Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.9.15

Château des Erles Cuvée des Ardoises 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/946397/
Château des Erles Cuvée des Ardoises 2011
  • Valmistaja: François & Jacques Lurton
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Fitou
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Roussillon, Fitou
  • Rypäleet: Syrah (40%), Carignan (30%), Grenache (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,99e (Heinäkuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 15,99e (Syyskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)

Skarpeimmat lukijani saattavat vielä (tuskin!) muistaa vuoden takaisen arvosteluni varsin fantastisesta Château des Erles'tä, joka itse asiassa myöhemmin vilahti Arkadian Alkon erikoisvalikoimassakin hetken ajan. Noh, nyt on vuorossa talon kakkosviini, Cuvée des Ardoises.

Aivan Espanjan rajan tuntumassa, Fitoun pienessä kylässä sijaitseva Château des Erles oli vanharouva Lahire Bergezin omistama viinitalo, jonka tarhoja Etelä-Ranskaan ihastunut viinijätti Lurton alkoi vuokraamaan vuodesta 2001, jolloin he vakuuttuivat Bergezin tarhojen laadusta. Vuonna 2006 rouva Bergez lopulta lopetti viinien parissa työskentelyn ja antoi Lurtonin lunastaa viinitalon haltuunsa. Täällä kuivassa ja kuumassa ympäristössä Lurton pyrkii valmistamaan muuta linjastoa "aidompia" viinejä; rehellisiä, luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä valmistettuja, villihiivoilla käytettyjä ja vanhoissa tynnyreissä kypsytettyjä, vähemmän kaupalliseen tyyliin tehtyjä viinejä. Viinitalon lippulaivaviini on talon kahdelta tarhalta vain parhaimpien vuosikertojen parhaista rypäleistä valmistettu Château des Erles, kun taas valtaosa talon tuotannosta menee Cuvée des Ardoises -viiniin, joka on arvostetumman, lähinnä vanhoista köynnöksistä muodostuvan Les Ardoises- ("saviliuske") -tarhan rypäleistä valmistettu viini, joskin sekaan päätyy myös Les Abrigans -tarhan hedelmiä. Viiniä kypsytetään vanhoissa barrique-tynnyreissä 12 kk ennen pullotusta.

Väriltään viini on läpinäkyvän ja kevyesti sinertävän purppuranpunainen.

Puhdaspiirteinen tuoksu on runsas ja muhkea. Siinä tuntuu Grenachen mansikkaa ja Syrah'n karhunvatukkaa, viikunaa, kevyesti kypsää mustaherukkaa, eteläranskalaisille punaviineille tyypillistä garriguea ja kukkaisuutta sekä paljon kaikkea muuta maukasta ja mielenkiintoista, jolle tuntuu olevan mahdotonta löytää sanoja. Yleisesti tuoksu on varsin moniulotteinen, mielenkiintoinen ja houkutteleva.

Yhtä lailla puhdaspiirteinen ja mukavan intensiivinenkin maku jatkaa luontevasti tuoksun viitoittamalla tiellä. Runsaanpuoleinen, suht hapokas ja sopusuhtainen makumaailma pistää pintaan tuoksusta tuttuja marjoja, kuten mansikkaa, mustaherukkaa ja karhunvatukkaa. Taustalla tuntuu myös mustapippurisuuteen taittuvaa mausteisuutta, kypsänmakeaa luumua, murskattuja yrttiejä, garriguea ja maltillista, mukavaa grippiä tuovaa karvautta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen, eli keskitäyteläiseksi tätä ei voi enää kutsua, mutta ei tämä mitenkään suuntäyttävän paksukaan ole. Viinin ollessa melko hillityn ja pehmeän tanniininen, jää rakenteesta vastuuseen kypsään hedelmäisyyteen nähden mukavan eloisa hapokkuus, joka hoitaakin tonttinsa varsin moitteetta.

Mehukas, runsas ja intensiivinen jälkimaku jättää jälkeensä mustaherukkaista ja kevyen karhunvatukkaista marjaisuutta, pippurista mausteisuutta ja miellyttävää bitterisyyttä, joka taittaa yleisilmettä kuivempaan suuntaan kevyen tanniinisen karheuden kanssa. Viinistä jäävä aromikas, maukas ja kevyttä särmääkin ilmaiseva jälkivaikutelma on kestoltaan hyvin pitkä.

Yleisesti Cuvée des Ardoises on varsin mainio, puhdaspiirteinen ja maukkaan hedelmäinen eteläranskalainen punaviini. Se ei ehkä ole se kaikkein luonteikkain ja rustiikkisin tapaus, vaan ennemmin melko sisäsiisti ja kaupallinen esitys, mutta silti samalla varsin toimiva kokonaisuus erittäin suurelta tuottajalta. Toisin kuin monet muut vastaavien kokoluokan tuottajien eteläranskalaiset viinit, Cuvée des Ardoises ei sorru epäsopusuhtaiseen konsentraatioon, hallitsevaan tammisuuteen tai ylikypsän makeaan hedelmään ja sitä luonnollisesti seuraavaan korkeaan alkoholiin. Tämä on Roussillonin viiniksi varsin freesi esitys, alkoholia on kohtuullisesti (13,5%) eikä terroiriakaan ole hukattu tammen alle, vaan viinistä huokuu hyvin sen alkuperä.

Meillä viini kului niinkin arkisissa merkeissä kaverimme luona kesäisissä makkarabileissä grilliruoan ja seurustelun kylkiäisinä. Molempiin käyttöyhteyksiin viini pelittää mainiosti: freesi hedelmäisyys ja mehukas hapokkuus purevat hyvin rasvaisempaankin ruokaan, kun taas hyvin maltillinen ja lempeä tanniinisuus sekä runsas, miellyttävä aromimaailma tekevät viinistä verrattoman seurusteluviinin sellaisenaan nautittavaksi. Viini ei vaikuta sellaiselta, että se hirveästi enää kehittyisi kellaroimalla parempaan suuntaan, joten suosittelen tätä ennen kaikkea lähiaikoina korkattavaksi!

Lyhyesti: Mainio, puhdaspiirteisen hedelmäinen, mehukkaan hapokas ja kaikin puolin tasapainoinen Roussillonin punaviini seurusteluun ja simppeleille ruoille.

Arvio: Erittäin hyvä – ei tämä ole mikään grand vin, joka saa sukat pyörimään jaloissa, mutta kohtuullisesti hinnoiteltuna Etelä-Ranskan mutkattomana viininä Cuvée des Ardoises hoitaa tonttinsa kiitettävin paperein. Kaikin puolin miellyttävä arkiviini!

Hinnan (15,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti