Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.3.15

L'Ostal Cazes Grand Vin 2011

L'Ostal Cazes Grand Vin 2011
  • Valmistaja: Domaine L'Ostal Cazes, Domaines Jean-Michel Cazes
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Minervois-La Livinière
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Minervois, Minervois-La Livinière
  • Rypäleet: Syrah (70%), Carignan (15%), Grenache (10%), Mourvèdre (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,90e (Joulukuu 2014, Viking Line Tax Free)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Suuren, (monesti myös syystäkin) parjatun Languedocin viinialueen yksi tunnetuimpia ja arvostetuimpia viiniappellaatioita on sen länsilaidalla Minervois-La Livinière. Alun perin La Livinièren viinialue liitettiin osaksi suurempaa, Minerven kaupungin ympärille levittäytyvää Minervois'n viinialuetta vuonna 1985, mutta 10 vuoden aktiivisen lobbauksen jälkeen alue sai oman appellaationsa, AOC Minervois-La Livinièren.

Tämän viinin bongasin viime jouluna Viking Linen Tax Free -myymälästä, josta viini tarttui mukaan tavalliseksi käyttöviiniksi. Tarjolla olisi ollut myös Cazesin perus-Minervois "Estibals" n. kympillä, mutta laatuun on panostettava.

Viinin tuottanut Domaine L'Ostal Cazes on perustettu vuonna 2002, jolloin Domaines JM Cazes osti kaksi vierekkäistä viinitilaa ja yhdisti ne yhdeksi suureksi viinitaloksi. Tämän talon omistuksessa on 150 ha maata, joista 60 ha alalla viljellään viiniköynnöksiä. 15 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä kypsytelty Grand Vin on, nimensä mukaisesti, L'Ostal Cazesin lippulaivaviini. L'Ostal Cazesin lisäksi Domaines JM Cazesin alaisuudessa toimii pari muutakin viinitaloa – mm. pari semikuuluisaa Bordeaux'n tilaa, kuten Ormes de pez ja Lynch-Bages (JM Cazesin viinitaloa ei kuitenkaan tule sekoittaa biodynaamisesti viljelevään Cazes-viinitaloon Rivesaltes'ta, jolta löytyy mm. pari Le Cop -pussiviiniä Alkon valikoimista).

Ja, kuten suunniteltua, viini kului tavallisena käyttöviininä vuodenvaiihteen jälkeen arkisena pizzaviininä.

Väriltään viini on tumma, hyvin hennosti läpinäkyvän mustanpunainen.

Tuoksu on hyvin kypsänmakea ja ilmaisuvoimainen: karhunvatukkahilloa, hyvin kypsää boysenmarjaa, eteläranskalaisille punaviineille tyypillistä garriguea, makeaa tammisuutta, kevyttä pippuria, hillittyä suklaisuutta ja hentoa puumaisuutta. En löytänyt spekseistä mikä mahtaa olla viinissä käytettyjen uusien ja vanhojen tynnyreiden suhde, mutta noin äkkiseltään voisin veikata, että jossain sadan tuntumassa huidellaan.

Viinillä on täyteläinen, muttei erityisen suuri suutuntuma – tarkoitan tällä sitä, ettei viinillä tunnu olevan ihan överisuurta uutosta, mutta happoja on melko vähän, mikä kadottaa melkoisesti raikkauden tuntua. Viinillä on myös hyvin pehmeä ja silkkinen, mutta jopa läski tekstuuri. Makumaailma pistää reilulla otteella Syrah-vetoista tummaa marjaa ja kuningatarhilloa, kevyesti kypsänmakeaa mansikkaa, hentoa lihaisuutta ja aavistuksen verran pippurista mausteisuutta. Kokonaisuutta varjostaa makeahko ja hennosti konjakkinen tammisuus, joka ei varsinaisesti hyökkää päälle mutta on hyvin selkeästi läsnä. Rakenteesta yrittävät pehmeät, melko hillityt hapot ja kypsät, lempeät tanniinit pitää huolta, mutta melko vaisuin tuloksin.

Jälkimaku on sekä kypsän hedelmän että melko tuhdin tammisuuden hallitsema. Suuhun jää hedelmäpuolelta kypsää karhunvatukkaa, herukkahilloa, makeaa mansikkaa ja aavistuksen aromaattista yrttisyyttä; tynnyrikypsytyksen saralta makeaa tammea, kevyttä vaniljaa ja hennosti puisevaa karvautta. Jälkivaikutelma on kohtalaisen runsaan (14,5%) alkoholin myötä hieman lämmin ja kestoltaan erittäin pitkä.

Kokonaisuutena L'Ostal Cazesin Grand Vin on hyvin siistiksi puleerattu, tuhti, pullea ja nimensä mukaisesti suuri viini. Kuitenkin reilusti tammea käyttävä ja hyvin kypsää hedelmää tavoitteleva viininvalmistus tuntuu tässä hukanneen kaiken mahdollisen karaktäärin ja terroirin, mitä Minervois-La Livinièrellä olisi ollut tarjota, ja kokonaisuus on loppupeleissä varsin geneerinen tuhti, kypsä ja täyteläinen punaviini, joka voisi olla melkeinpä yhtä hyvin Kaliforniasta tai Etelä-Afrikasta kuin Ranskasta. Ei siis missään nimessä oma juttuni, mutta jos tämmöiset uuteen maailmaan nojailevat tömäkät, kypsänmakeat ja tuhtia tammisuutta tarjoilevat Etelä-Euroopan punkerot sattuvat olemaan oma juttusi, niin kyllä tämä varmaan silloin pistää rahoille vastinetta.

Lyhyesti: Uutta maailmaa henkivä muhkea, kypsänmakea, pehmeäntäyteläinen ja siistiksi siloiteltu punaviini Languedocin arvostetulta Minervois-La Livinièren cru-alueelta.

Arvio: Tylsä – no tämä oli tämmöinen perustäyteläinen, yllätyksetön Languedocin punaviini. Periaatteessa olisi voinut olla kaikessa geneerisyydessään vaikka IGP Pays d'Oc, mutta sillä tasolla ei taideta panostaa viineihin edes tänkään vertaa.

Hinnan (15,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti