Bonny Doon Le Cigare Volant 2007
- Valmistaja: Bonny Doon Vineyards
- Tyyppi: Punaviini
- Maa: Yhdysvallat
- Alue: Kalifornia, Central Coast
- Rypäleet: Grenache (60%), Syrah (32%), Cinsaut (4%), Mourvèdre (4%)
- Koko: 0,75
- Hinta ostohetkellä: 39,90e (Joulukuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
- Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Loppuvuodesta 2014 Yhdysvaltojen kuuluisan terroiristin, Randall Grahmin, legendaarinen Châteauneuf-du-Pape-pastissi, Le Cigare Volant, otti ja poistui tilausvalikoimista. Ajattelin, että olisi ihan hyvä testata viini vielä kun siihen on mahdollisuus, ja nappasin yhden pullon testiin. Onhan Grahmin Bonny Doon Vineyards erityisesti 2000-luvun puolesta välistä kerännyt varsin hyvin mainetta minimalistiseen viininvalmistukseen pyrkivänä, biodynaamista viljelyä harrastavana ja terroir-orientoituneena laatuviinitalona. Lisäksi hiljattain testattu, valkoista Châteauneuf-du-Papea emuloiva Le Cigar Blanc vakuutti talon tyylistä kertaheitolla.
Le Cigare Volant on siis Bonny Doon Vineyardsin ensimmäinen julkaistu viini ja edelleen talon arvostetuin lippulaivatuote. Viinin ensimmäinen vuosikerta, 1984, julkaistiin vuonna 1986 ja se sai hyvin nopeasti erittäin positiivisen vastaanoton. Viinin nimi, le cigare volant, kääntyy suoraan suomeksi "lentäväksi sikariksi", mutta todellisuudessa sana on Ranskan vastine "lentävälle lautaselle". Viinin nimi on tietyllä lailla aasinsilta Châteauneuf-du-Papeen, sillä vuonna 1954 kyseisen alueen viinitarhoja suojelevassa laissa määriteltiin, että "lentävät lautaset eivät saa lentää tarhojen yllä, laskeutua niille tai nousta niiltä" – tämä laki on muuten edelleen voimassa. Le Cigare Volant, Bonny Doonin lippulaivaviini (tai Grahmin sanojen mukaan "tähtilaivaviini") on valmistettu Châteauneuf-du-Papelle tyypillisellä GSM-rypäleblendillä (ja pienellä määrällä Cinsaut'ta), jota on kypsytetty 225-litraisissa ja 600-litraisissa tammitynnyreissä sekä suurissa foudre-tammisammioissa 15-18 kuukautta ennen sekoittamista ja pullottamista. Pullotushetkellä viinissä oli sitoutuneena 50 mg/l sulfiitteja, mikä rupeaa olemaan melko kaukana normaalien liukuhihnaviinien 150-200 mg/l lukemista. Pullo on suljettu Bonny Doonin tuttuun tyyliin kierrekorkilla.
Viinin väri on hieman läpinäkyvä, hennosti violettiin taittuva tumma kirsikanpunainen.
Tuoksu on elegantti ja hienostunut: kypsää, tummanpuhuvaa tummaa hedelmää, luumua, ylikypsää vadelmaa, tammen tuomaa vaniljaa ja hillitympää maustepippuria, kevyttä Grenachen mansikkaa, hentoa marmeladia, vivahde lihaisuutta ja aavistus eleganttia kukkaisuutta. Ymmärtääkseni vuosi 2007 oli keskimääräistä kuumempi alueella, mikä kyllä näyttäytyy melko kypsinä, makeina piirteinä.
Viinillä on täyteläinen, runsas ja intensiivinen yleisilme, jota hallitsee Syrah'n pippurinen ja kevyen mausteisen tammen vivahteet, tumma hedelmäisyys ja kypsä tumma marjaisuus. Taustalta löytyy myös kehittyneen nahkainen alavire. Vivahteikas kokonaisuus on suussa silkkisenpehmeä, mutta myös mehukkaan hapokas ja rohkean tanniininen – tanniinit ovat siis kypsiä ja pehmeitä, mutta varsin runsaita ja alkavat tuntua pikku hiljaa.
Pitkäkestoinen jälkimaku toistaa uskollisesti keskimaun aromeja. Suuhun jää bitterinen, makean mausteinen, maustepippurinen, kuivan puiseva ja mehukkaan luumuinen jälkivaikutelma.
Le Cigare Volantilla on hintaa, mutta siinä on myös ikää, tyyliä, tasapainoa ja makua. Viinistä paistaa selkeästi kuuma vuosi ja sen tuomat makeat, paikoin jopa hieman keittyneet aromit, mutta viini ei tunnu silti kärsineen monien muiden kalifornialaisviinien tyyppivioista: hilloisen ylikypsistä aromeista ja niiden mukana hukatusta rakenteesta. Viinistä löytyy sen verran ryhtiä ja raikkautta, että kokonaisuus pelittää nykykunnossaan harvinaisen mallikkaasti ja +7 vuoden iästään huolimatta viinillä tuntuu olevan vielä hyvin ikää edessään. Bonny Doon lupailee viinille optimijuomisikkunaa +20 vuoden paikkeille, mikä tuntuu jo ehkä hieman turhan optimistiselta, mutta voin kuvitella tämän viinin olevan vielä fantastisessa kunnossa 10-15 vuoden jälkeen vuosikerrasta. Kokonaisuutena voisin jopa sanoa tämän viinin olevan yksi parhaista Alkosta löytyneistä GSM-viineistä, mikä myös antaa hieman osviittaa Alkon valikoimista löytyville rhônelaisille. Viinin hinta on kova, mutta onneksi rahalleen saa myös laadullista vastinetta.
Viinin seuraksi kokkasin "paikallista ruokaa paikalliselle viinille" -idealla pitkään uunipadassa muhineita herkkusieniä ja portobelloja (juu, onhan nekin herkkusieniä), eli ns. jenkkihenkisen braised mushrooms -kötöstyksen. Paritus oli sen verran onnistunut, että suosittelen testaamaan – jos ei lentävää sikaria satu löytymään kellarista, toiminee joku ikääntynyt Châteauneuf-du-Pape varsin mainiona korvikkeena.
Lyhyesti: Todella mallikas, tasapainoinen ja herkullinen, hieman kehittynytkin wannabe-Châteauneuf-du-Pape biodynaamisuutta ja terroiria painottavalta Bonny Doonilta.
Arvio: Tyylikäs – todella miellyttävä, uskottava ja salonkikelpoinen Kalifornian GSM, joka ei lämpimän ilmaston aromeistaan huolimatta kärsi monien muiden jenkkiviinien ongelmista, eli makean hilloisesta hedelmästä ja matalista hapoista.
Hinnan (39,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Multa löytyy kellarista saman vuoden Syrah, joka on himotellut täs jo jonkun aikaa ja nyt etenkin ku sai tietää tautoista.
VastaaPoistaBien Nacido? Hemmetti, sekin kyllä kiinnosteli kovasti! Sääli, että on jo ehtinyt poistua valikoimista. Ymmärtääkseni Bonny Doonit ovat yleisesti kautta linjan astetta eurooppalaisempia kalifornialaisia, vaikka selkeän jenkkiläisiä omalla tavallaan ovatkin.
Poistajeb just se! kattelin joskus CT:stä et muistuttaa enempi pohjois-rhonea ku kuumaa kaliforniaa, joka ei kyl suoranaisesti haittaa
PoistaNo ei todellakaan! Mielenkiinto on kyllä noihin kova. Pitää kassella löytyisikö joskus jostain nettikaupoista noita bonnydooneja, kun niiden saatavuus on täällä turhankin heikkoa ja kiinnostavuusindeksi taas pelottavan korkea!
Poista