e (Syyskuu 2015, Alko)

Kesäksi Alkoon pamahti kertaostoksena aito belgisaison Belgian ranskankieliseltä puolelta, Walloniasta, perinteikkältä St. Feuillienin panimolta. Tällä panimolla onkin perinnettä ja historiaa, sillä kyseinen panimo on toiminut Le Rœulx'n kylässä 600-luvulta lähtien, joskin hommat katkesivat Ranskan vallankumoukseen. Panimo palasi henkiin kun Friartin panimosuku otti panimon haltuunsa vuonna 1873 ja saman perheen alaisuudessa panimo pyörii edelleen.

Panimon lippulaivatuote on hieman tripel-henkinen Grand Cru, mutta panimo on tullut parhaiten tunnetuksi mainioista Tripel- ja Saison-oluistaan. Tämä Saison on tuoreimpia lisäyksiä tämän hsitoriallisen panimon katalogiin, sillä sitä on valmistettu vasta vuonna 2009, jolloin Yhdysvaltain markkinoilla kysyntä hieman perinteistä belgiä reilummin humaloiduille saison-oluille oli kasvanut runsaasti IPA-, belgi- ja hapanolutbuumien myötä. Mistään reippaasta, IPA-tason humaloinnista ei ole kyse, sillä olut on humaloitu perinteisillä, mannermaisilla humalilla: itävaltalaisella Styrian Goldingilla ja saksalaisen Spalt-humalan parannellulla Spalt Select -muunnoksella. Molemmat humalat ovat tunnettuja ensisijaisesti hillityistä aromeistaan, ei niinkään katkeroistaan, mikä näkyy oluen maltillisessa 22 EBU:n katkeroainepitoisuudessa.

Väriltään olut on utuisen ja hennosti vaaleanrusehtavaan taittuvan keltainen. Rohkeasti lasiin kaatamalla oluen ylle kohoaa hyvin runsas, suht kestävä ja maltillisesti pitsiä jättävä valkoinen vaahtolakki.

Aromikas ja mukavan vivahteikas tuoksu on mausteinen, runsaan belgihiivaisen hedelmäinen ja hapahkoon taittuva. Erilaisia sävyjä löytyy runsaasti: sitruunaa, persikkaa, kevyttä omenankukkaa, hentoa päärynää ja ujoa viheryrttisyyttä.

Suussa olut on olemukseltaan kevyehkö tai keskitäyteläinen ja kuiva, joskin kielen kärjessä myös aavistuksen makea. Melko runsas ja mausteinen maku tykittää melko reippaalla powerilla persikkaa, omenaa, kypsää sitrusta ja sitruunamarmeladia, viljaista mallasta, kevyesti belgihiivaista esterisyyttä ja ujoa vaalean maltaan karamellisuutta. Hiilihappo-osasto on erittäin pienikuplaista, pehmeää ja hennosti nipistelevää.

Hennon hapahko jälkimaku on kevyen kirpeä, runsaan hedelmäinen, sitruksisen freesi, hennon maamainen ja varsin maltillisesti katkerohumaloitu. Tasapainoinen ja raikas jälkivaikutelma on tasapainoinen ja kestoltaan pitkähkö.

Yleisesti St. Feuillien pitää tämänkin oluen kohdalla kutinsa ja panimon tuorein tulokas on samalla todella mainio esitys. Kuivana, kepeänä, raikkaana ja moniulotteisena oluena tämä on mitä parhain textbook kesä-saison. Erityisen happamaan suuntaan olut ei tartu, korkeintaan flirttaillen hennon kirpakoilla piirteillä, eikä myöskään Dupont-skenen rustiikkista maatalon meininkiä oluesta löydy. Näitä en kuitenkaan lue puutteiksi, sillä olut kantaa mainiosti omilla avuillaan ja olut on yleisesti mainio esimerkki modernista, runsaan hedelmäisestä saisonista. Ei ihme, että olut on noussut hyvin lyhyessä ajassa suureen suosioon ja sitä pidetään yhtenä panimon parhaista tuotteista.

Suosittelen testaamaan tämän mainion oluen vielä kun kesää on jäljellä ja pieneksi käyvää kertaostoerää on vielä Alkoissa jäljellä. Täytyy toivoa, että olut tekisi tulevaisuudessa pysyvämmän comebackin monopolin hyllyille.

Lyhyesti: Kuiva, vivahteikas, tasapainoinen ja runsaan hedelmävetoinen moderni belgi-saison, josta löytyy runsaasti kyseisen oluttyylin parhaita piirteitä.

Arvio: Erittäin hyvä – mainio belgisaison, mitä sitä sen suurempia runoilemaan.

Hinnan (4,25e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti