Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.3.15

Maison Bouachon Dédication 2006

http://www.alko.fi/tuotteet/939287/
Maison Bouachon Châteauneuf-du-Pape Dédication 2006
  • Valmistaja: Maison Bouachon, Skalli
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Châteauneuf-du-Pape
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  • Rypäleet: Grenache (60%), Mourvèdre (20%), Syrah (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 34,90e (Tammikuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 38,50e (Maaliskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)


Harvemmin sitä tulee Châteauneuf-du-Papeja osteltua, Alkosta ainakaan, mutta kun bongasin tilausvalikoimasta tämän jo lähes 10 vuoden ikään ehtineen Papen, piti tehdä jälleen yksi poikkeus ostokäyttäytymiseen. Erityisesti siksi, kun CdP:n viinien hinnat tuntuvat kohoavan täysin tolkutonta tahtia täällä kotoisessa peräpohjolassamme ja monet tuoreet perus-Papetkin ovat lähempänä kolmea kymppiä kuin kahta. Jos siis reilulla kolmella kympillä sai muita 2-3 kertaa vanhemman pullotteen, oli diili melko selvä!

Ennen viininvalmistuspuolelle hyppäämistään ehti Bouachonin suku tulla tunnetuksi arvostettuna tynnyrintekijäsukuna Châteauneuf-du-Papessa. Vuonna 1898 suku päätti kuitenkin laajentaa toimintansa tynnyrintekemisestä myös niiden täyttämiseen ja näin perusti négociant-pohjaisen Maison Bouachon -viinitalon. Pikku hiljaa koko 1900-luvun ajan viinitalo laajensi katalogiaan mm. Gigondasin, Tavelin ja Vacqueyrasin puolelle. Vuonna 2001 suuri eteläranskalainen viiniyhtymä Skalli osti talon itselleen.

Dédication on talon oma micro-cuvée, jota valmistetaan vuosittain n. 6,000 pulloa. Talon perustason La Tiare -viiniin verrattuna Mourvèdren osuus on tässä suurempi ja Syrah'n pienempi, minkä lisäksi Grenache-rypäleet ovat yksinomaan hyvin vanhoista köynnöksistä. Tätä viiniä kypsytetään 12 kk käytetyissä tammitynnyreissä, kun taas La Tiare kypsyy tammitynnyreissä ja suurissa foudre-tammisammioissa.

Dédicationin väri on tumma, hieman valoaan läpi päästävä ja hennosti kehittyneen rusehtava viikuna. Ulkonäöstä voi havaita viinin olevan myös iän myötä ujosti jo sakkautunut.

Makeahko tuoksu on aromaattinen, hieman kehittynyt ja rehellisesti varsin upea: Mourvèdren sinertävää marjaisuutta, auringossa paahtunutta tummaa hedelmää, mukavasti kehittyneitä piirteitä, jotka tuovat esiin myös kokonaisuuden kanssa sointuvaa, hyvin maltillista, kaakaoista tammea tai makeaa mausteisuutta, kevyttä kukkaisuutta, viikunaa ja hentoa mansikkakiisseliä.

Suussa viini on täyteläinen ja mehevä, jopa pureskeltavan paksu, mutta ilman monien Pappien raskasta konsentraatiota – tosin tässäkin on semmoista saattanut nuorna viininä olla, mutta nyt se on vain sakkainen muisto pullon pohjalla. Kieli voi erottaa makupaletista mm. viikunaa ja viikunamarmeladia, mehukasta luumua, karhunvatukkaa, mausteisuutta, hillittyä boysenmarjaa, hentoa mansikkahilloa ja kevyesti ikääntyneen viinin luomaa rusinaisuutta ja taatelia.Struktuurista pitävät huolen lempeät, kypsät ja elegantit mutta sopivan runsaat tanniinit, sekä oikein eloisa ja tasapainottava hapokkuus. 14% voltit tuovat kokonaisuuteen aavistuksen alkoholin makua, mutta ilman holin lämpöä tai tulisuutta.

Jälkimaku on samettinen, mehukkaan luumuinen, kevyen viikunainen, paahdetun mausteinen. Pitkäkestoisessa jälkivaikutelmassa jää suuhun häilymään aavistus rusinaa, hentoa karhunvatukkahilloa ja häivähdys lämpöä.

Bouachon Dédication on upea, mainiosti jo mukavan pitkälle kehittynyt Etelä-Rhônen punaviini. Tämän täytyy helposti olla paras Alkosta ostamani CdP. Harmiksi viinin hinta on sittemmin pompannut joitain euroja ylöspäin, mutta kun vertailee sitä sarjaa, missä viini painii, on se edelleen kohtuullisen hintainen – täältä päin kun ei yleensä tuppaa saamaan valmiiksi hyvään ikään ehtineitä Uuspaavallinnoja.

Dédication on nyt oikein mainiossa tikissä, eikä se ainakaan kerjää lisäkellarointia, mutta sen voi hyvin nähdä kyllä ainakin säilyvän helposti 10. syntymäpäivänsä yli – ehkä vielä jopa entisestään paremmaksi kehittyen.

Lyhyesti: Ihastuttava, tasapainoisella rakenteella varustettu, astetta iäkkäämpi Châteauneuf-du-Pape.

Arvio: Erinomainen – tyylilajissaan Alkon parhaimmistoa.

Hinnan (38,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti