Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.9.15

Stadin Panimo American Imperial Porter

http://www.alko.fi/tuotteet/718364/
Stadin Panimo American Imperial Porter
  • Valmistaja: Stadin Panimo
  • Tyyppi: Olut, Imperial Porter
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Helsinki
  • Maltaat: Karamelli-, pale-, suklaa-
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 5,98e (Kesäkuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 5,98e (Syyskuu 2015, Alko)

Pitkästä aikaa arviota yhdeltä lempparipanimoistani, eli Stadin Panimolta! Tällä kertaa arvioitavana on American Imperial Porter, jolla ei ymmärtääkseni ole mitään tekemistä alkuvuoden pienpanimokattauksen StaPa Imperial Portterin kanssa. Yksi merkittävimmistä eroista on humalointi: tuo kyseinen keisarillinen portteri oli nimittäin saksalaisessa Polaris-lajikkeella humaloitu single hop -olut, kun tässä oluessa on käytetty amerikkalaisia humalalajikkeita, mihin oluen nimikin viittaa. Humaloinnin pääpaino lienee kuitenkin aromihumaloinnissa, sillä oluessa on katkeruutta portteriksi varsin maltillisesti, eli vain n. 35 EBU.

Oluella on kirkas, läpinäkymättömän mustanruskea väri. Oluen ylle punkee melko matalaksi jäävä, mutta tiiviksi ja hyvin kestäväksi asettuva maitokahvinruskea vaahtohattu.

Tuoksu on varsin runsas, aromikas ja vivahteikas: siitä voi erottaa niin mallaspuolen paahteista kärtsää, lakritsia, kahvia ja makeampaa limppua kuin humalten marjaisuutta, trooppista hedelmää ja hentoa sitrusta. Vaikka jenkkihumalia on käytetty, ei niiden kanssa olla lyöty täysin läskiksi; kärtsäpuoli tuntuu siis hallitsevan tätä aromien köydenvetoa, mutta melko pienellä marginaalilla.

Rehevässä ja aavistuksen makeaan taittuvassa makumaailmassa kärtsäinen ja lakritsainen aromikkuus saavat vastapalloon selvästi voimakkaammalta trooppiselta hedelmäisyydeltä, makealta marjaisuudelta ja hennolta sitruksisuudelta. Yleisolemus on hieman makeaan taittuva, moniulotteinen ja mukavan harteikas. Katkeroita on melko maltillisesti, mutta pitkään olutta suussa pyöritellessä ne tulevat loppua kohti mukavasti esiin kärtsäisen karvauden kanssa, mikä tuo kuivempaa särmää kokonaisuuteen. Oluella on melko täyteläinen, suht runsas suutuntuma sekä hyvin pieni, pehmeä ja maltillinen hiilihappo, kun taas jyhkeä 9,5% voltteja onnistuu pysyttelemään hyvin piilossa tömäkän rungon alla.

Jälkimaku on lakritsaisen makea, kevyesti trooppisen hedelmäinen, hennosti makean marjainen – jopa marjahilloinen – ja hyvin maltillisesti katkera, joskin loppua kohti makeat piirteet rupeavat haipumaan pois kuivien ja karvaiden piirteiden jäädessä kielelle. Tummanpuhuvassa, samettisen pehmeässä ja melko pitkäkestoisessa jälkivaikutelmassa häilyy miellyttävästi sitruslihainen kitkeryys ja mustaksipaahtuneen limpun karvaus.

American Imperial Porter on todella herkullinen, moniulotteinen ja tuhti, makeampaa päätä edustava portteri. Olen useammankin lähteen ja arvostelun kutsuneen tätä olutta enemmän Black IPA:ksi kuin portteriksi, mutta kyllä näin maltillisilla katkeroilla ja muhkean makealla yleisilmeellään tämä on meikäläisen mielestä kiistattomasti moderni, aromaattinen ja tuhti portteri eikä mikään BIPA.

Tämä StaPan portteri on siis pähkinänkuoressa kaikin puolin maukas kokonaisuus ja mainion Barley Winen kanssa ehdottomasti parhaita panimon tuotoksia Alkon valikoimassa tällä hetkellä. Muutenkin olut meni kertaheitolla StaPan lempioluitteni kärkikahinoihin. Upeaa tavaraa, joka kannattaa kyllä testata mahdollisimman nuorena, kun oluen runsas aromihumalointi on tuoreimmillaan – joskin näin muhkea ja mehevä habitus kantanee hyvin vuoden, parikin.

Lyhyesti: Todella aromikas, muhkea, hieman makeaan taittuva ja hurmaavan moniulotteinen imperial porter kovatasoiselta Stadin Panimolta.

Arvio: Erinomainen – parhaimpia ja maukkaimpia porttereita Alkon valikoimissa tällä hetkellä. Mitä mainioin yhdistelmä muhkeaa ja hieman makeaa mallaspohjaa ja aromaattista, muttei liioiteltua jenkkihumalointia.

Hinnan (5,98e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti