Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.4.16

Three Barrel Project L'Antidote Blanc Orange 2014

Three Barrel Project "Vin de Naraña" / L'Antidote Blanc Orange 2014
  • Valmistaja: Three Barrel Project
  • Tyyppi: Oranssi viini, Vin de France
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Côtes de Bordeaux Cadillac
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (50%), Sauvignon Gris (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~15,00e (Maaliskuu 2016, 3BP)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Siellä täällä kuulee sanottavan, että oranssit viinit ovat nyt se kiehtovin ja trendikkäin juttu viinimaailmassa, mutta tätä ei olla taidettu ymmärtää oikein maailman viinialueilla, kun leijonanosa oransseista viineistä tuntuu edelleen tulevan Georgiasta, Sisiliasta ja Istrian niemimaan lähiseuduilta (läntinen Kroatia, Slovenia ja koillinen Italia). Olisi kyllä hienoa, jos monet tunnetut tuottajat älyäisivät herätä tähän trendiin! Jään innokkaana odottelemaan oranssia Château Haut-Brionia tai skin contact Gajaa.

Onneksi sentään suomalaiset ovat olleet hyvin hereillä. Three Barrel Project on siis kolmen viinien parissa hääräävän suomalaisen (Outi Jakovirta, Suvi Jakovirta, Samuli Pasanen) viiniprojekti, jossa he valmistavat ja tuottavat viinejä ympäri maailmaa vuokraamalla köynnöspalstoja ja ostamalla rypäleitä. Projektin toinen viini oli Entre-Deux-Mer'n alueella sijaitsevan Cardanin kylän tuntumassa viljellyistä Sauvignon Blanc- ja Sauvignon Gris -rypäleistä valmistettu valkoinen Bordeaux, L'Antidote Blanc. Kokeilumielessä 3BP kuitenkin päätti valmistaa yhden erän tästä viinistä poikkeuksellisesti: tämän syyskuussa 2014 poimituista rypäleistä valmistetun viinin annettiin käydä rangattujen rypäleiden kuorien kanssa tammitynnyrissä n. 20 päivän ajan, minkä jälkeen se puristettiin tankkiin asettumaan. Viini pullotettiin täysin käsittelemättömänä vain muutaman kuukauden jälkeen joulukuussa 2014. Koska viiniä ei ole mm. suodatettu, kerääntyy pullon pohjalle sakkaa viinin kypsyessä.

Tätä viiniä ei ymmärtääkseni ole vieläkään julkaistu, minkä vuoksi sillä ei myöskään ole virallista nimeä. Itse pääsin testaamaan viiniä viime kuussa järjestetyillä, lähinnä naturaaliviineihin keskittyneillä Bon Bon Showroom -minimessuilla, missä viini kulki improvisoidulla Vin de Naraña -nimellä (espanja-ranskalaisesti "appelsiiniviini", eli orange wine näin kolmannella kotimaisella). Käsittääkseni viini on kuitenkin tarkoitus julkaista Suomessa ravintolamyyntiin tässä lähiaikoina ja sille annettiin tilaisuudessa alustavaksi hinta-arvioksi "noin 15 euroa".

Viinillä on hennon utuinen ja hillitysti vaaleanoranssiin taittuva keltainen väri ja kypsä, muhkea tuoksu, josta voi erottaa persikkaa ja hentoa hunajaa.

Suussa viinillä on kuiva, intensiivinen ja mukavan hapokas olemus. Kypsän hedelmäisestä ja hieman vahamaisesta makumaailmasta erottuu myös tuoretta persikkaa, keltaluumuisuutta, hunajaa, hillittyä pölyisyyttä, hennon bitteristä mineraalisuutta ja aavistus (todennäköisesti Sauvignonille luonnollista) vihreyttä. Happojen lisäksi myös hyvin ujo tanniinien puraisu antaa viinille miellyttävää ryhtiä.

Viinin mehukas ja kestoltaan pitkähkö jälkimaku on piirteiltään rusehtavan omenainen, kevyesti kypsän persikkainen, hillityn mausteinen ja hennosti tanniineillaan suutakuivattava. Suuhun jäävä jälkimaku on freesi, piirun verran särmikäskin, sekä mukavan intensiivinen.

Ei ole mitenkään tavanomaista tavata Bordeaux'n oranssia viiniä; itse asiassa alue on viineiltään niin konservatiivinen, ettei lähes kukaan tuottaja viitsi tehdä mitään muuta kuin Sitä Perinteistä Bordeaux-Blendiä punaisena ja valkoisena, koska ne viinit loppupeleissä tuovat rahat taloon. Jos siellä jotain jännempää tehdään, ovat ne todennäköisesti joidenkin kokeellisten tuottajien mikroskooppisen tuotannon erikoisuuksia, jotka myydään heti paikan päällä. Siksi onkin sekä varsin elähdyttävää maistaa jotain oikeasti erilaista Bordeaux'n viiniä, että todeta sen olevan oikeasti varsin kivaa tavaraa, eikä pelkästään kummallinen kuriositeetti kokeilun nimissä.

Tämä L'Antidote Blancin oranssi versio ei kuitenkaan ole missään nimessä hurjin ja haastavin – tai myöskään se kaikkein ihmeellisin – esitys oranssien viinien maailmassa, vaan melko tavanomainen ja siksi ehkä myös hieman yllätyksetön tyylilajissaan. Se on kuitenkin myös varsin tyylikäs ja tasapainoinen esitys – mitä rankimmat oranssit viinit eivät aina ole – ja siksi varsin helpostilähestyttävä tapaus. Oranssi L'Antidote oli siis oikein mukava ja maistuva tuttavuus, minkä vuoksi nostan hattua Three Barrel Projectin sankareille: varsin näppärän pikku oranssin viinin olette tehneet!

Lyhyesti: Maukas, tasapainoinen ja tyylilajissaan äärimmäisen harvinainen viini: oranssi viini Bordeaux'sta.

Arvio: Tyylikäs – vaikkei viini ole mitenkään äärimmäisen erikoinen tai yllättävä oranssiksi viiniksi, on se silti varsin mukava, harmoninen ja kivalla tavalla helpostilähestyttävä tapaus. Kiva kuriositeetti sellaisenaan hörpittäväksi ja yleiskäyttöinen ruokaviini aterioiden kylkeen.

Hinnan (~15,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti