Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.14

Château Musar Blanc 2001

Château Musar Blanc 2001
  • Valmistaja: Château Musar
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Libanon
  • Alue: Beqaa
  • Rypäleet: Obaideh, Merwah
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Marraskuu 2014)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Järjestämäni Katalonian tuliaiset -maistelun lopuksi tarjolla oli yksi jännempi kuriositeetti, kun eräs maistelun osanottajista halusi kiikuttaa paikalle vielä pullon Musar Blancia. Tämä oli varsin mukava veto, sillä omat kokemukseni olivat rajoittuneet vain muutamaan punaiseen Musariin (tässä kiinnostuneille arvostelu vuosikerrasta 2003). Viini dekantoitiin esteettisesti silmää miellyttävään Ikean muoviseen mehukannuun pari tuntia ennen tarjoilua.

Libanonissa sijaitseva Château Musar (virallisesti "Chateau Musar", ilman sirkumfleksiä) lienee sekä kotimaansa kuuluisin viinitalo että maailman tunnetuin natural-viinien tuottaja. Nimittäin sen lisäksi, että Musar viljelee kaikkia 180 hehtaarin tarhojaan täysin luonnonmukaisesti, ilman torjunta-aineita (tai ylipäänsä juuri minkäänlaista kasvuprosessiin puuttumista), myös viinit valmistetaan hyvin minimalistisella otteella: viinit käytetään hitaasti luonnonhiivoilla, kypsytetään, pullotetaan kirkastamattomana ja suodattamattomana hyvin pienen sulfiittilisän kanssa ja lopuksi kypsytetään hyvin pitkään pullossa ennen markkinoillelaskua.

Musarin tuotantolinjassa on kolme eri sarjaa: nuoret ja simppelit Musar Jeunet; keskitason Hocharit, jotka antavat jo jotain osviittaa parhaan sarjan tyylistä; ja ykkösviinit, Chateau Musarit. Näistä juuri nuo ns. ykkösviinit ovat niitä, jotka ovat luoneet talon maineen – punaviiniversion tuotanto käsittää valtaosan n. 100,000 pullon osuudellaan. Valkoviiniversion tuotanto pyörii vuosittain n. tuhannen tai parin pullon sarjassa ja roséeviinin vieläkin pienemmässä. Valkoinen Musar valmistetaan sekoituksena paikallisista Obaideh- ja Merwah-lajikkeista. Näitä pidetään Libanoniin kulkeutuneiden Chardonnay- (Obaideh) ja Sémillon- (Merwah) -köynnösten klooneina, mutta asiasta ei olla vieläkään saatu lopullista tutkimustulosta suuntaan tai toiseen. Musarin Obaideh- ja Merwah-tarhat sijaitsevat vuorten rinteillä, n. 1,400 metrin korkeudessa varttamattomina ja tuettomina kasvavina ns. "pensasviineinä" – nämä köynnökset ovat siis yksiä maailman harvinaisista omilla juurillaan kasvavista vitis vinifera -köynnöksistä! Näiden köynnösten rypäleistä valmistettua viiniä kypsytetään aluksi ranskalaisissa barrique-tynnyreissä 9 kuukautta ja sen jälkeen peräti 7 vuotta pullossa.

Viinillä on syvä ja intensiivinen tumman keltainen väri.

Tuoksu on melko kevyehkö, eli se ei varsinaisesti ryöppyä lasista, mutta se on ylettömän moniulotteinen ja hurmaava – siitä voi löytää suorastaan loputtoman kirjon erilaisia vivahteita ja nokkapuoli tuntuu elävän joka hetki hieman. Kompleksinen, selkeästi oksidatiivinen tuoksu on vahamainen ja hurmaavalla tavalla kehittynyt; siinä häilyy kuivaa hunajaa, appelsiininkukkaisuutta, hienostunutta pähkinämurskaa, hennosti hapettunutta omenaa ja aavistus suolaisuutta.

Suussa viini on runsas, täyteläinen ja vahamainen. Hapokkuus on varsin hillittyä ja viinin tanakka olemus tuntuu piilottavan noita vähäisiäkin happoja tehokkaasti. Tästä huolimatta viini pysyy todella ihmeellisesti oman runkonsa kannattelemana ja viinin makumaailmassa häilyvä hento sitruksisuus ja aavistuksen finosherrymäinen suolaisuus tuovat miellyttävää ilmavuutta kokonaisuuteen. Oksidatiivisessa ja valloittavan vivahteikkaassa makumaailmassa häilyy kuivattua persikkaa, mantelimaisuutta, kevyttä vaniljaa, hentoa karamellia ja aavistus kuivaa, hunajaista mausteisuutta. Yleisilme on hyvin runsas ja rehevä.

Kuiva jälkimaku jatkaa melko oksidatiivisella linjalla jättäen kielelle kuivahtamaan päässyttä persikkaisuutta, pähkinää, mausteisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Suuhun jäävä jälkivaikutelma on kiehtova ja sen pituus on vailla vertaa.

Valkoinen Musar jatkaa punaisen Musarin linjoilla ainakin siinä suhteessa, että tämä viini tarjoilee kyllä harvinaisen päräyttävän viinielämyksen – tämä tuntuukin olevan talon ykkösviinien normaali ominaisuus. Kuten myös punaisessa viinissä, myös valkoisessa viinissä on selvästi havaittavissa viinien kuuma kotimaa ja rypäleiden saamat runsaat aurinkotunnit, eli kepeyttä ja herkkyyttä tämmöiseltä viiniltä on turha odottaa. Viini kuitenkin hämmentävästi onnistuu silti olemaan kaikkea muuta kuin raskas, mistä voidaan varmasti kiittää sekä köynnösten matalasatoisuutta että poikkeuksellisen korkeaa sijaintia.

Nykypäivänä on vaikea kuvitella, minkälaisia valkoviinejä ihmiset ovat siemailleet useita satoja vuosia sitten, mutta voin hyvin kuvitella, että Musarin äärimmäisen minimalistinen ja traditionalistinen lähestymistapa viineihin antaa hyvin osviittaa siitä, millaisia viinit ovat olleet ennen viiniteollista vallankumousta ja kepeiden, hedelmäisten ja tyylillisesti surullisen usein aivan liian homogeenisten viinien kautta. Voin hyvin kuvitella valkoisen Musarin sulautuvan saumattomasti osaksi runsaampaa kala- tai kasvisateriaa, mutta maistelumme perusteella tässä on upea, luonteikas ja kaikin puolin ainutlaatuinen viini sellaisenaan nautiskeltavaksi!

Lyhyesti: Paikallisista lajikkeista valmistettu oksidatiivinen, vahamainen, melko maltillisen hapokas ja äärettömän vivahteikas natural-viini Libanonista.

Arvio: Täydellinen – yleensä matalahappoisuus ei ole meikäläisen juttu missään viinissä, mutta aina välillä tulee vastaan sellaisia viinielämyksiä, jotka iskevät täydellisesti kaikkiin makumieltymyksiin. Musar Blanc on suorastaan hämmentävän ilmavan ja elegantin oloinen esitys, vaikka sen matalahko hapokkuus ja oksidatiivisuus voisivat vihjata muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti