Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.4.16

Schramsberg J. Schram 2000

Schramsberg J. Schram 2000
  • Valmistaja: Schramsberg
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia
  • Rypäleet: Chardonnay (80%), Pinot Noir (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 59,50e (Toukokuu 2015)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Kun puhutaan yhdysvaltalaisista kuohuviineistä, nousee harvalle mielikuvia kovinkaan kummoisista kuohuviineistä. Tunnetuin – ja käytännössä ainoa – nimi Suomessa tässä tyylilajissa lienee myös Alkosta löytyvä Korbel, joka on omien kokemusteni mukaan melko ponneton esitys, joka maistuu enemmän esanssisilta nallekarkeilta kuin laadukkaalta kuohuvalta. Ei kovinkaan edullinen asetelma amerikkalaisille kuohuviinintuottajille.

Jo vuonna 1862 Kaliforniassa toimintansa aloittanut Schramsberg on tullut tunnetuksi huippulaatuisista kuohuviineistään ja talon sanotaan kuuluvan ehdottomasti Yhdysvaltojen kuohuviinituottajien huipulle. Talon perusti Saksasta Kaliforniaan muuttanut parturi Jacob Schram, joka päätti ryhtyä jatkamaan Saksassa viininviljejöinä toimineiden vanhempiensa ammattia. Talo keräsi runsaasti arvostusta, mutta ajautui ongelmiin Jacob Schramin kuoltua vuonna 1905: hänen poikansa Herman yritti jatkaa viinitalon toimintaa tuloksetta, minkä vuoksi talo myytiin eteenpäin vain muutama vuosi Jacobin kuoleman jälkeen. Jatkuvasti omistajaansa vaihtanut viinitalo oli käytössä aluksi kesämökkinä ja sitten se yksinkertaisesti jätettiin heitteille aina vuoteen 1965 asti, jolloin kaliforniasta viinitaloa etsinyt Daviesin perhe päätti ostaa talon ja kunnostaa sen viinintuotantoa varten. Talolla ryhdyttiin tekemään heti alusta asti perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettuja laatukuohuviinejä. Nykyisin taloa pyörittää Hugh Davies, viinintekijä Schramsbergilla toisessa sukupolvessa.

Vuonna 1987 lanseerattu, talon perustajan mukaan nimetty J. Schram on talon lippulaivaviini, joka valmistetaan Champagnen suurien talojen prestige cuvée -viinien tavoin suurelta alueelta löytyvien tarhojen kaikista parhaimmista rypäleistä. Tämän vuosikerran 2000 käsinkorjatut rypäleet tulivat 4 eri Kalifornian alueelta: Marinista (8%), Mendocinosta (20%), Napasta (60%) ja Sonomasta (12%), peräti 80 eri tarhalta. Kaikki tarhat viiniytetään ja kypsytetään erikseen, osa (62%) terästankeissa ja osa (38%) tammitynnyreissä; malolaktista käymistä ei estetä, vaan sen annetaan tapahtua, jos se on tapahtuakseen. Viinit on lopulta sekoitettu yhteen ja pullotettu keväällä 2001, minkä jälkeen viinin on annettu kypsyä sakkojen kanssa peräti 5 vuotta ja 9 kuukautta – tämä tässä on semmoinen aika, joka ohittaa jo monet laatushamppanjatkin! Lopuksi viini on uudelleenkorkitettu dosagen kanssa. Viinistä löytyy jäännössokeria 11,5 g/l ja happoja röyhkeät 9,9 g/l.

Viinillä on runsas ja kehittynyt aprikoosinkuoren keltainen väri.

Kuivahko ja melko kehittynyt tuoksu on kevyehkö, mutta uskomattoman kompleksinen ja kiehtova: ensivaikutelma tuo pintaan kermaa, voita ja persikkaa, minkä jälkeen seasta rupeaa löytymään uunituoretta leipää, kevyttä savuisuutta, hentoa makeaa puisevuutta ja ujoa vanilliinisuutta.

Maku on niin runsas, kuin jenkkiläiseltä kuohuviiniltä on lupa odottaa, mutta samalla kokonaisuus on vaikuttavan rapsakka, rapea ja ryhdikäs. Moniulotteiselta makupuolelta löytyy pitkän sakkakypsyttelyn tuomaa leipäisyyttä, kermaisuutta ja mausteisuutta, minkä lisäksi melko selvän voimaiset piirteet antavat kokonaisuudelle melko voitaikinaisen säväyksen. Hedelmäpuolelta löytyy lemon curdia, viheromenaa, lähes raa'ahkoa keltaluumuisuutta ja kevyesti myös paahdettua mantelia. Kermaisen pienen, mutta varsin tiukahkon ja kestävän moussen ja erittäin eloisan hapokkuuden ansiosta viini on habitukseltaan erittäin rakenteikas ja intensiivinen.

Suuhun viini jättää runsaan, kehittyneen ja viipyilevän jälkivaikutelman, jossa tuntuu voimakasta, pähkinäistä paahteisuutta, vaniljakreemitäytteistä leivonnaista, lemon curdia ja rapsakkaa Granny Smith -omenaa.

Jumalauta, kyllä ne amerikkalaiset näköjään sittenkin osaavat tehdä ihan kunnollista kuohuviiniä! Vaikka tuoksun kypsän hedelmäiset sävyt sekä persoonalliset, hennon vaniljaiset sävyt kyllä hieman hämmentäisivät, veikkaisin silti tätä todennäköisesti joksikin laadukkaaksi, iäkkääksi (ja selkeästi hinnakkaammaksi) shamppikseksi, jos sokkona eteeni pistettäisiin. Tällaisella, uskomattoman vakuuttavalla meiningillään tämä viini rökittää mennen tullen monet Champagnen sekä tunnetuista että parhaimmista (huomasitteko, mitä tein tuossa?) nimistä missä tahansa sokkomaistelussa: tästä kun löytyy sekä sellaista kehittyneen kuohuviinin vivahteikkuutta että autenttisen shamppanjamaista happojen ryhtiä, mitä harva kuohuviini Champagnen ulkopuolella kykenee saavuttamaan. Uskomattoman vaikuttava, vakuuttava ja kielen mukanaan vievä esitys.

Alkosta tätä viiniä ei harmi kyllä saa, mutta mainio Carelia Wines edustaa Schramsbergia, joten heidän kauttaan lienee mahdollista löytää joitain Schramsbergin viinejä – kenties jopa joitain J. Schramin vuosikertoja! Jos tätä viiniä joskus päätyy pullollinen käsiisi, kannattaa sille antaa riittävästi ikää – oikein säilytettynä tämä viini voi kestää vaivattomasti vähintään 20 vuosikymmentä kellarissa.

Lyhyesti: Monet Champagnen huippuviinit haastava – eli äärimmäisen upea, vaikuttava, monisyinen ja vakuuttavan rakenteikas – kuohuviini Kaliforniasta.

Arvio: Täydellinen – helposti yksi parhaita kuplivia, mitä Kalifornialla on tarjottavana. Viini, joka jättää monet Champagnen arvostetuista nimistä varjoonsa.

Hinnan (59,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti