Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.4.16

Crooked Stave Wild Sage Brett Saison

Crooked Stave Colorado Wild Sage Brett Saison
  • Valmistaja: Crooked Stave
  • Tyyppi: Olut, Saison
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Colorado, Denver
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 9,69e (Lokakuu 2015, Firmabier)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)Vuonna 2011 Coloradossa toimintansa aloittanut Crooked Stave on äärimmäisen lyhyessä ajassa noussut ns. American wild ale -liikkeen huipulle. Vielä muutama vuosi sitten tämä "bretta-guru" Chad Yakobsonin lähinnä tynnyrikypsytettyihin, "vaihtoehtoisilla hiivoilla" käytettyihin oluihin keskittynyt amerikkalaispanimo oli melko tuntematon kotikaupunki Denverinsä ulkopuolella, mutta nyt siitä on tullut yksi Belgian ulkopuolisen villihiivaolutskenen kirkkaimmista tähdistä, jonka nimi pomppaa milloin missäkin yhteyksissä.

Tämä olut päätyi meikäläisen gueuze-maistelun jälkifiilistelyolueksi sen vuoksi, että Firmabier päätti ystävällisesti lahjoittaa meikäläiselle pari ylimääräistä olutta sen jälkeen kun tilaamani olutlaatikko seilasi ympäri Hollantia toista viikkoa postitoimistosta toiseen koskaan maasta poistumatta. Ajattelin, että olisi kiva pistää lahjoitettu hyvä kiertämään, joten olut jaettiin muutaman höpöoluista innostuneen mallasmartin kesken.

Colorado Wild Sage Brett Saison on siis brettanomyces-hiivalla hiivalla käytetty, saison-tyyppinen olut, joka on maustettu Coloradon Kalliovuorten rinteiltä poimituilla villisalvialla ja sitruunaruoholla. Tämän jälkeen oluen on annettu asettua tammitynnyreissä joitain kuukausia ennen pullotusta. Kyseessä on siis saison hieman boksin ulkopuolelta. Meikäläisen pullolle on annettu parasta ennen -päiväystä kesäkuulle 2015, joten olut on ollut hieman yli-ikäinen korkkaamishetkellä.

Oluen intensiivisen kellanvihreä ulkonäkö on kuin neonvärin hohteinen.

Lasista kohoaa todella voimakas ja suorastaan superaromaattinen tuoksu, josta voi erottaa sitruunaruohoa, mäntyä, tolua, vihreää yrttiä, sitruksella aromatisoitua WC-raikastinta sekä tyyliin kuuluvasti hentoa, taustalla värjöttelevää saison-funkia ja leipäistä mallasta.

Oluen maku on makeankirpeä; se ei ole varsinaisesti makea, eikä oikeastaan mitenkään erityisen hapankaan, mutta silti se vihjailee molempia. Kevyesti hapahkon kirpeää makua hallitsee sitruunaiset, ruohoisen yrttiset ja pihkaiset piirteet, jotka antavat tuoksun tavoin kokonaisuudelle voimakkaan sitruunaruohoisen ja sitrushedelmäisen WC-raikastimen yleisolemuksen. Hiilihappoisuus on pientä ja pehmeää, mutta mukavan raikasta. Salvian omat aromit ovat melko piilossa ja erottuvat vain lähinnä kevyen aromaattisina piirteinä yrttisyyden lomassa.

Oluesta jää kielelle voimakasta sitruunaisuutta, sitruunaruohovetoista yrttiä, kevyttä maamaista funkia ja hennon bitteristä katkerohumalaa. Suuhun jäävä kompleksinen jälkivaikutelma on raikas, hieman karhean oloinen ja kestoltaan todella pitkä.

Vaikka olut oli muutamia kuukausia yli-ikäinen, oli se edelleen varsin vakuuttavassa kunnossa. Kokonaisuus oli suorastaan hämmentävän intensiivinen ja paikoitellen jopa överiaromaattinen: muutamat maistelun osallistujat mainitsivat oluen olevan suorastaan liioitteleva tuoksun ja maun runsaudellaan. Tästä huolimatta olut tuntui olevan mainiosti tasapainossa, eikä se tuntunut olevan mitenkään liian erikoinen tai vaikeasti lähestyttävä.

Jos tämä olut antaa yhtään realistisen kuvan Crooked Staven tasosta, ei meikäläistä ihmetytä lainkaan panimon osakseen saama hype ja hehkutus! Ei tämä kyseinen olut superaromaattisten ja aromeiltaan äärimmäisten sitruunaisten oluiden ystäville ole, mutta jos vähän äärimmäisen persoonalliset jenkkioluet kiinnostavat, kannattaa Crooked Staven nimi pitää korvan takana.

Lyhyesti: Kevyesti hapan ja äärettömän aromaattinen, sitruunaruoholla ja salvialla maustettu, tynnyrikypsytetty saison Coloradosta.

Arvio: Erittäin hyvä – oluen julmetun runsaasta aromikkuudesta voi olla montaa mieltä, mutta on tämä kiistämättä varsin maukas, tasapainoinen ja korkealaatuinen höpö-saison.

Hinnan (9,69e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti