Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.4.16

Ch. Wantz Klevener de Heiligenstein 2011

Ch. Wantz Klevener de Heiligenstein 2011
  • Valmistaja: Charles Wantz
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Klevener de Heiligenstein
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin, Heiligenstein
  • Rypäleet: Savagnin Rosé (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Tammikuu 2015)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Yksi Alsacen mielenkiintoisimmista erikoisuuksista on Klevener de Heiligenstein – viinityyli, josta edes melko harva Alsaceen hyvin perehtynytkään harrastaja on kuullut!

Vuonna 1742 Heiligensteinin pormestari, Ehrhard Wantz, otti yhteyttä paikalliseen viininviljelyä säätelevään elimeen ja pyysi lupaa istuttaa alueelle Savagnin Roséta – lajiketta, johon hän oli matkoillaan ihastunut. Hän sai luvan istutuksille ja pian hänen korkealaatuiset Savagnin Rosé -viininsä keräsivät runsaasti mainetta; ja koska viinien hinta kipusi nopeasti yli kaksinkertaiseksi muihin alueen viineihin nähden, innostuivat monet muutkin paikalliset viljelijät istuttamaan tätä lajiketta. Tarina kertoo, että nämä rypäleet olisivat alun perin Lombardiasta, Italiasta, mutta todennäköisemmin ne saattoivat olla peräisin Jurasta, joka on ollut jo tuolloin hyvin pitkään Savagninin kotiseutua. Lajike opittiin tuntemaan Alsacessa nimellä Traminer, mutta erityisesti Heiligensteinissa lajiketta kutsuttiin (ja kutsutaan edelleen) nimellä Klevener (joka on siis eri asia, kuin Klevner, joka taas on eri Pinot-lajikkeiden rypäleistä tehtyä valkoviiniä).

Savagnin Rosé (eli Klevener eli Roter Traminer) on siis Savagninin punakuorinen mutaatio, joka tuottaa hyvin samankaltaisia viinejä kuin Savagnin, eli hapokkaita, intensiivisiä ja aromeiltaan melko hillittyjä; rosé-mutaatiosta valmistetut viinit ovat kylläkin usein hieman runsaampia ja matalahappoisempia. Alsacessa ja muualla maailmassa suosittu Gewürztraminer on taas Savagnin Rosén aromaattinen mutaatio: siinä missä Savagnin Rosésta valmistetut viinit ovat melko neutraaleja, ovat Gewürztraminer-viinit äärimmäisen aromaattisia ja runsaita, mutta myös melko matalahappoisia. Ulkoisesti Savagnin Rosé ja Gewürztraminer ovat täysin identtisiä, mutta niistä valmistetut viinit ovat keskenään äärimmäisen erilaisia.

Kun Alsacessa Gewurztramineria ja Savagnin Roséta viljeltiin rinnakkain, saattoivat ihmiset pikku hiljaa korvata Savagnin Rosé -istutuksia Gewurztraminer-istutuksin – niiden kun nähtiin olevan samaa lajiketta, joista toiset vain jostain syystä tuottivat parempaa (aromaattisempaa) viiniä (mikä kyllä myös oli osittain totta). Lisäksi monet saattoivat oikaista mutkia suoraksi siten, että viinitalon aromaattisempi viini sai nimen "Gewurztraminer" ja neutraalimpi nimen "Traminer" tai "Klevener de Heiligenstein" – täysin riippumatta viinin lopullisesta rypälesekoituksesta. 1800-luvun puoleen väliin mennessä Gewurztraminer oli korvannut lähes kaikki Klevener-istutukset. Vain Heiligensteinin ympäristössä, Klevenerin kotiseuduilla, on tästä lajikkeesta pidetty tiukasti kiinni ja lopulta tämä kylä saikin vuonna 1971 oman alueellisen tunnustuksen AOC Alsace Klevener de Heiligenstein -appellaation muodossa. Vaikka nykyisin kuka tahansa tuottaja, jolla on tarhoillaan Savagnin Roséta, saa pullottaa viininsä tämän appellaation alle, ei vuoden 1997 appellaatiopäivityksen mukaan uusia köynnöksiä saa istuttaa enää Heiligensteinin alueen ulkopuolelle ja vuodesta 2021 eteenpäin tämä appellaatio koskee enää vain Heiligensteinin alueella viljeltyä Savagnin Roséta. Lajiketta viljellään nykyisin vajaan 50 hehtaarin alueella Ranskassa, mistä lähes kaikki sijaitsee Heiligensteinin kylän lähiympäristössä ja loput lähinnä yksittäisinä istutuksina Juran alueella. Muualla maailmassa viljellään Roter Tramineria paljon laajemmin, mutta koska tämän lajikkeen ja Gewürztraminerin välille ei usein tehdä eroa, on valtaosa näistä istutuksista todellisuudessa Gewürztramineria, ei Savagnin Roséta.

Viinin tuottanut viinitalo Charles Wantz on toiminut Heiligensteinin naapurikylä Barrissa jo vuodesta 1563, joten talolla on ehinyt kerääntyä muutama vuosi(sata) kokemusta laatuviinien valmistamisessa. Ylempänä mainittu, Klevenerin Alsaceen tuonut Ehrhard Wantz kuului tähän samaan sukuun, mikä selittää viinitalon järkähtämätöntä innostusta lajiketta kohtaan. Nykyisin taloa pyörittävät viinisuvun tytär, Eliane Moser-Wantz, sekä hänen (todistetusti varsin sanavalmis) miehensä Erwin, jotka astuivat firman johtoon 1980-luvulla.

Talon Klevener de Heiligenstein valmistetaan käsinpoimituista Savagnin Rosé -rypäleistä, jotka käyvät ja kypsyvät suurissa, ikivanhoissa tammitynnyreissä. Viini pullotetaan muutaman kuukauden kypsymisen jälkeen, kun viinissä leijailevat partikkelit ovat laskeutuneet tynnyrin pohjalle ja viini on kirkastunut luonnollisesti. Tämä viini tuli testattua vuosi sitten Alsacen viininäyttelyssä Ritarihuoneella, mutta koska sitä ei löydy edes wine-searcherista, jää viinin hintataso tällä kertaa arvoitukseksi.

Viinin väri on nuorekas, kepeän vihertävä.

Vivahteikkaasta, mutta hieman ujonpuoleisesta tuoksusta erottuu makeaa omenaisuutta, savuisuutta ja kevyttä vahamaisuutta.

Suussa viini on puhdas, runsas ja intensiivinen. Vaikka suutuntuma on melko täyteläinen, on yleisilme melko runsaan hapokkuuden ansiosta ryhdikäs ja eloisa. Jopa hieman jännän oloisessa makumaailmassa tuntuu vahamaisuutta, teräksistä mineraalisuutta, kevyttä omenaisuutta, hentoa kukkaisuutta ja aavistuksen verran hunajaisuutta. Viinissä on sellaista runsautta, jota harvoin tapaa muissa Alsacen viineissä kuin Gewurztraminereissa, mutta toisin kuin Gewurzit, tämä on hyvin raikas, ryhdikäs ja hienostuneella tavalla hillitty.

Viinin jälkimaku nostaa kielelle niin kypsää punertavaa omenaa kuin happovetoisempaa viheromenaa, teräksistä mineraalisuutta, kevyttä savuisuutta ja hentoa mehiläisvahaa. Vettä kielelle nostava jälkivaikutelma on rapsakka ja kestoltaan pitkä.

Klevener de Heligenstein on siinä mielessä mielenkiintoinen Alsacen viini, että se tuo pöytään jotain sellaista, mitä muut alueen rypälelajikkeet eivät tarjoa: siinä on Gewurztraminerien runsautta ja intensiteettiä, mutta aromeiltaan viinillä ei ole mitään tekemistä hyvin aromaattisen ja usein jopa päällekäyvän Gewurztraminerin kanssa. Klevener onkin tyyliltään lähempänä klassista Alsacen Rieslingiä tai Pinot Blancia, mutta selkeästi runsaammalla ja harteikkaammalla ilmaisulla. Klevener ei kuitenkaan tunnu millään tapaa raskastekoiselta, sillä sen reipas hapokkuus ja teräksinen mineraalisuus tuo sille hienosti kepeyttä ja eleganssia.

Wantzin Klevener de Heiligenstein on varsin tyylikäs, tasapainoinen ja vaikuttava esitys tässä varsin harvinaisessa viinityylissä. Viini on ehdottomasti loistava ruokaviini keveille ja myös vähän runsaammillekin ruoille, mutta sille voi myös uskaltaa antaa lisää vuosia kellarissa – usein Klevener de Heiligensteinin sanotaan olevan parhaimmillaan n. 2–4 vuotta vuosikerrasta, minkä jälkeen viini pikku hiljaa haipuu pois, mutta Wantz antaa viineilleen kellarointipotentiaalia 10+ vuotta, minkä voi viinin maistettuaan hyvin uskoa.

Lyhyesti: Runsas, vahamainen, täyteläinen, tuntuvan hapokas ja teräksisen mineraalinen Alsacen valkoviini alueella harvinaisesta Savagnin Rosésta.

Arvio: Tyylikäs – tämä viinityyli ei ole pelkästään kuriositeetti, joka olisi käynyt harvinaiseksi hyvästä syystä. Tämä on varsin mielenkiintoinen, tasapainoinen ja vakuuttava viinityyli, jonka parhaimmat esimerkit menevät helposti koko alueen viinien parhaimmistoon.

1 kommentti:

  1. Tosi kiinnostava arvostelu! Viinien maailmasta näyttää löytyvän jatkuvasti uutta ja ihmeteltävää. Hienoa, että jaksat kaivaa niitä esille ja kertoa niistä.

    Täytyy pitää silmät auki huhtikuun lopulla Alsaceen suuntautuvalla matkalla. Hieman etukäteen yllätti se, että yhtenä vierailukohteena olevalla Wolfbergerillä Grand Cru Rungen Pinot Gris maksaa enemmän kuin saman alueen Riesling, josta Alkon tilausvalikoimassa saa maksaa €44,50.

    hka

    VastaaPoista